Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2014 19:10

Ομιλία για την 25η Μαρτίου

Στην αρχή του κόσμου, ο Θεός έπλασε τη Γη. 

Στο κομμάτι του πλανήτη που κράτησε για να κατοικήσει ο ίδιος, όρισε ΗΝΙΟΧΟΥΣ του άρματος του πολιτισμού & της ελευθερίας, τους Έλληνες. Όχι μόνον για να γεννάνε αλλά και για να κρατάνε τα ηνία, μεταφέροντας τις μεγάλες ιδέες σε όλον τον κόσμο, στους επερχόμενους πολιτισμούς. 

 

Υπάρχουν δείγματα ότι στον Ελλαδικό χώρο κατοικούσαν άνθρωποι από το 11.000.000 π.Χ., που είχαν ανακαλύψει από τότε τη φωτιά.

Τα πρώτα ίχνη Ελληνικών γραμμάτων εμφανίζονται το 8500 π.Χ..

Οι Κρήτες & ο Μίνωας χαρίζουν το όνομα της πριγκίπισσας ΕΥΡΩΠΗΣ, στην ήπειρό μας το 3500 π.Χ.

ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ Ο ΕΥΡΩΠΑÏΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΙΝ ΑΠΟ 6800 ΧΡΟΝΙΑ, ΜΕ ΓΕΝΝΗΤΟΡΕΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.

Σ΄ αυτήν τη χώρα πέταξαν στον ουρανό οι πρώτοι άνθρωποι, σχεδιάστηκαν οι πρώτες μηχανές & ο πρώτος υπολογιστής στον κόσμο.

Ο πολιτισμός μας μεταφέρθηκε από τότε έως την Ασία & με τα πρωτοποριακά ποντοπόρα πλοία μας, ακόμα & μέχρι τη Νότια Αμερική.

Σε αυτή τη γη γεννήθηκαν, έζησαν & ακτινοβόλησαν το πνεύμα τους, ΟΙ ΗΝΙΟΧΟΙ ΤΩΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ

 - Ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Όμηρος, ο Σωκράτης, Πυθαγόρας, ο Ιπποκράτης, ο Φειδίας, ο Ηρόδοτος, ο Περικλής, ο Αισχύλος, ο Ευριπίδης, ο Σοφοκλής & ο Αριστοφάνης. 

Η λίστα των ονομάτων εδώ είναι ενδεικτική, γιατί είναι ατελείωτη μέσα στο χρόνο.

ΕΔΩ ΧΤΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΘΕΑΤΡΑ & ΣΤΑΔΙΑ, Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ & Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ. 

ΕΔΩ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ. 

ΕΔΩ ΣΥΝΕΛΗΦΘΕΙ & ΜΕΓΑΛΩΣΕ Η ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

Μεταγενέστερα, η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, αντιγράφοντας την Ελλάδα, γέννησε το μεγαλειώδες Βυζάντιο, που διέσωσε το Αρχαίο μας Πολιτισμό.

Όταν η Ευρώπη έχασε την επαφή με τους ΕΛΛΗΝΕΣ, ήρθαν τα μαύρα χρόνια του Μεσαίωνα. 

Όμως εμείς, οδηγήσαμε άλλη μία φορά το άρμα της ΕΥΡΩΠΗΣ στις ιδέες & αξίες μας, για να στηριχθεί εκεί η Αναγέννηση.

Ιδέες & αξίες που στο κέντρο της φιλοσοφίας τους έχουν τον ΑΝΘΡΩΠΟ, που μέσα από όλες τις μορφές της έκφρασής του, ακτινοβολούσε την αγάπη του για τη φύση, το περιβάλλον & βασικά την λατρεία για την πατρίδα του & την ελευθερία. 

Η ελευθερία εκφράζεται μέσα στην ιστορία, ως η ικανότητα να θέτει ο άνθρωπος σκοπούς που αποβαίνουν κίνητρα & ιθύνουσες δυνάμεις της ιστορικής ζωής.

Και κάθε απόγονος αυτής της φυλής, συνεχώς αποδεικνύεται άξιος τιμητής των προγόνων του. 

Η γη μας, νομοτελειακά, υποτάχθηκε υλικά για 400 χρόνια στη σκλαβιά των Οθωμανών. Όλοι οι Μουσουλμανικοί λαοί μας υπέκλεψαν ακόμα και το μισοφέγγαρο, το λατρευτικό σύμβολο της θεάς Εκάβης από τα Ελληνιστικά χρόνια.

Το ελληνικό πνεύμα όμως, το βγαλμένο από τα ιερά κόκαλα των Ελλήνων, παρέμεινε πάντα ανυπότακτο.

ΟΧΙ ΤΥΧΑΙΑ. Η ΑΝΥΠΟΤΑΞΙΑ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΑΔΙΑΣΕΙΣΤΟΥΣ, ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ, ΠΥΛΩΝΕΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ. 

Η Ελληνική Γλώσσα, με τα συνολικά 60.000.000 λέξεις & λήμματα, αποτελεί τη βάση των περισσοτέρων Ευρωπαϊκών Γλωσσών, αλλά και τη βάση όλων των γλωσσών των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.

Η Γλώσσα & η κουλτούρα μας εκφραζόμενη, επί τω προκειμένω, από το βωμό των Αρχαίων Ελλήνων προς τον Άγνωστο Θεό, έγινε το μέσον εξάπλωσης του Χριστιανισμού.

 Σε αυτήν τη γλώσσα γράφονται τα Ευαγγέλια. 

Στο Άγιο νησί της Πάτμου γράφετε η Αποκάλυψη του Ιωάννη.

Ο Κύριλλος & ο Μεθόδιος εξαπλώνουν το Χριστιανισμό σε όλη την Ανατολική Ευρώπη. 

Την καθοδήγηση όλων των Ορθόδοξων Πατριαρχείων του κόσμου, αναλαμβάνουν οι Έλληνες. 

Στη βαρυχειμωνιά της Τουρκοκρατίας, Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ μας ( με το ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, με δασκάλους τους ιερωμένους ) παίρνει τα ΗΝΙΑ & κρατάει άσβεστη τη Γλώσσα & την Ιστορία του Έθνους μας. Στη βαρυχειμωνιά όμως, ο σπόρος της λευτεριάς ποτίζονταν & με το αίμα των κληρικών. Οι κληρικοί μας δεν ευλογούνε μόνο τα όπλα τα ιερά, αλλά πολεμούν δίπλα στους αρματολούς & κλέφτες σαν λιοντάρια, από κάθε ταμπούρι, από κάθε μετερίζι. 

Ο Γρηγόριος ο Ε΄, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο Παπαφλέσσας, ο Σαμουήλ στο Κούγκι, δείχνουν το δρόμο & ευλογούνε τη θυσία. 

Ορκίζουν τη Φιλική Εταιρεία του Ξάνθου, του Σκουφά & του Τσακάλωφ.

Η άνθιση λοιπόν ήταν σίγουρη & αναμενόμενη.

Λουλούδια της άνθισης αυτής είναι ο Ρήγας Φεραίος με το ΘΟΥΡΙΟ του. 

Είναι ο Λόρδος Βύρωνας, είναι ο Αδαμάντιος Κοραής, είναι ο Διονύσιος Σολωμός. 

Και ποια καλύτερη εποχή θα μπορούσε να έχει επιλεγεί ; 

Μετά από το βαρύ χειμώνα, η φύση ξεσπάει την Άνοιξη με την Επανάστασή της.

Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ την Εαρινή Ισημερία, η αναγγελία του χαρμόσυνου γεγονότος της έλευσης του Θεού επί της γης, που θα λυτρώσει τον άνθρωπο & που γιορτάζουμε παράλληλα σήμερα, είναι απόλυτα συνδεδεμένος με τη λύτρωση της Ελλάδας, με το Έθνος μας & την Επανάστασή του. 

Πάντοτε οι Έλληνες έθεταν τα πρότυπα της παγκόσμιας πολεμικής μαχητικότητας 

Από το τέχνασμα της κατάληψης της Τροίας, τους Περσικούς πολέμους που σταμάτησαν την επέλαση των Μεσοποτάμιων προς την Ευρώπη, τον Αθηναϊκό Στόλο που καταναυμάχησε πολλάκις τους μεγαλύτερους στόλους της εποχής του …..

μέχρι τις Πολεμικές μηχανές, όπως η Λοξή φάλαγγα του Επαμεινώντα & όπως η ανίκητη Μακεδονική Φάλαγγα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που στο σύντομο διάβα του στο χρόνο, διέδωσε τον Ελληνικό Πολιτισμό στα πέρατα της υφηλίου.

Και να μην ξεχνάμε ποτέ, τον καλύτερο στρατό που εμφανίστηκε μέχρι σήμερα στον κόσμο ΤΟΥΣ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ.

Η Ευρώπη, με τη μικρή μνήμη που συνήθως έχει, χρόνια λησμόνησε τον ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΗΝΙΟΧΟ, αλλά προειδοποιήθηκε από τον ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟ ΤΩΝ ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΕΤΡΟ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ, ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΗΤΟ :

Ο ανυπόφορος ζυγός της Οθωμανικής τυραννίας στο διάστημα όλων αυτών των αιώνων έγινε τόσο βαρύς, ώστε να μη μείνει τίποτε άλλο στους δυστυχείς Πελοποννήσιους Γραικούς, παρά μόνο η αναπνοή τους και αυτή, για να αναστενάζουν από καρδιάς. Βρισκόμενοι σε αυτήν την άθλια κατάσταση, στερημένοι από όλα τα δίκαιά μας, με μια ομόφωνη γνώμη, αποφασίσαμε να πάρουμε τα άρματα και να ορμήσουμε κατά των τύραννων. 

Κάθε μεταξύ μας διαφορά και διχόνοια, καρποί της τυραννίας, απερρίφθησαν στο βυθό της λήθης και όλοι αποπνέουμε πλέον ελευθερία. Τα χέρια μας, που μέχρι τώρα ήταν δεμένα από τις σιδερένιες αλυσίδες της βαρβαρικής τυρρανίας, λύθηκαν και υψώθηκαν μεγαλόψυχα και πήραν τα όπλα για να μηδενίσουν τη βδελυρή τυραννία. Τα πόδια μας, που περπατούσαν νύχτα και μέρα στις αγγαρείες της ασπλαχνίας, τρέχουν για την απόκτηση των δικαιωμάτων μας. Το κεφάλι μας που έσκυβε από το βαρύτατο ζυγό, τον αποτίναξε και δε θέλει τίποτε άλλο από την ελευθερία. 

Η γλώσσα μας, αυτή που δεν μπορούσε να προφέρει κανένα λόγο, εκτός των ανώφελων παρεκκλίσεων για την εξιλέωση των βάρβαρων τυράννων, τώρα φωνάζει δυνατά και κάνει να αντηχεί ο αέρας το γλυκύτατο όνομα της ελευθερίας. 

Με ένα λόγο, όλοι αποφασίσαμε ή να ελευθερωθούμε ή να πεθάνουμε..

Και όπως για τους ΕΛΛΗΝΕΣ ήταν απόλυτα φυσιολογικό, ΕΜΕΙΣ, οι ΗΝΙΟΧΟΙ ΤΟΥ ΑΡΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ήρθαμε να κάνουμε πραγματικότητα τον τελευταίο χρησμό της Πυθίας Νικάνδρας : 

«Θα έρθει η μέρα που θα επιστρέψει ο Φοίβος Απόλλωνας & θα μείνει για πάντα».

Κάναμε πράξεις, που εκείνη την εποχή για πρώτη φορά, φώτισαν με ελπίδα το σκοτάδι της υποτέλειας των φοβισμένων εθνών στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. 

Σε μία κίνηση εξόδου από το αδιέξοδο, αληθινή υπέρβαση του θανάτου, φλεγόμενη έφεση ζωής, ο Μέγας Αλέξανδρος μεταμορφώνεται σε Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Ο Γιάννης Γκούρας, κατανικά τον Ομέρ Πασά στον Μαραθώνα, στο ίδιο ακριβώς σημείο που ο Μιλτιάδης νίκησε τους Πέρσες. 

Η θυσία του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες επαναλαμβάνεται από τον Παπαφλέσσα στο βωμό του Μανιακίου. 

Ο Κυναίγειρος μεταλαμπαδεύει την αυτοθυσία του στον Αθανάσιο Διάκο στην Αλαμάνα.

 Η ευστροφία του Βασιλιά Οδυσσέα της Ιθάκης, βρίσκεται στο μυαλό του Οδυσσέα Ανδρούτσου στο Χάνι της Γραβιάς.

 Η ναυμαχία της Σαλαμίνας επαναλαμβάνεται στο Ναβαρίνο. 

Οι ήρωες του 1821 εμπνέονται από τους ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥΣ, ΑΡΧΑΙΟΥΣ & ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥΣ.

«ΤΟ ΝΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΔΩΣΩ ΤΗΝ ΠΟΛΗ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΟΥ, ΟΥΤΕ ΕΜΕΝΑ, ΟΥΤΕ ΚΑΝΕΝΟΣ ΑΛΛΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΜΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΛΑΒΟΥΜΕ ΥΠ΄ ΟΨΙΝ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ». 

Άραγε, πόσο μοιάζουν τα λόγια του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου από τα τείχη της Βασιλεύουσας, με το ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ του 1821 !!!

«ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ» μία προσταγή, μία ιδέα & ένας όρκος που μόνο ένας Έλληνας μπορεί να νοιώσει, να πιστέψει & να εκπληρώσει.

Γιατί ΕΤΣΙ μοναδικά, μεγάλωσε & γαλουχήθηκε. 

Γιατί ΕΤΣΙ μοναδικά, έδειξε σε ολόκληρο τον κόσμο ΠΩΣ ΖΟΥΝΕ.

Δυστυχώς όμως, η μοίρα μας είναι να πολεμάμε ΣΥΝΕΧΕΙΑ, ανεξάρτητα από το στίβο μάχης, προστατεύοντας την «Αχίλλειο πτέρνα» μας που είναι η δολερή διχόνοια, η έλλειψη ομοψυχίας μας.

Για τις αλύτρωτες & αλησμόνητες πατρίδες μας. 

Για τους ανθρώπους που ξεριζώθηκαν & αναγκάστηκαν από τη φωτιά & το τσεκούρι να τις εγκαταλείψουν & δεν συνωστίζονταν σε παραλίες & λιμάνια, κατά κάποιες κατάπτυστες αντιλήψεις & φυλλάδες. Για αυτούς που παρέμειναν εκεί, λαό & κλήρο.

Για τα ανεπανάληπτα ελληνικά ιστορικά μνημεία σε όλον τον κόσμο. 

Για τον πλούτο της ιστορίας της Ελλάδας, που απήχθει από την χώρα μας, αλλά την πρεσβεύει επάξια σε ολόκληρη την υφήλιο.

Για τους βόρειους γείτονές μας, που τολμούν να καπηλεύονται το γένος & την ιστορία του Μεγάλου μας Στρατηλάτη που έφτασε τα σύνορα της Ελλάδος έως την Ινδία.

Για την προαιώνια Ελληνική Κύπρο μας, που ακόμα χωρίζεται από τείχη.

Ζώντας τα τελευταία δύσκολα για την Ελλάδα & την Ευρώπη μας χρόνια, συνειδητοποιούμε ότι το άρμα με τα άλογα της παγκοσμιοποίησης έχει ξεστρατίσει. Θέλει να θεμελιώσει & να προβάλλει τα δικά του, αμφιβόλου προελεύσεως πρότυπα, στόχους, ιδανικά & στάσεις ζωής.

Ξεστράτισε από τις διαπιστώσεις του Γερμανού θεατρικού συγγραφέα, ποιητή & ιστορικού Φρίντριχ Σίλερ που αναφωνούσε :

«Καταραμένε Έλληνα. Όπου να γυρίσω την σκέψη μου, όπου και να στρέψω την ψυχή μου, μπροστά μου σε βλέπω, σε βρίσκω. Στην Τέχνη, την Ποίηση, το Θέατρο, την Αρχιτεκτονική, τα Μαθηματικά, τη Φιλοσοφία, την Ιατρική, πάντα κορυφαίος και ανυπέρβλητος. »

Ο Νίτσε, ένας από τους μεγαλύτερους Γερμανούς φιλοσόφους, που φρονούσε ότι … ζούμε υπό τη δικτατορία του Ελληνικού Πνεύματος …, έγραψε το 1872, 51 χρόνια μετά την σημερινή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, για όσους αμφισβήτησαν την Ελληνικότητα & τη συνέχεια της φυλής μας :

Αποδεδειγμένα σε κάθε περίοδο της εξέλιξής του, ο δυτικοευρωπαϊκός πολιτισμός προσπάθησε να απελευθερώσει τον εαυτό του από τους Έλληνες.

Η προσπάθεια αυτή είναι διαποτισμένη με βαθύτατη δυσαρέσκεια, διότι οτιδήποτε & αν δημιουργούσαν, φαινομενικά πρωτότυπο & άξιο θαυμασμού, έχανε χρώμα & ζωή στη σύγκρισή του με το Ελληνικό μοντέλο, συρρικνωνόταν και κατέληγε να μοιάζει με φθηνό αντίγραφο … με καρικατούρα ! Έτσι ξανά και ξανά μια οργή ποτισμένη με μίσος ξεσπάει εναντίον των Ελλήνων, εναντίον αυτού του μικρού και αλαζονικού έθνους, που είχε το νεύρο να ονομάσει ΒΑΡΒΑΡΙΚΟ, ότι δεν έχει δημιουργηθεί στο έδαφός του.

Μα ποιοι, επιτέλους, είναι αυτοί των οποίων η ιστορική αίγλη υπήρξε τόσο εφήμερη, οι θεσμοί τους τόσο περιορισμένοι, τα ήθη τους αμφίβολα έως απαράδεκτα και οι οποίοι απαιτούν μία εξαίρετη θέση ανάμεσα στα έθνη, μία θέση πάνω από το πλήθος ;

Κανένας από τους επανεμφανιζόμενους εχθρούς τους δεν είχε την τύχη να ανακαλύψει το ΚΩΝΕΙΟ, με το οποίο θα μπορούσαμε να απαλλαγούμε από αυτούς. Όλα τα δηλητήρια του φθόνου, της ύβρεως & του μίσους, έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή να διαταράξουν την υπέροχη ομορφιά τους !

Έτσι, οι άνθρωποι συνεχίζουν να νιώθουν ντροπή & φόβο απέναντι στους ΕΛΛΗΝΕΣ. 

ΕΤΣΙ δέχονται οι πεφωτισμένοι την αλήθεια που διδάσκει, ότι οι ΕΛΛΗΝΕΣ είναι οι ΗΝΙΟΧΟΙ κάθε επερχόμενου πολιτισμού.

ΕΤΣΙ έγινε και την Άνοιξη του 1821. Μετά τη νύχτα των 400 ετών, μετά τη μεταλαμπάδευση του Ελληνικού Πνεύματος στην Αναγέννηση, ΑΣΤΡΑΨΕ & ΒΡΟΝΤΗΣΕ ΠΑΛΙ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΗΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 193 ΧΡΟΝΙΑ, ΣΑΝ ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΠΟΥ ΑΝΑΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΣ ΣΤΑΧΤΕΣ ΤΟΥ, ΕΦΕΡΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ, 

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΑΝ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ, ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ & ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ. 

ΖΗΤΩ Η 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821. ΖΗΤΩ, ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ. 

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΟΥΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ 

ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΗΣ