Τρίτη, 14 Μαρτίου 2017 08:14

1ο βραβείο προτρεπτικού λόγου στην Αθανασία Γκούγκλα από την Κυπαρισσία

1ο βραβείο προτρεπτικού λόγου στην Αθανασία Γκούγκλα από την Κυπαρισσία

 

Το 1ο  βραβείο στο ρητορικό αγώνισμα "Προτρεπτικός λόγος λυκείου" κέρδισε η μαθήτρια της Β' τάξης του Γενικού Λυκείου Κυπαρισσίας, Αθανασία Γκούγκλα, στους 2ους Μαθητικούς Αγώνες Ρητορικής Τέχνης.

Οι συγκεκριμένοι αγώνες πραγματοποιήθηκαν 10-12 Μαρτίου στην Καλαμάτα και συμμετείχαν 25 σχολεία από την Περιφέρεια Πελοποννήσου με 160 μαθητές και μαθήτριες.

Οι διαγωνιζόμενοι συμμετείχαν στα εξής ρητορικά αγωνίσματα: 1. Διττοί λόγοι (αντιλογίες) Νέας και Αρχαίας Ελληνικής γυμνασίων και λυκείων. 2. Αυθόρμητος λόγος Νέας και Αρχαίας Ελληνικής γυμνασίων και λυκείων. 3. Προτρεπτικός λόγος Νέας και Αρχαίας Ελληνικής γυμνασίων και λυκείων. 4. Νοηματική ανάγνωση Νέας και Αρχαίας Ελληνικής γυμνασίων και λυκείων.

Η Αθανασία Γκούγκλα, η οποία κέρδισε το 1ο  βραβείο στο ρητορικό αγώνισμα "Προτρεπτικός λόγος λυκείου" περιέγραψε την εμπειρία της για τους ρητορικούς αγώνες: «Ηταν μια ξεχωριστή εμπειρία, θεωρώ πως το κάθε παιδί πρέπει να παίρνει μέρος σε κάτι τέτοιο. Είναι ο πολιτισμός μας και χρειάζεται να τον τιμούμε με τον τρόπο που αξίζει. Σημασία σε τέτοιου είδους αγώνες δεν έχει τόσο η νίκη, όσο η διαδρομή προς αυτήν. Ναι σίγουρα είμαι πάρα πολύ χαρούμενη για τη θέση που πήρα, αλλά περισσότερη τέρψη νιώθω για τη συμμετοχή μου. Ολα τα παιδιά ήμασταν πάρα πολύ καλά και θεωρώ πως όλοι αξίζαμε ένα βραβείο».

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία των αγώνων ανέφερε: «Στον προτρεπτικό λόγο που συμμετείχα εγώ, ήταν μια διαδικασία χωρισμένη σε δύο σκέλη. Το πρώτο σκέλος ήταν οι προκριματικοί αγώνες, κατά τη διάρκεια των οποίων μας έδωσαν μισή ώρα για να προετοιμάσουμε το θέμα "Είμαστε όλοι πολίτες του κόσμου" και στη συνέχεια έπρεπε να επιχειρηματολογήσουμε μπροστά στο κοινό μας. Το δεύτερο σκέλος ήταν οι τελικοί αγώνες και είχαν την ίδια ακριβώς διαδικασία με θέμα "Υπάρχω επειδή υπάρχουμε". Η διάρκεια της ομιλίας μας έπρεπε να είναι 6 λεπτά».

Αναφερόμενη στο συγκεκριμένο διαγωνισμό η Δήμητρα Σταθοπούλου σχολική σύμβουλος Φιλολόγων, επισημαίνει: «Είναι κάτι πολύ καλό για τα παιδιά και την εκπαίδευση. Είναι σημαντικοί οι αγώνες, τα παιδιά λένε τη γνώμη τους μπροστά σε ακροατήριο, δείχνουν το ταλέντο τους. Το ταξίδι της συμμετοχής είναι συναρπαστικό με μεγάλο ενδιαφέρον». 
Από την πλευρά της η Ελένη Βολονάκη επίκουρη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, τονίζει: «Είναι σημαντικοί οι αγώνες, συμμετέχει και η Περιφέρεια και τους ενισχύουμε περισσότερο».

Κ.Μπ.