Σάββατο, 19 Μαϊος 2018 12:44

Ελληνο - Βαυαρική πολιτιστική γέφυρα μεταξύ σχολείων Καλαμάτας και Μονάχου

Γράφτηκε από την
Ελληνο - Βαυαρική πολιτιστική γέφυρα μεταξύ σχολείων Καλαμάτας και Μονάχου

Μια θαυμάσια συμβολή για μια διαπολιτιστική αρμονική συνύπαρξη και ειρηνική συμβίωση λαών και πολιτισμών.

Μαθήτριες και μαθητές του 7ου Γυμνασίου Καλαμάτας επισκέφθηκαν το Μόναχο, στα πλαίσια του Εκπαιδευτικού Πολιτιστικού Προγράμματος, του Σχολικού Eτους 2017-2018 με τίτλο «Οι ελληνογερμανικές σχέσεις στη Νεότερη Ιστορία».

Σκοπός του Προγράμματος ήταν η εντρύφηση των μαθητών στις σχέσεις της Γερμανικής Σκέψης και κουλτούρας, η βαθύτερη γνωριμία με πτυχές της Γερμανικής Ιστορίας και η σύγκριση γερμανικής ιστορίας και γερμανικού πολιτισμού με την ελληνική-με έμφαση σε ιστορικά σημεία που οι σχέσεις αυτές συναντιούνται.

Οι μαθητές και οι συνοδοί καθηγητές, που μετείχαν στο Πρόγραμμα, είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν σημεία της πόλης του Μονάχου, που τη συνδέουν με το Ελληνικό Κράτος, να επισκεφθούν την ελληνορθόδοξη Εκκλησία, να γνωρίσουν την ελληνική Ομογένεια, αλλά και να συσφίξουν τις σχέσεις μαθητών από την Ελλάδα και τη Γερμανία, με την επίσκεψή τους στο Ουμανιστικό Σχολείο του Μονάχου Wilhelmgymnasium. Σκοπός αυτής της Ελληνο-βαυαρικής διασχολικής συνεργασίας ήταν και η σύμπραξη του 7ου Γυμνασίου Καλαμάτας με το εν λόγω Γυμνάσιο και για τα επόμενα σχολικά έτη με ανταλλαγές μαθητών, και μαθησιακών εμπειριών.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η ξενάγησή τους στην Γλυπτοθήκη και στα Προπύλαια Μονάχου, όπου η ξεναγός Μαρία Λιάνου, καθηγήτρια της αρχαιολογίας, τους μεταλαμπάδευσε το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, μέσω της περιγραφής και ερμηνείας των γλυπτών εκθεμάτων του μουσείου, καθώς επίσης και την ελληνική ιστορία του 19ου αι. μέσω των παραστάσεων της μετώπης και των αναγλύφων των Προπυλαίων.

Η επίσκεψή τους στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Νταχάου άφησε ανεξίτηλα στη μνήμη τους τις ναζιστικές θηριωδίες του χιτλερικού καθεστώτος και διατράνωσε τη βούλησή τους για καταπολέμηση κάθε είδους ρατσιστικής ιδεολογίας στο σύχρονο κόσμο, τόσο στην Ελλάδα, όσο και αλλαχού. Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ως επιτετραμμένος της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας για τα Βαυαρικά Στρατόπεδα Συγκέντρωσης, ξενάγησε τη σχολική ομάδα σ΄όλους τους χώρους του Μουσείου, στο Διεθνές Μνημείο και στα κρεματόρια του Στρατοπέδου, αναφερθείς διεξοδικά στην ιστορία του ναζισμού στη Γερμανία και στους Έλληνες κρατουμένους στο Στραττόπεδο.

Επίσης ο π. Απόστολος τους ξενάγησε στον ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου με ειδική αναφορά στα θέματα της αγιογραφίας του Ναού που άπτονται και του σύγχρονου κοινωνικού προβληματισμού των μαθητών. Μετά την ξενάγηση ο προϊστάμενος του Ναού, Αρχιμανδρίτης π. Γεώργιος Σιώμος, δεξιώθηκε τους επισκέπτες, με φαγητό που με μεράκι ετοίμασε με τα ίδια τα χέρια του και ακολούθως μίλησε για τα προβλήματα των Ελλήνων μεταναστών γενικώτερα, για τη ζωή των Ελλήνων του Μονάχου και για τις ελληνο-βαυαρικές σχέσεις, όπως αυτές βιώνονται στο Μόναχο.

Οι συνοδοί καθηγητές ήταν η κ. Αικ. Μαθιουδάκη, καθ. Γερμανικής & Ελληνικής Φιλολογίας, ο Δρ. Ιωάννης Καρακατσιάνης, καθ. Φιλολογίας, Ιστορικός, ο κ. Γεώργιος Χανδρινός, Γεωλόγος, καθηγητής Φυσικών Επιστημών, η κ. Χριστίνα Παυλή, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, και η MSc κ. Ηλέκτρα Γεωργιάδη, καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας.

Εκπαιδευτικές εκδρομές, όπως αυτή του 7ου Γυμνασίου Καλαμάτας έχουν ύψιστη σημασία για τον ευρύτερο μαθησιακό ορίζοντα των νέων, για το λόγο ότι γνωρίζουν μια Ελλάδα εκτός Ελλάδας, και την ελληνική τέχνη, τα ήθη και τα έθιμα, και την Ορθοδοξία όπως αυτά βιώνονται τόσο από την Ομογένεια μας, όσο και από τη βαυαρική κοινωνία.

Με τις εκδρομές αυτές η Ευρώπη ανοίγει διάπλατα τους πολιτιστικούς και πνευματικούς της ορίζοντες για τα παιδιά της Ελλάδας και τα προσκαλεί σε μια διαπολιτιστική αρμονική συνύπαρξη και ειρηνική συμβώση λαών και πολιτισμών.

Είναι ευχής έργον η πρωτοβουλία αυτή του 7ου Γυμνασίου Καλαμάτας να βρει και άλλους μιμητές, για το καλό της κοινωνίας μας.

 

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

Οι φωτογραφίες διετέθησαν ευγενώς από το 7o Γυμνάσιο Καλαμάτας


NEWSLETTER