Τρίτη, 07 Νοεμβρίου 2017 17:08

Πιλοτική αξιολόγηση στο 7ο Γυμνάσιο Καλαμάτας

Ενα διαφορετικό τρόπο αξιολόγησης των μαθητών θα εφαρμόζει από φέτος το 7ο Γυμνάσιο Καλαμάτας.

Στο σχολείο της Καλαμάτας όπως και σε άλλα 24 σε όλη τη χώρα θα εφαρμοστεί πιλοτικά η περιγραφική αξιολόγηση των μαθητών.

Η περιγραφική αξιολόγηση εφαρμόζεται σε όλα τα επιτυχημένα εκπαιδευτικά μοντέλα του ευρωπαϊκού χώρου. Λειτουργεί θετικά για το μαθητή μιας και  αιτιολογείται ο βαθμός του, αναδεικνύονται τα ταλέντα του, επισημαίνονται τα σημεία στα οποία πρέπει να βελτιωθεί, ενώ ταυτόχρονα ανατροφοδοτεί τον εκπαιδευτικό και κάνει το γονιό κοινωνό και συμμέτοχο στη διαδικασία. 

Την περασμένη Πέμπτη έγινε ενδοσχολική επιμόρφωση στους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στο σχολείο, σχετικά με την πιλοτική εφαρμογή της  περιγραφικής αξιολόγησης των μαθητών της υποχρεωτικής εκπαίδευσης κατά το σχολικό έτος 2017-18.

Η εκπαιδευτικός – συντονίστρια του σχολείου Δήμητρα Τζανετάκη ενημέρωσε τους εκπαιδευτικούς για τη φιλοσοφία και τη μεθοδολογία της περιγραφικής αξιολόγησης (μετά από επιμόρφωσή της από την Επιστημονική Επιτροπή του ΙΕΠ). Την ευθύνη του συντονισμού των εργασιών έχουν η διευθύντρια κ. Μαρία Νικητοπούλου και η σύμβουλος παιδαγωγικής ευθύνης του σχολείου κ. Δήμητρα Σταθοπούλου.

Το πρόγραμμα ανήκει στη Δράση 1, με τίτλο «Επιμόρφωση για την εισαγωγή της περιγραφικής αξιολόγησης στην υποχρεωτική εκπαίδευση», της πράξης «Παρεμβάσεις επιμόρφωσης για την ενίσχυση των σχολικών δομών του εκπαιδευτικού συστήματος» ΟΠΣ (ΜΙS) 5004204, ΕΣΠΑ 2014-20. Την οργάνωση και το σχεδιασμό έχει αναλάβει επιστημονική επιτροπή αποτελούμενη από στελέχη του ΙΕΠ και δύο μέλη ΔΕΠ.

Για τις ανάγκες της υλοποίησης της δράσης, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) επέλεξε, μετά από πρόσκληση ενδιαφέροντος, 81 σχολικές μονάδες της δημόσιας υποχρεωτικής εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια), προκειμένου να συμμετάσχουν στην πιλοτική εφαρμογή της περιγραφικής αξιολόγησης των μαθητών κατά το σχολικό έτος 2017-18.

Στη Μεσσηνία, το 7ο Γυμνάσιο είναι το μοναδικό σχολείο που συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Ο ρόλος του συλλόγου των διδασκόντων είναι πολύ σημαντικός για το πιλοτικό πρόγραμμα, γιατί οι εκπαιδευτικοί θα εφαρμόσουν το προτεινόμενο πλαίσιο στο σχολείο τους, θα αποτιμήσουν και θα προσαρμόσουν τα προτεινόμενα εργαλεία ανάλογα με τις ανάγκες τους. Με το υλικό αυτό θα ανατροφοδοτήσουν την Επιστημονική Επιτροπή του ΙΕΠ και έτσι θα αποτελέσουν συνδιαμορφωτές των διαδικασιών εφαρμογής της περιγραφικής αξιολόγησης μαθητών. Η αξιολόγηση του μαθητή και της μαθήτριας όπως γίνεται στη χώρα μας μέχρι τώρα περιορίζεται στην αποτίμηση του αποτελέσματος και στην αξιολόγηση των ακαδημαϊκών επιτευγμάτων τους. Είναι «τελική» ή «αθροιστική» αξιολόγηση και έχει στόχο την κατηγοριοποίηση των μαθητών με βάση έναν νοητό μέσο όρο. 

Η περιγραφική αξιολόγηση του μαθητή όμως έχει διττό στόχο: την ανατροφοδότηση της διδασκαλίας και ενίσχυση του εκπαιδευτικού έργου από τη μία και την πληροφόρηση των μαθητών και των γονέων/κηδεμόνων για τα μαθησιακά αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί από την άλλη. Ο εκπαιδευτικός και οι  μαθητές του θα μπορούν να καθορίζουν μαζί τα επόμενα βήματα στην προοπτική της βελτίωσης. Είναι ανάγκη όλοι οι μαθητές να έχουν επιτεύγματα και θετικές εμπειρίες στο σχολείο. Η περιγραφική αξιολόγηση προωθεί τη διαφοροποίηση της διδασκαλίας ώστε να φτάνει σε όλους και παρωθεί στην ανάπτυξη στρατηγικών «να ακούμε», «να βλέπουμε» και «να παρατηρούμε» τους μαθητές μας, ώστε το μάθημα να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους.