Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2016 20:41

Μαθητές εξετάζουν το πρόβλημα της προσβασιμότητα στην Καλαμάτα 

Μαθητές εξετάζουν το πρόβλημα της προσβασιμότητα στην Καλαμάτα 

Ομάδες μαθητών από 29 πόλεις της χώρας - και μεταξύ αυτών και την Καλαμάτα - ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής Οργάνωσης και ανέλαβαν να εξετάσουν τα προβλήματα προσβασιμότητας στις πόλεις τους, για να καταθέσουν προτάσεις στις τοπικές αρχές για τη λύση στο δίμηνο Φεβρουαρίου - Μαρτίου 2017.

Στο τέλος Οκτωβρίου, το πρόγραμμα "Ecocity" γνωστοποίησε ότι ολοκληρώθηκε ο κύκλος υποδοχής των αιτήσεων συμμετοχής από τα γυμνάσια, που θα λάβουν μέρος στη νέα περίοδο της εκστρατείας "Ecomobility" 2016-17 και των ειδικών σχολείων που θα συμμετέχουν στην εκστρατεία "Free mobility" 2016-17.   

Οι μαθητές θα εξετάσουν τις συνθήκες κυκλοφορίας στην πόλη τους και τις συνήθειες μετακίνησης των συμπολιτών τους, με σκοπό τον εντοπισμό προβλημάτων που επηρεάζουν το αστικό περιβάλλον και δημιουργούν συνθήκες εμποδισμού της ελεύθερης μετακίνησης. Θα ενημερωθούν από εκπροσώπους τοπικών αρχών και φορέων και θα αξιολογήσουν απόψεις και θέσεις, ενώ θα συγκεντρώσουν στοιχεία από τους πολίτες για τις επιπτώσεις που προκαλούν η ρύπανση από τα μέσα μεταφοράς, η κατάληψη των πεζοδρομίων και η έλλειψη σεβασμού στις ανάγκες συμπολιτών με κινητικές αδυναμίες. 

Οι ομάδες από τα γυμνάσια που θα συμμετέχουν στην εκστρατεία "Ecomobility" θα αξιολογήσουν το επίπεδο επένδυσης της πόλης τους σε πράσινες μεταφορές και την αντίληψη που επικρατεί για την οικολογική μετακίνηση. Παράλληλα, οι ομάδες από τα ειδικά σχολεία που θα συμμετέχουν στην εκστρατεία "Free mobility", θα εξετάσουν τη δυνατότητα ελεύθερης προσβασιμότητας και σεβασμού στα δικαιώματα των πεζών. 

Οι πόλεις που συμμετέχουν στις εκστρατείες είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, ο Βόλος, το Ηράκλειο, τα Τρίκαλα, η Καλαμάτα, η Κόρινθος, τα Χανιά, το Μαρούσι, η Καβάλα, τα Βριλήσσια, το Αργος, η Ελευσίνα, η Νίκαια, η Εδεσσα, το Ιλιον, η Κοζάνη, οι Σέρρες, η Νάουσα, η Κατερίνη, η Θέρμη, η Νεάπολη, το Ωραιόκαστρο, η Ποτίδαια, η Λειβαδιά, ο Διόνυσος, η Τρίπολη, η Πεύκη και οι Φαρές. 

Η 14η περίοδος της εκστρατείας "Ecomobility" είναι υπό την αιγίδα των υπουργείων Παιδείας, Υποδομών, Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Ναυτιλίας. Για άλλες πληροφορίες: www.ecomobility.gr και στο facebook www.facebook.com/EcomobilityGR.