Τρίτη, 01 Φεβρουαρίου 2011 21:09

Πανηγύρι τέλος για της Υπαπαντής

Γράφτηκε από την

Με νικητή το Δήμο Καλαμάτας τελείωσε η φετινή... μάχη του πανηγυριού της Υπαπαντής: Επειτα από συντονισμένες ενέργειες της δημοτικής αρχής, της ΕΛΑΣ και της Δημοτικής Αστυνομίας, αποκρούστηκε η προσπάθεια των μικροπωλητών να στήσουν το πανηγύρι στον περιβάλλοντα χώρο της Κεντρικής Αγοράς αμφισβητώντας ευθέως την εγκυρότητα της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας.

Μετά την προχθεσινή παράσταση διαμαρτυρίας και τις πρώτες στιγμές έντασης του τριημέρου, όλοι περίμεναν ότι οι μικροπωλητές δεν θα το έβαζαν κάτω και θα επιχειρούσαν να αιφνιδιάσουν το Δήμο Καλαμάτας. Σε αυτή τη λογική, η δημοτική αρχή από τη Δευτέρα το πρωί είχε αποκλείσει τα βόρεια πάρκινγκ του Νέδοντα και αυτά της ΚΑΚ, με σκοπό να τους παρεμποδίσει.
Η κατάσταση επιφυλακής συνεχίστηκε καθ' όλη τη νύχτα της Δευτέρας, καθώς τις δυνάμεις της Δημοτικής Αστυνομίας και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας τις συνέδραμαν τμήματα της ΟΠΚΕ Λακωνίας αρχικά και της ΟΠΚΕ Αρκαδίας χθες το πρωί. Με το πρώτο φως του ήλιου μικροπωλητές συγκεντρώθηκαν στο νότιο μέρος της ΚΑΚ αναζητώντας μια ευκαιρία να στήσουν τις παράγκες τους... υπό το άγρυπνο βλέμμα των αστυνομικών.
Οι μικροπωλητές με ντουντούκες καλούσαν τον καλαματιανό λαό να συνταχθεί μαζί τους... “κράζοντας” το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα και τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Γιώργου Λαγανάκου - αλλά κυρίως τον πολιτικό προϊστάμενο της Δημοτικής Αστυνομίας Κώστα Αθανασόπουλο με τον οποίο υπάρχει... διαχρονική βεντέτα. Μάλιστα, ανά διαστήματα οι μικροπωλητές δεν έχαναν την ευκαιρία να κάνουν λόγο για δήθεν ύποπτα νυχτοπερπατήματα του τέως αντιδημάρχου, θέλοντας να του σπάσουν τα νεύρα.
Στο χώρο της... σύρραξης βρέθηκε κατόπιν αιτήματος των μικροπωλητών και ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Καλαμάτας κ. Ανδρέου, ο οποίος διαμήνυσε προς τις δύο πλευρές ότι δεν πρέπει επ' ουδενί να διακοπεί η κυκλοφορία στο σημείο, ούτε και να παρακωλυθεί η διεξαγωγή της λαϊκής αγοράς. Προειδοποίησε δε ότι για τυχόν παραβάσεις η ΕΛΑΣ θα βεβαιώσει τα απαιτούμενα πρόστιμα.
Ο πρόεδρος του Ενιαίου Συνδικάτου Υπαίθριων Εμπόρων Ελλάδος, Σταμάτης Μέλλος, προέτρεψε στη συνέχεια τους μικροπωλητές να προχωρήσουν σε ειρηνική διαδήλωση προς τον ναό της Υπαπαντής, όπου ήδη είχαν αρχίσει να καταφτάνουν οι πρώτοι προσκυνητές. Ακολουθώντας πορεία μέσα από τα στενά του Ιστορικού Κέντρου βορείως του Αγιάννη, και φωνάζοντας συνθήματα, οι... διαδηλωτές έφτασαν στην πλατεία της εκκλησίας, όπου και προχώρησαν για περισσότερη από μία ώρα σε συμβολική καθιστική διαμαρτυρία. Μάλιστα, αρχικά εξέφρασαν την πρόθεσή τους να εισέλθουν στο ναό με σκοπό να προσκυνήσουν, ενώ έκαναν λόγο ακόμα και για... συσσίτιο από τη Μητρόπολη Μεσσηνίας - αφού όπως έλεγαν έχουν φτάσει σε σημείο εξαθλίωσης.
Καθ' όλη τη διάρκεια της διαδήλωσης και της καθιστικής διαμαρτυρίας, όλοι οι μικροπωλητές κρατούσαν πλακάτ με ιδιαιτέρως επικριτικά συνθήματα για τον δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα και για τη γενικότερη στάση της δημοτικής αρχής - όπως “Βλέπεις Νίκας είναι κακό”, “Εν τούτω Νίκα” συνοδευόμενο με σβάστικα, “Δεν μας αφήνουν να εργαστούμε και να τους πληρώσουμε το ΤΕΒΕ”, “Θα γίνει της Αιγύπτου”, “Τα λεφτά του Δημοσίου πάνε στα μπαράκια” κ.ά.
Γύρω στις 2 μ.μ. αποφάσισαν να επιστρέψουν στο χώρο της Κεντρικής Αγοράς, κάνοντας μια νέα προσπάθεια να στήσουν το πανηγύρι - χωρίς όμως αποτέλεσμα, οπότε αναγκάστηκαν λίγο μετά τις 3 μ.μ. να αποχωρήσουν ειρηνικά από την πόλη, υπό τη διακριτική επιτήρηση ανδρών της Δημοτικής Αστυνομίας. Αρκετοί βεβαίως από τους μικροπωλητές κατευθύνθηκαν προς τα Φιλιατρά, όπου την Κυριακή ξεκινάει το πανηγύρι για τη γιορτή του πολιούχου τους Αγίου Χαραλάμπους.
Με αυτό τον τρόπο φαίνεται να κλείνει ο κύκλος του πανηγυριού, εν μέσω στιγμών έντασης και περιστατικών που κατά περίπτωση δεν τιμούν καμία από τις δύο πλευρές - και τα οποία ευχόμαστε να γίνουν μάθημα στους αρμόδιους, για καλύτερη και πιο έγκαιρη διαχείριση των ζητημάτων της πόλης.

 


Ρεπορτάζ
Δημήτρης Πλεμμένος
Γιούλα Σαρδέλη