Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011 23:41

Εντυπωσιασμένοι από το ΤΕΙ οι αξιολογητές

Γράφτηκε από την
Εντυπωσιασμένοι από το ΤΕΙ οι αξιολογητές

Εντυπωσιασμένοι από τα εργαστήρια και το επίπεδο εκπαίδευσης στο Τμήμα Φυτικής Παραγωγής του ΤΕΙ Καλαμάτας, αναχώρησαν χθες οι επιστήμονες και ερευνητές ξένων πανεπιστημίων που αξιολόγησαν το τμήμα. Ορισμένα από τα εργαστήρια μάλιστα δεν υπάρχουν ούτε στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, επεσήμανε ο επικεφαλής της ομάδας Θανάσης Παπαδόπουλος, καθηγητής σε πανεπιστήμια του Καναδά και επί 32 χρόνια ερευνητής του υπουργείου Γεωργίας της ίδιας χώρας.
Ο κ. Παπαδόπουλος θεωρεί ότι άδικα το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε τη μη εισαγωγή για το 2011-12 σπουδαστών στο τμήμα αυτό του ΤΕΙ Καλαμάτας, και συνιστά την αναστροφή της απόφασης για τα επόμενα έτη. Εκτιμά πως η απόφαση αυτή ελήφθη με εσφαλμένα στοιχεία - όπως τουλάχιστον αποδεικνύουν τα όσα διαπίστωσαν οι αξιολογητές αναφορικά με το επίπεδο των σπουδαστών, της διδασκαλίας, της έρευνας και των υποδομών.
Οι εξωτερικοί αξιολογητές ορίστηκαν από την Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας. Στην ομάδα συμμετείχαν ακόμα η Γεωργία Δρακακάκη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, ο Γιώργος Μαγγανάρης από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου και ο Πιέτρο Τονούτι από το Πανεπιστήμιο της Πίζας στην Ιταλία.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής Θαν. Παπαδόπουλο, μεταξύ άλλων έγιναν συζητήσεις με τη διοίκηση του ΤΕΙ, τη γραμματεία, μόνιμους και συμβασιούχους εκπαιδευτικούς, νέους και παλαιότερους σπουδαστές, καθώς επίσης με απόφοιτους του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής οι οποίοι εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή. Οι συζητήσεις αφορούσαν το πρόγραμμα εκπαίδευσης, τη διδασκαλία, τις εξετάσεις και το πώς μπορούν να βελτιωθούν, την έρευνα και το ρόλο των καθηγητών. Επίσης έγιναν επισκέψεις σε όλα τα εργαστήρια και τα θερμοκήπια. Οι αξιολογητές είδαν ακόμη εργασίες των φοιτητών, ενώ εξέτασαν και το έργο των εκπαιδευτικών.

«ΔΙΕΘΝΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ»

Χθες ο Θαν. Παπαδόπουλος ανέφερε σε δηλώσεις του στο χώρο του ΤΕΙ:
«Μείναμε έκπληκτοι, θετικά, με όλες τις πτυχές λειτουργίας του τμήματος. Πρώτα απ' όλα δεν περιμέναμε ότι μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών είχαν σαν πρώτη προτίμησή τους να έρθουν στο ΤΕΙ Καλαμάτας - νομίζαμε ότι ήρθαν εδώ κατά λάθος, επειδή ήταν 2η, 3η ή 5η επιλογή τους. Αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό. Επίσης συναντηθήκαμε με τους αποφοίτους που δουλεύουν στην περιοχή και ήταν ενθουσιώδεις κι ευγνώμονες που πήραν αυτή την εκπαίδευση. Επίσης οι καθηγητές, παρόλο που είναι λίγοι συγκριτικά με το έργο που πρέπει να γίνει, παράγουν ένα πολύ καλό έργο. Τα σχόλια που πήραμε από τους φοιτητές για το έργο των συμβασιούχων ακόμα εκπαιδευτικών ήταν εξαιρετικά».
Φανερά ενθουσιασμένος από τις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ, ο επικεφαλής των αξιολογητών πρόσθεσε:
«Καταλαβαίνετε πως έχουμε ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο κι έχουμε διεθνή πείρα. Τα εργαστήρια, οι εργαστηριακές εγκαταστάσεις που είδαμε εδώ, τα επιστημονικά εργαλεία, είναι όχι μόνο σε επίπεδο πανεπιστημίου, αλλά στο επίπεδο των καλυτέρων πανεπιστημίων. Δεν είναι μόνο ευρωπαϊκών, αλλά διεθνών προδιαγραφών - και ορισμένα από τα εργαστήρια δεν τα έχουμε δει στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.
Υπάρχει πολύ μεγάλη επένδυση σε εγκαταστάσεις και σε επιστημονικό προσωπικό. Είναι κρίμα να υπάρχει τέτοια εκπαίδευση και να μην υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία. Θέσαμε κάποιες ιδέες στη διοίκηση και στους καθηγητές, πώς θα μπορούσε μέσω διαφόρων διασυνδέσεων να γίνει μεγαλύτερη και καλύτερη εκμετάλλευση της υποδομής».
Τις επόμενες ημέρες, η ομάδα θα συντάξει την έκθεση αξιολόγησης για το Τμήμα Φυτικής Παραγωγής του ΤΕΙ Καλαμάτας, η οποία αναμένεται να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, όπως μας ενημέρωσαν.


NEWSLETTER