Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2018 08:50

Mεταπτυχιακό στα Χρηματοοικονομικά του ΤΕΙ Πελοποννήσου: Ο αναπληρωτής καθηγητής Ηλίας Μακρής εξηγεί τα πλεονεκτήματα του προγράμματος

Mεταπτυχιακό στα Χρηματοοικονομικά του ΤΕΙ Πελοποννήσου: Ο αναπληρωτής καθηγητής Ηλίας Μακρής εξηγεί τα πλεονεκτήματα του προγράμματος

Τον δεύτερο χρόνο διανύει το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στα Χρηματοοικονομικά από το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Πελοποννήσου και, όπως επισημαίνει στην “Ε” ο διευθυντής του, αναπληρωτής καθηγητής Ηλίας Μακρής, πρόκειται για ένα “υψηλής ποιότητας πρόγραμμα σπουδών που έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον φοιτητών πέρα από τα στενά γεωγραφικά όρια της Μεσσηνίας, υποδεχόμενο φοιτητές από πολλές διαφορετικές περιοχές”.

Αναφορικά με το πρόγραμμα και τους στόχους του, όσο και για τα επόμενα βήματα του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, ο Ηλ. Μακρής επισημαίνει, απαντώντας στις σχετικές ερωτήσεις:

- Σε τι αφορά το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στα Χρηματοοικονομικά από το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Πελοποννήσου και σε ποιους απευθύνεται;

“Το Π.Μ.Σ. έχει ως αντικείμενο την εξειδίκευση νέων επιστημόνων αλλά και πεπειραμένων στελεχών του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα στον τομέα της Χρηματοοικονομικής και των σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων με διττό στόχο, α) να γίνει για τους κατόχους του εφόδιο καριέρας για μία επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία και β) να προετοιμάσει επιστήμονες για διδακτορικές σπουδές στα γνωστικά πεδία που θεραπεύει. Απευθύνεται σε αποφοίτους πανεπιστημίων και ΤΕΙ με αντικείμενο τα Οικονομικά και τη Διοίκηση, αλλά και σε αποφοίτους από άλλα γνωστικά πεδία που ενδιαφέρονται να αλλάξουν επαγγελματικό προσανατολισμό”.

 - Η εμπειρία του τμήματος από τα πρώτα δύο χρόνια λειτουργίας του συγκεκριμένου μεταπτυχιακού έχει συμβάλει στην εξέλιξη και βελτίωσή του ενόψει του επικείμενου τρίτου κύκλου λειτουργίας του;

“Το μεταπτυχιακό στα Χρηματοοικονομικά βρίσκεται στον δεύτερο χρόνο επιτυχημένης λειτουργίας του και ετοιμάζεται για τον τρίτο. Η εμπειρία των προηγούμενων ετών μάς έχει βοηθήσει ουσιαστικά, ώστε χρόνο με το χρόνο να είμαστε ακόμα καλύτεροι και να προσφέρουμε ένα υψηλής ποιότητας πρόγραμμα σπουδών. Η συνεχής ανατροφοδότηση από τους φοιτητές μας των δύο πρώτων κύκλων, μας δίνει τη δυνατότητα να  προσαρμόσουμε ακόμα περισσότερο το πρόγραμμα σπουδών στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας αλλά και να καλύψουμε τις γνωστικές ανάγκες των ίδιων των φοιτητών μας. Παράλληλα, ένα στοιχείο που έρχεται να προστεθεί στην καινούργια σειρά φοιτητών μας, είναι η προσπάθεια διεύρυνσης των παρεχόμενων γνώσεων με υλοποίηση προγραμματισμένων σεμιναρίων σε ένα ευρύ φάσμα της χρηματοοικονομικής επιστήμης, αλλά και η διαρκής υποστήριξη από τους διδάσκοντες σε φοιτητές που προέρχονται από διαφορετικά γνωστικά πεδία, ώστε να κατανοήσουν το εξειδικευμένο εκπαιδευτικό υλικό”.

- Γιατί χρειάζεται ένα τέτοιο μεταπτυχιακό, τι επιπλέον δυνατότητες προσφέρει και γιατί οι ενδιαφερόμενοι να προτιμήσουν το συγκεκριμένο του ΤΕΙ Πελοποννήσου κι όχι ενός άλλου ελληνικού εκπαιδευτικού ιδρύματος;

“Σήμερα -δυστυχώς για τη νέα γενιά και όχι μόνο- η προσφορά εργασίας είναι περιορισμένη και απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις. Το μάστερ στα Χρηματοοικονομικά έρχεται να προσφέρει γνώσεις που οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και οι δημόσιοι οργανισμοί ζητάνε και έχουν ανάγκη. Γιατί σε αυτήν τη δύσκολη για την οικονομία στιγμή, οι γνώσεις στα Χρηματοοικονομικά, στη διαχείριση και επένδυση του χρήματος είναι απαραίτητες και  ακόμα πιο σημαντικές από ό,τι σε μία ουδέτερη ή ευνοϊκή οικονομική συγκυρία. Αναφορικά με τους λόγους που τους καλούμε να επιλέξουν το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό, θα ήθελα να αναφέρω ότι πρόκειται για ένα εξειδικευμένο μεταπτυχιακό υψηλής ποιότητας, δοκιμασμένο ήδη για δύο έτη με απόλυτη επιτυχία και υψηλή ζήτηση. Καλώ τους υποψήφιους φοιτητές, πριν πάρουν οποιαδήποτε απόφαση, να μελετήσουν τους στόχους των μεταπτυχιακών που τους ενδιαφέρουν, το πρόγραμμα σπουδών και τα μαθήματα που προσφέρονται και το κατά πόσο θα τους βοηθήσουν στην επαγγελματική εξέλιξη, καθώς και τα βιογραφικά των διδασκόντων. Επιπλέον, σημαντικό σημείο είναι να ρωτήσουν και τη γνώμη των φοιτητών σε κάθε μεταπτυχιακό που ενδιαφέρονται. Είμαι βέβαιος πως σε οποιαδήποτε σύγκριση σε σχέση με τους ανωτέρω παράγοντες, το μάστερ στα Χρηματοοικονομικά εμφανίζει πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι μόλις στα πρώτα δύο έτη λειτουργίας του, έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον φοιτητών πέρα από τα στενά γεωγραφικά όρια της Μεσσηνίας, υποδεχόμενο φοιτητές από πολλές διαφορετικές περιοχές”.

- Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να μετάσχει κάποιος στο εν λόγω μεταπτυχιακό και πόσο θα του κοστίσει;

“Οι υποψήφιοι μεταπτυχιακοί φοιτητές μπορούν να βρουν τα δικαιολογητικά που χρειάζονται στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ http://fin.teipel.gr/ και αφού συμπληρώσουν την αίτηση να την αποστείλουν ή να την καταθέσουν στη γραμματεία του μεταπτυχιακού στα Χρηματοοικονομικά. Συνοπτικά χρειάζεται να είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου ή ΤΕΙ, ενώ επικουρικά λειτουργεί η γνώση ξένης γλώσσας.

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα απευθύνεται τόσο σε αποφοίτους σχολών Διοίκησης και Οικονομίας που θέλουν να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους στα Χρηματοοικονομικά όσο και σε πτυχιούχους άλλων κλάδων (κοινωνικών επιστημών και θετικών επιστημών) που ενδιαφέρονται να συνδυάσουν τις γνώσεις τους με τα Χρηματοοικονομικά ή θέλουν να αλλάξουν επαγγελματικό προσανατολισμό.

Το κόστος του ΠΜΣ είναι 3.000 ευρώ και το ποσό αυτό αποπληρώνεται με μία δόση των 1.000 ευρώ στην αρχή κάθε εξαμήνου, ενώ δίνεται η δυνατότητα εξόφλησής του και με άτοκες δόσεις”.

- Ποιες άλλες πρωτοβουλίες σχεδιάζει το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής; Διαπιστώνετε ότι έχει τη δυναμική να συνεχίσει στον δρόμο που βρίσκεται τώρα και να στοχεύσει ακόμα ψηλότερα;

“Η επιτυχής υλοποίηση του ΠΜΣ στα Χρηματοοικονομικά καθώς και η άρτια διοργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων πιστοποιούν με τον πιο εμφατικό τρόπο την ιδιαίτερη δυναμική που έχει αναπτύξει το Τμήμα ΛΟΧΡΗ. Ηδη στα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας έχει υλοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία επιστημονική ημερίδα με αντικείμενο τον τραπεζικό τομέα, ενώ ήδη σχεδιάζεται στο αμέσως προσεχές διάστημα και μία ακόμα με αντικείμενο το πεδίο των χρηματιστηριακών συναλλαγών. Αναπτύσσουμε συνεργασίες τόσο σε εκπαιδευτικό όσο και σε ερευνητικό επίπεδο με διδάσκοντες και ερευνητές πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας, ενώ ένας σημαντικός αριθμός φοιτητών μας έχουν ήδη παρουσιάσει την έρευνά τους στο πλαίσιο της διπλωματικής τους εργασίας, σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το μομέντουμ αυτό θα το αξιοποιήσουμε ώστε να προχωρήσουμε ακόμα πιο ψηλά προς όφελος των φοιτητών και του κοινωνικού συνόλου γενικότερα. Στόχος είναι η εδραίωση του τμήματος ως πόλου παροχής ποιοτικής και εξειδικευμένης γνώσης στα αντικείμενα που καλύπτει. Γενικά το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής έχει επιδείξει ιδιαίτερα δυναμική και εξωστρεφή πορεία τα τελευταία χρόνια, αποτέλεσμα που αποτυπώνεται στο ενδιαφέρον και το επίπεδο των φοιτητών που προσελκύει. Αναπτύσσεται γοργά σε στελεχιακό δυναμικό και επικαιροποιεί το πρόγραμμα σπουδών του για να είναι σύγχρονο και απόλυτα χρήσιμο στους φοιτητές του (προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς). Επιπρόσθετα, το εκπαιδευτικό προσωπικό του τμήματος ενημερώνεται διαρκώς για τα νέα δεδομένα στα Χρηματοοικονομικά, με συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια και ερευνητικά ινστιτούτα ανά τον κόσμο. Στη λογική αυτή θα συνεχίσει να φέρνει σε επαφή φοιτητές και αποφοίτους με σημαντικά ζητήματα και έγκριτους επιστήμονες. Επιπρόσθετα, το εκπαιδευτικό προσωπικό του τμήματος ενημερώνεται διαρκώς για τα νέα δεδομένα στα Χρηματοοικονομικά, με συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια και ερευνητικά ινστιτούτα ανά τον κόσμο. Στη λογική αυτή θα συνεχίσει να φέρνει σε επαφή φοιτητές και αποφοίτους με σημαντικά ζητήματα και έγκριτους επιστήμονες”.