Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2011 21:11

Συμβολική κατάληψη του Διοικητηρίου από ταξιτζήδες - Παράσταση στα γραφεία βουλευτών και της ΝΔ

Γράφτηκε από την

Την πλήρη αντίθεσή τους στην επιχειρούμενη απελευθέρωση του επαγγέλματός τους, με την έκδοση νέων αδειών και την κατάργηση του πληθυσμιακού κριτηρίου, διατράνωσαν χθες οι ταξιτζήδες της Καλαμάτας που μετείχαν στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί. Αντιδρούν δε καθώς ο νέος υπουργός Γιάννης Ραγκούσης φαίνεται να απορρίπτει όσα είχαν συμφωνηθεί με τον προηγούμενο υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Δημήτρη Ρέππα.
Χθες το πρωί ιδιοκτήτες ταξί της Καλαμάτας κατέλαβαν συμβολικά τη νότια είσοδο του Διοικητηρίου Μεσσηνίας και αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Χρήστο Μαλαπάνη. Του παρέδωσαν ψήφισμα και ζήτησαν τη στήριξη του ίδιου και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Ο πρόεδρος του συνδέσμου Γιώργος Παπαδέας είπε ότι η κατάργηση του πληθυσμιακού κριτηρίου και η έκδοση νέων αδειών θα διαλύσει τον κλάδο. Παρατήρησε πως υπάρχει υπερκορεσμός, καθώς ενώ στην Ευρώπη ένα ταξί αναλογεί σε 1.000 άτομα, εδώ είναι 2 και 3 ταξί ανά 1.000 κατοίκους. Επεσήμανε πως «δηλώσεις σαν και αυτή του κ. Ραγκούση είναι δηλώσεις ανεύθυνων ατόμων. Τα είχαμε βρει με Ρέππα και τρόικα, κι έρχεται ο Ραγκούσης...».
Ο Χρ. Μαλαπάνης είπε ότι «η πολιτική της Περιφέρειας καθορίζεται από τον κ. Τατούλη, τις γνωρίζετε τις θέσεις του» - και διαβεβαίωσε πως θα μεταφέρει το ψήφισμα και τις απόψεις τους. Εκτίμησε ότι η απελευθέρωση δε θα οδηγήσει στο να εκδοθούν νέες άδειες, αφού ήδη είναι μεγάλη η αναλογία και δεν υπάρχει δουλειά. Παρατήρησε πως «πρέπει να υπάρξουν κανόνες στην απελευθέρωση, δεν μπορεί να μη βάλει κανόνες» και συμμερίστηκε το φόβο τους να γίνουν εταιρείες και οι ίδιοι να είναι υπάλληλοι:
«Φοβόμαστε ότι υπάρχουν συμφέροντα από πίσω και ότι θα γίνουμε υπάλληλοι εταιρειών», παρατήρησαν συγκεκριμένα οι ταξιτζήδες και σημείωσαν: «Εχουμε φτάσει σε σημείο που να μη βγάζουμε μεροκάματο να ζήσουμε τις οικογένειές μας. Το 80% δεν μπορεί να πληρώσει το ταμείο. Η απογευματινή βάρδια βγάζει 15-20 ευρώ μεροκάματο».

ΣΤΗ ΝΟΔΕ ΤΗΣ Ν.Δ.


Στη συνέχεια οι ταξιτζήδες με τα αυτοκίνητά τους πήγαν στη Διεύθυνση Μεταφορών και ακολούθως επισκέφτηκαν γραφεία βουλευτών του νομού -με το Δημήτρη Κουσελά είχαν τηλεφωνική επικοινωνία- και της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας της Ν.Δ. Εκεί απαίτησαν την άποψη του προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά - «θέλουμε αυτή τη στιγμή να μας δώσει απάντηση».
Η απάντηση που πήραν από τη Συγγρού ήταν ότι ο κ. Σαμαράς μπορεί να τους μιλήσει σε 1 ώρα και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Περικλής Μαντάς επικοινώνησε με τον τομεάρχη Μεταφορών της Ν.Δ., βουλευτή Κοζάνης Μιχάλη Παπαδόπουλο, και τους μετέφερε τις απόψεις του κόμματος: πως η Ν.Δ. ευθυγραμμίζεται με τις θέσεις του Συνδέσμου Αυτοκινητιστών (ΣΑΤΑ) για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχει πιο ενισχυμένες θέσεις για τα περιφερειακά ταξί -με τήρηση του πληθυσμιακού κριτηρίου για τις άδειες- και πιο δυναμικές θέσεις για τις τουριστικές περιοχές.
Ταξιτζήδες πάντως είπαν στον κ. Μαντά ότι «η πολιτική ζυμώνεται στο πεζοδρόμιο κι εμείς είμαστε στο πεζοδρόμιο. Σε λίγο θα σας φτύνουν στο δρόμο».

ΔΗΛΩΣΗ ΚΟΥΣΕΛΑ


Σε γραπτή του δήλωση ο βουλευτής Δ. Κουσελάς αναφέρει:
«Η κατάργηση των αδικαιολόγητων περιορισμών στο επάγγελμα του οδηγού ταξί, στο πλαίσιο του ν. 3919/2011, πρέπει να γίνει με όρους εργασιακής ασφάλειας, ομαλής μετάβασης και διασφάλισης αφ’ ενός  υψηλής ποιότητας μεταφορικών υπηρεσιών για τους πολίτες, αφ’ ετέρου αναβάθμισης του κύρους του συγκεκριμένου επαγγέλματος, με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Πιστεύω πως και η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θα αντιμετωπίσει το θέμα με τις διαδικασίες συναίνεσης και ομαλής μετάβασης στο νέο καθεστώς απελευθέρωσης και αναβάθμισης του επαγγέλματος, που είχαν ήδη προδιαγραφεί και συμφωνηθεί με τον κλάδο. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, είμαι διατεθειμένος να στηρίξω κάθε προσπάθεια του κλάδου».

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ


Στο ψήφισμα του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ταξί Καλαμάτας σημειώνεται:
«Η πλήρης και χωρίς δεδομένα απελευθέρωση του αριθμού αδειών Ε.Δ.Χ. το μόνο που μπορεί να προσφέρει είναι η πλήρης διάλυση του ήδη δοκιμαζόμενου και υπεράριθμου κλάδου μας σύμφωνα με οδηγία της Ε.Ε. Τασσόμαστε κατά των αλλαγών που προωθεί ο κ. Ραγκούσης, σημειώνοντας ότι υπάρχει μια κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός που έχουν συμφωνήσει διαφορετικά πράγματα με τον κλάδο. Ηταν έτοιμο το προεδρικό διάταγμα κι έβαζε πραγματικούς όρους για το επάγγελμα και βεβαίως δεν επέτρεπε αυτή την ασυδοσία με το θέμα της έκδοσης αδειών, το οποίο δεν ισχύει πουθενά. Διαδηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση την πλήρη αντίθεσή μας στην επιχειρούμενη διάλυση του επαγγέλματός μας και είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε γιατί πρόκειται για αγώνα επιβίωσης των οικογενειών μας και του επαγγέλματός μας».
Γ.Σ.

Πολυμέσα