Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017 18:44

Καλαμάτα: Το πρόγραμμα του Εργαστηρίου Διαχρονικής Μελέτης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Καλαμάτα: Το πρόγραμμα του Εργαστηρίου Διαχρονικής Μελέτης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα για τις εκδηλώσεις του Εργαστηρίου Διαχρονικής Μελέτης της Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας 2017 – 2018, του Τμήματος Φιλολογίας (ΠΑΠΕΛ) που θα γίνουν στην Καλαμάτα.

Η νέα θεματική έχει τίτλο “Η λογοτεχνία συναντά τον κινηματογράφο” και ξεκινά στις 25 Οκτωβρίου με τη “Φόνισσα” και τον Κώστα Φέρρη. Στις 15 Νοεμβρίου έρχεται ο Τάσος Ψαρράς με τον “Διονύσιο Σολωμό” και στις 13 Δεκεμβρίου ο Λάκης Παπαστάθης με “Το μόνον της ζωής μου ταξείδιον”. Το πρόγραμμα συνεχίζει στις 21 Φεβρουαρίου με το Στέλιο Χαραλαμπόπουλο και τα “Ημερολόγια καταστρώματος – Γιώργος Σεφέρης” και στις 21 Μαρτίου με τον Παντελή Βούλγαρη και την “Φανέλα με το ”9””. Τέλος, το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 25 Απριλίου με το Σταμάτη Τσαρουχά και το φιλμ “Αθανάσιος Χριστόπουλος, ένας λησμονημένος ποιητής”. Οι βραδιές ξεκινούν στις 7 μ.μ. στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών. 

Αναλυτικότερα, το Εργαστήριο Διαχρονικής Μελέτης της Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας «Νίκος Καρούζος», το οποίο ανήκει στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, οργανώνει και φέτος σειρά εκδηλώσεων, συνεχίζοντας τον απόλυτα επιτυχημένο περυσινό κύκλο. Οι φετινές εκδηλώσεις, έχουν θέμα τους τη συνάντηση της λογοτεχνικής γραφής με τον κινηματογραφικό φακό: 6 από τους πλέον επιφανείς σύγχρονους Ελληνες σκηνοθέτες (Παντελής Βούλγαρης, Κώστας Φέρρης, Λάκης Παπαστάθης, Τάσος Ψαρράς, Στέλιος Χαραλαμπόπουλος και Σταμάτης Τσαρουχάς) έχουν προσκληθεί και έχουν αποδεχθεί να παρουσιάσουν ταινίες και ντοκιμαντέρ τους, που αφορμώνται από κορυφαίους Νεοέλληνες συγγραφείς (Αθανάσιο Χριστόπουλο, Διονύσιο Σολωμό, Γεώργιο Βιζυηνό, Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, Γιώργο Σεφέρη και Μένη Κουμανταρέα) και να συζητήσουν με το κοινό. Οι εκδηλώσεις αυτές, καθαρά διεπιστημονικού χαρακτήρα, φιλοδοξούν να κινητοποιήσουν το ενδιαφέρον των φοιτητών, αλλά και του κοινού της Καλαμάτας, ελπίζοντας ότι θα αποτελέσουν σημαντικό πνευματικό και πολιτιστικό γεγονός για την πόλη. Το πρόγραμμα των προβολών έχει ως εξής:

Ολες οι εκδηλώσεις θα γίνονται στο Αμφιθέατρο «Νικόλαος Πολίτης» της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.