Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017 09:34

Σε τροχιά συγχώνευσης Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ Πελοποννήσου

Γράφτηκε από την
Σε τροχιά συγχώνευσης Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ Πελοποννήσου

 

Οι συνέργειες - συνεργασίες που θα αναπτυχθούν στο επόμενο διάστημα μεταξύ Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Πελοποννήσου αναλύθηκαν χθες σε ημερίδα που έγινε στην Τρίπολη με τίτλο "Ανώτατη εκπαίδευση και έρευνα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου: τρέχουσα κατάσταση και προοπτικές".

Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο αμφιθέατρο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και παρών ήταν ο Κωνσταντίνος Γαβρόγλου υπουργός Παιδείας.

Σχετικά με τα όσα ειπώθηκαν χθες το πρωί, ο καθηγητής Δημήτρης Βελισσαρίου πρόεδρος του ΤΕΙ Πελοποννήσου είπε στην "Ε": "Ηταν μια διερευνητική ημερίδα για τις δυνατότητες που υπάρχουν μέσα στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, για συνεργασίες, συνέργειες. Ηδη έχουμε ξεκινήσει βέβαια, εδώ και κάμποσο καιρό, έχουμε έρθει σε επαφή οι αρχές των δύο Ιδρυμάτων και υπάρχει και δι-ιδρυματικό μεταπτυχιακό, το οποίο πηγαίνει πάρα πολύ καλά. Ο υπουργός παρέστη σε όλη την ημερίδα άρα αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το θέμα ήταν οι δυνατότητες συνεργασίας και όχι τόσο τα προβλήματα. Βεβαίως διατυπώθηκαν και κάποια από τα προβλήματα, ο υπουργός τα άκουσε όλα (υποχρηματοδότηση, έλλειψη προσωπικού κ.λπ.). Ομως το πνεύμα των ομιλιών δεν αφορούσε τα προβλήματα των ιδρυμάτων, αλλά το πώς μπορούν αυτά να συνεργαστούν σε διάφορα επίπεδα. Αρα ήταν μια ανάλυση του τι είναι το κάθε ίδρυμα καταρχάς. Ο υπουργός αυτή τη στιγμή έχει αναπτύξει μία ιδέα περί ενιαίου χώρου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Πρέπει πρώτα να αποσαφηνιστεί, το τι εννοεί με αυτή την έννοια. Οπότε όλα αυτά συζητήθηκαν, έγινε δηλαδή το ξεκίνημα μιας συζήτησης που για όλους εμάς είναι μια πολύ ορθή και δημιουργική κατάσταση. Είναι δύο ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην ίδια περιφέρεια, οπότε μία τέτοια σύγκλιση είναι πολύ σημαντική και σε επίπεδο προγραμμάτων, κινητικότητας και επιστημονικής συνεργασίας".

Σε ερώτηση σχετικά με το αν ανοίγει ο δρόμος για συγχώνευση Πανεπιστημίου και ΤΕΙ, ο κ. Βελισσαρίου απάντησε: "Αυτά δεν είναι πράγματα που μπορεί κανείς να προδιαγράψει. Αυτά προκύπτουν αξιακά. Εφόσον δηλαδή βρεθούμε σε ένα τέτοιο πλαίσιο. Δεν υπάρχει ακόμα ένα τέτοιο νομικό πλαίσιο για αυτή τη διαδικασία, αλλά αν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, όχι μόνο στο δικό μας χώρο και στη δική μας περιφέρεια, αλλά και σε άλλες περιφέρειες, αυτές τις συνεργασίες τις στηρίζει ο υπουργός. Ηταν μια πολύ παραγωγική ημερίδα πάντως".

Από εδώ και στο εξής, όπως έκανε γνωστό ο κ. Βελισσαρίου, θα δημιουργηθεί μια κοινή επιτροπή των Ιδρυμάτων, που θα συζητήσει όλα αυτά τα πεδία στα οποία μπορεί να υπάρξει συνεργασία, πάνω στα οποία μπορεί να υπάρξει μια συγκεκριμένη διαδικασία, ένας "χάρτης". Πιθανότατα η επόμενη ημερίδα να γίνει στην Καλαμάτα. 

Οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μπορούν να αποτελέσουν τη βάση ανάπτυξης νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που θα ενισχύσουν τη λειτουργία και το ρόλο των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, δεδομένης της δεινής δημοσιονομικής θέσης της χώρας, υποστήριξε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στην τοποθέτησή του στην ημερίδα.

Ο κ. Τατούλης χαιρέτισε με ικανοποίηση την ανακοίνωση του υπουργού Παιδείας Γαβρόγλου για την ίδρυση Περιφερειακών Ακαδημαϊκών Συμβουλίων, και έκανε λόγο για μια ακόμα ευόδωση της πολιτικής κατεύθυνσης που είχε από πολύ νωρίς υιοθετήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη θεσμοθέτηση της συνεργασίας της Περιφέρειας και των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων. 

«Οι Περιφέρειες για πρώτη φορά έχουν την υποχρέωση κατάρτισης και εφαρμογής πενταετούς αναπτυξιακού πλάνου, στο οποίο θα πρέπει να έχουν συνοδοιπόρους τα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα» δήλωσε σχετικά ο κ. Τατούλης. 

Η “Ε” προσπάθησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κωνσταντίνο Μασσέλο αλλά δεν απάντησε στις συνεχείς κλήσεις. 

Γ.Σαρ.


NEWSLETTER