Δευτέρα, 05 Ιουνίου 2017 13:57

Ξεκινούν αύριο οι πανελλαδικές

Ξεκινούν αύριο οι πανελλαδικές

Με το μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας για τα ΕΠΑΛ και της Νεοελληνικής Γλώσσας για τα γενικά λύκεια ξεκινούν την Τρίτη 6 και την Τετάρτη 7 Ιουνίου, αντίστοιχα, οι πανελλαδικές εξετάσεις και στη Μεσσηνία.

Φέτος οι υποψήφιοι θα διεκδικήσουν 70.726 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για τα γενικά λύκεια, οι πανελλαδικές θα διαρκέσουν έως τις 19, ενώ για τα ΕΠΑΛ έως τις 21 Ιουνίου. Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα διεξαχθούν μεταξύ 22 και 30 Ιουνίου, ενώ οι πρακτικές δοκιμασίες μεταξύ 20 και 30 Ιουνίου.

Πιο αναλυτικά, οι υποψήφιοι των ΓΕΛ δίνουν το πρώτο μάθημα, αυτό της Νεοελληνικής Γλώσσας, στις 7 Ιουνίου. Οι επόμενες 3 ημέρες εξετάσεων (9 - 14 Ιουνίου) θα αφορούν μαθήματα προσανατολισμού, ενώ οι δύο τελευταίες, το μάθημα της Βιολογίας Γενικής Παιδείας και Προσανατολισμού (16 Ιουνίου), τα Μαθηματικά και την Ιστορία Γενικής Παιδείας (19 Ιουνίου).

Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ, στις 6 Ιουνίου θα ξεκινήσουν με την εξέταση στο μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας. Στις 8 Ιουνίου θα εξεταστούν στα Μαθηματικά και στο διάστημα 10 - 21 Ιουνίου θα εξεταστούν στα μαθήματα ειδικότητας.

Για τα ειδικά μαθήματα, οι εξετάσεις ξεκινούν στις 22 Ιουνίου, με τα Αγγλικά, ακολουθούν Αρμονία (23 Ιουνίου), Ελεγχος μουσικών ακουστικών ικανοτήτων και Ισπανικά (24 Ιουνίου), Ελεύθερο (26 Ιουνίου) και Γραμμικό σχέδιο (27 Ιουνίου). Στη συνέχεια, εξετάζονται τα Γερμανικά (28 Ιουνίου), τα Γαλλικά (29 Ιουνίου) και, τέλος, τα Ιταλικά (30 Ιουνίου).

Το διάστημα στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι (γενικών λυκείων και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) θα πρέπει να προχωρήσουν στην υγειονομική εξέταση και πρακτική δοκιμασία έχει οριστεί από την Τρίτη 20 μέχρι και την Παρασκευή 30 Ιουνίου.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αναμένεται να ανακοινωθούν στις 29 Ιουνίου και θα ακολουθήσει η διαδικασία υποβολής μηχανογραφικού από τους υποψηφίους.

 

ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Με αφορμή την πρεμιέρα των πανελλαδικών εξετάσεων, μηνύματα απέστειλαν η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης, ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας και ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου Παναγιώτης Πετρόπουλος.

Το μήνυμα της κ. Αλειφέρη έχει ως εξής:

«Αυτές τις μέρες η σκέψη μας είναι στραμμένη στους μαθητές και στις μαθήτριες που ξεκινούν τις πανελλαδικές εξετάσεις. Διανύουν έναν μαραθώνιο και χρειάζεται να έχουν ψυχραιμία και ήρεμη σκέψη ώστε, με την ηθική συμπαράσταση γονέων και εκπαιδευτικών, να ανταμειφθούν οι προσπάθειές τους. Είναι σημαντικό όλοι οι υποψήφιοι να έχουν στο νου τους ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι μια μεγάλη δοκιμασία και εφαλτήριο για την επίτευξη των στόχων τους. Είναι όμως σημαντικός σταθμός και όχι τελικός προορισμός, στο ταξίδι της ζωής. Για όλους αυτούς τους νέους, που αποτελούν το μέλλον της χώρας μας, έχουμε την ευθύνη και την υποχρέωση να εργαστούμε για μια κοινωνία με περισσότερες ευκαιρίες μόρφωσης και απασχόλησης.

Αγαπητοί μαθητές/τριες,

Συνεχίστε να προσπαθείτε και να παλεύετε για τα όνειρά σας. Να έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και αισιοδοξία.

Σας εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία!»

 

Ο κ. Πετρόπουλος αναφέρει στο μήνυμά του:

«Αγαπητές μαθήτριες, αγαπητοί μαθητές,

Οι πανελλήνιες εξετάσεις αποτελούν μία από τις πρώτες μεγάλες δοκιμασίες που καλείστε να αντιμετωπίσετε σε έναν αγώνα δύσκολο και απαιτητικό για την επίτευξη των στόχων σας. Η δοκιμασία αυτή είναι σημαντική, αλλά δεν είναι καθοριστική για τη ζωή σας, αφού θα υπάρξουν και άλλες μάχες που θα κληθείτε να δώσετε στην πορεία σας προς ένα καλύτερο μέλλον. Εχοντας πίστη στον εαυτό σας, οπλιστείτε με αισιοδοξία, ψυχραιμία, δύναμη και σιγουριά, και οι κόποι σας θα δικαιωθούν.

Να είστε βέβαιοι/ες ότι για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων έχουν εξασφαλιστεί όλες οι απαραίτητες συνθήκες και όλη η εκπαιδευτική κοινότητα βρίσκεται στο πλάι σας. Θέλω να εκφράσω τη συμπαράστασή μου στον αγώνα σας και να σας ευχηθώ ολόψυχα καλή δύναμη και επιτυχία, τόσο σε εσάς όσο και στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς σας».

 

Στο μήνυμά του ο κ. Τσώνη σημειώνει:

«Εύχομαι από καρδιάς, σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, καλή επιτυχία, δύναμη και ψυχικό σθένος για να ανταποκριθούν στην επίπονη, πλην όμως απαραίτητη δοκιμασία των πανελλαδικών εξετάσεων. Το αποτέλεσμα να ανταμείψει τους κόπους των μαθητών, πάντα με την στήριξη και κατανόηση των γονέων και εκπαιδευτικών τους, από τους οποίους αντλούν δύναμη. Ανεξαρτήτως όμως αποτελέσματος, το βέβαιο είναι ότι το μέλλον ανήκει στα παιδιά μας, με πίστη στον εαυτό τους και στα όνειρά τους».

Στο μήνυμα του ο κ. Κατσίβελας τονίζει:  “Με την έναρξη των  πανελλαδικών εξετάσεων σας εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία. Οι εξετάσεις αυτές είναι για σας μια πρώτη δοκιμασία που καλείστε να δώσετε  για το αύριο και το μέλλον σας. Όμως θα υπάρξουν  πολλές ευκαιρίες στην ζωή σας. Να προσέλθετε χωρίς άγχος, με πίστη και αυτοπεποίθηση  στις δυνάμεις σας και με νηφαλιότητα.

Είναι περισσότερο από βέβαιο ,ότι θα σας απαιτηθεί από τη ζωή να δώσετε μάχες και να κάνετε προσπάθειες περισσότερες ,όπως είναι επίσης βέβαιο ότι στο τέλος θα επιτύχετε να δημιουργήσετε μια κοινωνία καλύτερη και ένα Κράτος διαφορετικό με μόνο εφόδιο σας ,την παιδεία και τις δεξιότητες  που θα αποκτήσετε. Στις δύσκολες αυτές στιγμές που διανύουμε ως κοινωνία και  ως χώρα η αισιοδοξία σας, το αγωνιστικό ήθος σας μας κάνουν υπερήφανους, μας συγκινούν και μας δίνουν ελπίδα  για το αύριο.

Οι γονείς σας μέσα από αντίξοες οικονομικές συνθήκες  θα συνεχίσουν να σας υποστηρίζουν και  να ενθαρρύνουν με κάθε τρόπο  τις προσπάθειές σας”