Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2022 08:45

Εκστρατεία ενημέρωσης και στην Καλαμάτα για τον σακχαρώδη διαβήτη σε... μπλε φόντο

Γράφτηκε από την

 

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη γιορτάζεται σήμερα Δευτέρα 14 Νοεμβρίου. Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Πελοποννήσου και ο Σύλλογος Διαβητικών Μεσσηνίας “Η Γλυκιά Μεσσηνία” οργανώνουν εκστρατεία ενημέρωσης με τίτλο “Μάθε για τον διαβήτη - προστάτεψε το μέλλον σου”, στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας, από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ.

Συγκεκριμένα, στην κεντρική πλατεία στις 6.15, θα φωταγωγηθεί το Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας με χρώμα μπλε, χρώμα το οποίο έχει επιλεγεί να φωταγωγούνται κεντρικά σημεία των πόλεων από την Παγκόσμια Οργάνωση Διαβήτη (IDF) κάθε 14η Νοεμβρίου. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθούν χαιρετισμοί από εκπροσώπους των φορέων της Μεσσηνίας και οι επαγγελματίες υγείας θα μεταφέρουν το μήνυμά τους για τον διαβήτη και τον φετινό εορτασμό.

Στην πλατεία, σε τέντα που θα στηθεί, από τις 5 έως τις 8 το βράδυ, θα γίνουν δωρεάν μετρήσεις σακχάρου από επισκέπτριες υγείας του Νοσοκομείου Καλαμάτας και νοσηλευτές του Περιφερειακού Τμήματος του ΕΕΣ, θα διανεμηθούν έντυπα και θα πραγματοποιηθούν διαδραστικά παιχνίδια, happenings και facepanting από τον κλόουν Βούλη, μέσω των οποίων σκοπός είναι να ενημερωθεί ο κόσμος και κυρίως τα παιδιά για τον σακχαρώδη διαβήτη.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Καλαμάτας, της ΕΣΑμεΑ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη και την υποστήριξη του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας, του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας και του Περιφερειακού Τμήματος Καλαμάτας του Ε.Ε.Σ.

ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ 10 ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΔΙΑΒΗΤΗ

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη καθιερώθηκε το 1991 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, με στόχο την ευαισθητοποίηση για την πανδημία του διαβήτη που εξαπλώνεται ανησυχητικά σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με στοιχεία από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, το 2021, 537 εκατομμύρια ενήλικες (1 στους 10) παγκοσμίως πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε 643 εκατομμύρια έως το 2030 και 783 εκατομμύρια έως το 2045.

Σχεδόν 1 στους 2 ενήλικες (44%)με διαβήτη παραμένει αδιάγνωστος (240 εκατομμύρια). Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα δεδομένα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης, το πλήθος των μοναδικών πασχόντων που έχουν ενταχθεί σε τουλάχιστον ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο Σακχαρώδη Διαβήτη ανέρχεται στους 1.130.505 πάσχοντες, αγγίζοντας το 11% του πληθυσμού της χώρας!!

Κάθε χρόνο, η εκστρατεία της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη εστιάζει σε ένα ειδικό θέμα που διαρκεί ένα ή περισσότερα χρόνια. Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη 2021-23 είναι η Πρόσβαση στη Φροντίδα για τον Διαβήτη.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στόχος φέτος είναι να αναδειχθεί η ανάγκη για καλύτερη πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση για τον διαβήτη, αφενός για τους επαγγελματίες υγείας και αφετέρου για τα ίδια τα άτομα που ζουν με διαβήτη. Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να γνωρίζουν πώς να εντοπίζουν τον διαβήτη έγκαιρα και να αξιοποιούν στο έπακρο τον περιορισμένο χρόνο που διαθέτουν για να παρέχουν τις καλύτερες δυνατές συμβουλές και φροντίδα σε άτομα που ζουν με διαβήτη. Τα άτομα με διαβήτη χρειάζονται πρόσβαση σε συνεχή εκπαίδευση για να κατανοήσουν την κατάστασή τους και να αυτοεξυπηρετούνται καθημερινά που είναι απαραίτητα για να παραμείνουν υγιείς και να αποφύγουν τις επιπλοκές. Η εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει στο να σταματήσει η αύξηση του διαβήτη και να προστατεύσει το αύριο.