Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2024 14:50

Καλαμάτα: Ο απολογισμός των δράσεων του “Χαμόγελου του Παιδιού” (βίντεο)

Καλαμάτα: Ο απολογισμός των δράσεων του “Χαμόγελου του Παιδιού” (βίντεο)

 

Πάνω από 200 παιδιά της Καλαμάτας εξετάστηκαν δωρεάν ιατρικά και οδοντιατρικά, στις δράσεις που υλοποίησε το “Χαμόγελο του Παιδιού”, αυτή την εβδομάδα, στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, στον χώρο στάθμευσης πίσω από το Μέγαρο Χορού.

Χθες στο Δημαρχείο, έγινε απολογισμός των δύο κοινωνικών δράσεων πρόληψης, σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου και του προέδρου του “Χαμόγελου του Παιδιού” Κώστα Γιαννόπουλου.

Οι δράσεις αφορούσαν δωρεάν εξετάσεις ιατρικής και οδοντιατρικής πρόληψης αλλά και εκπαιδευτικών προγραμμάτων ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο, για παιδιά έως 16 ετών, στο κινητό πολυϊατρείο “Ιπποκράτης” και στο κινητό εργαστήριο ενημέρωσης, εκπαίδευσης και τεχνολογίας “Οδυσσέας”.

Σε αυτές συμμετείχαν πάνω από 200 παιδιά, που εξετάστηκαν από εθελοντές ιδιώτες οδοντίατρους, παιδίατρους, ΩΡΛ, οφθαλμίατρους σε συνεργασία με τον Ιατρικό και Οδοντιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας, τον δήμο και υπό την εποπτεία του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας.

 

Ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος δήλωσε ότι ο δήμος πάντα στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν με τη δημόσια υγεία και την πρόληψη, ενώ υπενθύμισε και το μνημόνιο συνεργασίας του δήμου με το “Χαμόγελο του Παιδιού” , για το οποίο δήλωσε ότι θα ενεργοποιηθεί, για να φέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Μάλιστα, για το θέμα ακολούθησε σύσκεψη του “Χαμόγελου του Παιδιού” με τη Δημοτική Αστυνομία.

Ο πρόεδρος του “Χαμόγελου του Παιδιού” Κ. Γιαννόπουλος, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τη Μεσσηνία, δήλωσε ότι η Καλαμάτα αποτελεί έναν από τους πρώτους σταθμούς του “οδοιπορικού”, στη μεγάλη εκστρατεία του Οργανισμού για πρόληψη.

Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση περιστατικών βίας σε παιδιά και εφήβους, λέγοντας χαρακτηριστικά “χάσαμε το μπαλάκι”, καθώς όπως εξήγησε το παιδιά “έχουν αγριέψει, έχουν αφεθεί σε μια ηλεκτρονική αλάνα”.

Επεσήμανε τον καίριο ρόλο της πρόληψης και της ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης γονέων, παιδιών και φορέων γιατί “χρειαζόμαστε και το μυρμηγκάκι”, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ζήτησε να θωρακιστούν με προσωπικό οι δήμοι, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν και να συνδράμουν στα κοινωνικά προβλήματα, μιλώντας για “ένωση δυνάμεων” που απαιτείται να γίνεται, χαρακτηρίζοντας την παρουσία του στην Καλαμάτα “ηθική υποχρέωση”.

Η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Γεωργία Θεοδωροπούλου στάθηκε στην άμεση σχέση της στοματικής υγείας με τη γενικότερη υγεία του οργανισμού. Τόνισε τη σημασία της πρόληψης και υπενθύμισε την εκστρατεία ενημέρωσης που πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια ο Οδοντιατρικός, αλλά και τη συνεργασία που υπάρχει με τον δήμο, καθώς διανύεται ο τρίτος χρόνος ενημέρωσης και συνεργασίας με τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς που από φέτος επεκτάθηκε και στις Λέσχες Φιλίας (πρώην ΚΑΠΗ).

Ο γιατρός ακτινολόγος Βασίλης Χρυσαυγής, εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, διαμήνυσε ότι είναι υποχρέωση των γιατρών να στηρίζουν πρωτοβουλίες και δράσεις που αφορούν την προάσπιση του δικαιώματος της δημόσιας υγείας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη”.Η γ.γ. του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Χριστίνα Μουστάκη, δήλωσε ότι εξετάστηκαν πάνω από 200 παιδιά, με τα περισσότερα οδοντιατρικά προβλήματα να εντοπίζονται σε παιδάκια Δημοτικού.

Τέλος, τη σημασία της πρόληψης επανέλαβε και ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας, επισημαίνοντας ότι “η πρόληψη μπορεί να σώσει από περισσότερες εξετάσεις”.