Τρίτη, 10 Μαϊος 2011 12:09

Το 3,4% των παιδιών έχουν εξάρτηση από το Διαδίκτυο

Το 3,4% των παιδιών έχουν εξάρτηση από το Διαδίκτυο

Το 3,4% των παιδιών στην ελληνική περιφέρεια εμφανίζει συμπτώματα εξάρτησης από το Διαδίκτυο, έναντι 1,3 στην Αθήνα. Αυτό επισήμανε ο Γεώργιος Κορμάς, επιστημονικός συνεργάτης της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και εκπρόσωπο του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών Κυπαρισσίας «Γαία» την Κυριακή το απόγευμα, σε συνεργασία με τους αθλητικούς συλλόγους «Δίων» και ΑΟΚ.

Η ημερίδα έγινε στο πλαίσιο της Γιορτής της Μητέρας παρουσία πλήθους κόσμου, καθώς το συγκεκριμένο θέμα απασχολεί έντονα όλες τις οικογένειες. Ο κ. Κορμάς αναφέρθηκε εκτενώς στους κινδύνους και τις ωφέλειες από το Διαδίκτυο, τις συμπεριφορές εξάρτησης αλλά και το σημαντικό ρόλο που έχουν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί.

Η ημερίδα άνοιξε με το καλωσόρισμα της προέδρου του Συλλόγου Γυναικών Χαράς Παπαδοπούλου, αλλά και το χαιρετισμό του δημάρχου Κώστα Κόλλια που ευχήθηκε σε όλες τις μητέρες. Από την πλευρά του ο κ. Κορμάς μιλώντας για την εκδήλωση αυτή στην «Ε» επισήμανε:

«Είμαι πολύ χαρούμενος που μιλάω στην πόλη μου. Είναι ένα θέμα που δυστυχώς απασχολεί όλες τις ελληνικές οικογένειες και έχει να κάνει με τη συμπεριφορά που αναπτύσσει το παιδί στο Διαδίκτυο. Στη Μεσσηνία έχουμε κάνει μια μεγάλη προσπάθεια εδώ και 1 χρόνο με πάρα πολλούς φορείς. Σκοπό έχουμε να προάγουμε το θέμα αυτό, να κάνουμε έρευνες -τα αποτελέσματα κάποιων θα παρουσιαστούν και εδώ- που θα μας βοηθήσουν ώστε να σχεδιάσουμε καλύτερες πολιτικές για την μεγαλύτερη ασφάλεια του Διαδικτύου.

Επίσης εγκαινιάζουμε ένα νέο ξεκίνημα στο Δήμο Τριφυλίας όπου μαζί με τον Σύλλογο "Γαία" αλλά και άλλους συλλόγους από το Σεπτέμβρη θα μπούμε σε όλα τα σχολεία του δήμου και θα μιλήσουμε για το ασφαλές Διαδίκτυο. Επίσης θα κάνουμε ημερίδες και στις άλλες πόλεις του δήμου, έτσι ώστε να περάσουμε αυτό το μήνυμα - όπως έγινε και σε άλλες πόλεις της Μεσσηνίας σε συνεργασία με τη Μητρόπολη και το Τμήμα Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με έρευνα που έχουμε κάνει, όσον αφορά την περιφέρεια -όπου συμπεριλαμβάνεται και η Μεσσηνία- το 3,4% των παιδιών εμφανίζουν συμπτώματα εξάρτησης έναντι 1,3 % που έχουμε στην Αθήνα. Επίσης η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά της περιφέρειας φτάνουν στα τελικά στάδια, δηλαδή δημιουργούν συμπτώματα εξάρτησης - για λόγους που έχουν να κάνουν με την αίσθηση που έχουν τα παιδιά, ότι δεν έχουν επιλογές στην περιφέρεια, το γεγονός ότι θεωρούν τον χώρο που βγαίνουν και διασκεδάζουν ότι δεν είναι τόσο πολύτιμος, ενώ αντίθετα στην Αθήνα το θεωρούν πολύ πολύτιμο. Ενα από τα βασικότερα είναι ότι υπάρχει ψηφιακός αναλφαβητισμός των γονέων, και στην Αθήνα αλλά ακόμη περισσότερο στην περιφέρεια, γι' αυτό και η εκδήλωση αυτή προσπαθεί να συμβάλει στο θέμα αυτό.

Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με ενημερώσεις όπως είναι η συγκεκριμένη, καθώς και με συνεχείς παρουσίες στο σχολείο. Γι' αυτό και από το Σεπτέμβρη θα μπούμε στα σχολεία της Τριφυλίας. Βέβαια στην όλη προσπάθεια παίζουν ρόλο και οι εκπαιδευτικοί, όπου στα πλαίσια που θέτει το υπουργείο Παιδείας κάνουμε δράσεις και τους εκπαιδεύουμε».

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Τριφυλίας Γιώργος Σαμπαζιώτης και Παναγιώτης Τσίγγανος, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Μπακούρος, ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ Παναγιώτης Κορμάς και ο διοικητής του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας Πάνος Μπόζος.

Ρεπορτάζ: Κώστας Μπούρας