Κυριακή, 05 Νοεμβρίου 2017 16:31

Επιμορφωτικό σεμινάριο για νηπιαγωγούς και δασκάλους στην Καλαμάτα

 

Τρίωρο επιμορφωτικό σεμινάριο για νηπιαγωγούς και δασκάλους με τίτλο “Εισαγωγή στο παιδικό ιχνογράφημα και την παιδική γραφή” θα γίνει από το Κέντρο Πρόληψης Μεσσηνίας σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, τους σχολικούς συμβούλους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας.

Εισηγήτρια θα είναι η δρ. Ευδοξία Ζ. Φασούλα δικαστική και αναλυτική γραφολόγος - δικηγόρος. Το σεμινάριο θα γίνει την Κυριακή, στο χώρο του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας “Μαρία Κάλλας” και θα έχει διάρκεια από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ. Στο τέλος θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής. Εκτός της προφορικής παρουσίασης θα υπάρξει και ηλεκτρονική αποστολή και διάθεση εκπαιδευτικών σημειώσεων στο εκπαιδευόμενο κοινό. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. 

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η επιμόρφωση των νηπιαγωγών και δασκάλων στο παιδικό ιχνογράφημα. Οι θεματικές ενότητες που θα παρουσιαστούν έχουν ως εξής: «Εισαγωγή στη γραφολογική ερμηνεία του παιδικού ιχνογραφήματος»: ιστορική αναδρομή, εξελικτικά στάδια στη ζωγραφική ικανότητα, ειδικότερες ερμηνευτικές παρατηρήσεις από σκοπιά γραφολογική, παρουσίαση και συζήτηση παραδειγμάτων, τα προβλήματα στην αξιολόγηση του παιδικού ιχνογραφήματος στην περίπτωση σωματικής ή/ και σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. «Στο δρόμο για την κατάκτηση της γραφικής ωριμότητας»: προγραφικό και γραφικό στάδιο, εμπέδωση λειτουργικής λαβής και ορθής στάσης σώματος, αμφιχειρία, αριστεροχειρία, καθρεφτική γραφή, εισβολή τεχνολογίας και νέες δυσγραφίες (γραφική παλινδρόμηση). Προτάσεις διατήρησης και εξέλιξης του γραφοκινητικού επιπέδου, ανίχνευση κι αξιολόγηση σημείων “γραφικού συναγερμού”, ενδεικτικών δυσχερειών προσαρμογής στο εξωτερικό περιβάλλον, νευρικότητας ή παθητικότητας, επιθετικών ή απομονωτικών τάσεων κ.ά.