Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2022 09:08

Κουμπί πανικού για κακοποιημένες γυναίκες

Γράφτηκε από την

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα τίθεται σε λειτουργία η εφαρμογή Panic Button (κουμπί πανικού), που φιλοδοξεί να στηρίξει τις κακοποιημένες γυναίκες. Χθες, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα, μιλώντας από το βήμα της Βουλής όπου κατατέθηκε η τροπολογία για τη λειτουργία του Panic Button, εξήγησε ότι οι γυναίκες θα εγκαθιστούν την εφαρμογή στο κινητό τους και θα μπορούν να ειδοποιούν εύκολα και γρήγορα την Αστυνομία σε περίπτωση που απειλείται η σωματική τους ακεραιότητα ή κινδυνεύει η ζωή τους. Η Αστυνομία θα λαμβάνει τα απαραίτητα στοιχεία για τον εντοπισμό των γυναικών και θα επεμβαίνει για την απομάκρυνσή τους από το κακοποιητικό περιβάλλον και την προστασία τους.

Με το κουμπί πανικού επιχειρείται η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλέγματος πρόληψης, αντιμετώπισης και καταπολέμησης της βίας και παρενόχλησης σε βάρος των γυναικών - ώστε να σπάσει ο κύκλος της βίας και να ισχυροποιηθεί ακόμη πιο πολύ η κουλτούρα της μηδενικής ανοχής απέναντι στα περιστατικά κακοποίησης.

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΘΥΜΑΤΑ ΒΙΑΣ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ

Η εφαρμογή θα χορηγείται στις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας που απευθύνονται στα αστυνομικά τμήματα ή εξυπηρετούνται στα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ). Έτσι κάθε γυναίκα, πέρα από την υποστήριξη που λαμβάνει από τις εξειδικευμένες δομές, αν βρεθεί σε κίνδυνο θα μπορεί να επικοινωνήσει με τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, μέσω τηλεφωνικής κλήσης ή αποστολής γραπτού μηνύματος (SMS).

Αρχικά, το Panic Button θα εφαρμοστεί πιλοτικά για ένα χρόνο και θα δοθεί σε γυναίκες στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη. Μετά τη λήξη της πιλοτικής εφαρμογής, το πρόγραμμα θα αξιολογηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Προστασίας του Πολίτη.

29 ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΝΑ ΗΜΕΡΑ

Εν τω μεταξύ όλο και περισσότερες καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας. Φέτος το πρώτο επτάμηνο σχηματίστηκαν 6.204 δικογραφίες για ενδοοικογενειακή βία, δηλαδή 29 δικογραφίες ανά ημέρα. Όλο το 2021 σχηματίστηκαν συνολικά 8.776 δικογραφίες για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, δηλαδή κατά μέσο όρο 24 δικογραφίες την ημέρα, έναντι 5.413 το 2020 και 5.221 το 2019. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 80% των φερόμενων δραστών είναι άνδρες, ενώ το 20% γυναίκες.

Η έξαρση των περιστατικών γυναικών που πέφτουν θύματα βίας μέσα στο σπίτι τους για το 2021 φαίνεται από τα στατιστικά της ΕΛΑΣ τόσο πανελλαδικά, όσο και σε επίπεδο υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας. Σε εθνικό επίπεδο, πέρυσι 5.705 γυναίκες έπεσαν θύματα ενδοοικογενειακής κακοποίησης -αριθμός σημαντικά αυξημένος σε σχέση με τις 3.626 που είχαν πέσει θύματα ένα χρόνο νωρίτερα. Στη Μεσσηνία το 2021 καταγράφηκαν περισσότερες από 72 περιπτώσεις κακοποιημένων γυναικών. Όλο το 2020 τα καταγεγραμμένα θύματα ήταν 54, ενώ το 2019 καταγράφηκαν συνολικά 50 περιπτώσεις κακοποιημένων γυναικών.

ΔΙΚΤΥΟ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΑΣ

Από τον Οκτώβριο του 2019, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει αναπτυχθεί δίκτυο εθνικής εμβέλειας 73 υπηρεσιών αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας.

Σε επίπεδο Περιφέρειας λειτουργούν από ένα τόσο στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου, όσο και στις έδρες των Διευθύνσεων Αστυνομίας δικαιοδοσίας της (Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας), τα οποία, θεωρητικά τουλάχιστον, προβαίνουν μεταξύ άλλων στην παρακολούθηση

υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας των υφισταμένων τους υπηρεσιών, καθώς και στην καθοδήγηση και στην εποπτεία τους για την ορθή εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας. Επίσης στα καθήκοντα των αρμόδιων γραφείων είναι να προβαίνουν στον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και παράλληλα να μεριμνούν για την εκπαίδευση και διαρκή επιμόρφωση του προσωπικού που διαχειρίζεται ανάλογες περιπτώσεις, καθώς και η παρακολούθηση της ποινικής εξέλιξης των δικογραφιών σε συνεργασία με τις εισαγγελικές αρχές.

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΝΕΡΓΗ Η ΓΡΑΜΜΗ 15900

Στο πλευρό των γυναικών θυμάτων βίας, κάθε μέρα του χρόνου, είναι η δωρεάν τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, η οποία λειτουργεί πανελλαδικά 24ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο και παρέχει άμεση βοήθεια σε περιστατικά βίας, ψυχοκοινωνική συμβουλευτική στα θύματα βίας, καθώς και πληροφόρηση και ενημέρωση σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών σε όλους τους πολίτες.

Η Γραμμή στελεχώνεται με ψυχολόγους και κοινωνικούς επιστήμονες με εξειδίκευση και εμπειρία σε θέματα έμφυλης βίας και οι υπηρεσίες καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής, ενώ τα θύματα βίας που δεν μπορούν να τηλεφωνήσουν μπορούν να επικοινωνήσουν με το προσωπικό της Γραμμής με email στην ηλεκτρονική διεύθυνση: sos15900@isotita.gr.