Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2012 21:49

305 νεκροί το 2009 από τη χρήση λιγνίτη, σύμφωνα με μελέτη της Greenpeace για τη Μεγαλόπολη

Γράφτηκε από την
305 νεκροί το 2009 από τη χρήση λιγνίτη, σύμφωνα με μελέτη της Greenpeace για τη Μεγαλόπολη

Η χρήση από τη χώρα μας λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή, μόνο για το 2009, προκάλεσε -όπως υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η Greenpeace- το θάνατο περισσότερων από 500 ανθρώπων και επιβάρυνε την εθνική οικονομία έως και 3,9 δισ. ευρώ, περί τα 362 ευρώ ανά πολίτη.
Σύμφωνα δε με τη Greenpeace, «οι περισσότεροι από τους μισούς θανάτους (305) και περίπου η μισή οικονομική ζημία (0,7-1,6 δισ. ευρώ ετησίως) προήλθαν από τη λειτουργία ενός μόνο σταθμού, του ΑΗΣ Μεγαλόπολης Α΄, του πιο βρώμικου σταθμού της Ευρώπης».
Μάλιστα η οργάνωση παρατηρεί ότι «αν και οι 2 από τις 3 μονάδες του ΑΗΣ Μεγαλόπολης έκλεισαν πρόσφατα, μετά από 4 δεκαετίες καταστροφικής λειτουργίας, η κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει τη -μεγαλύτερη από τις τρεις- Μονάδα 3 στις υπό πώληση μονάδες της ΔΕΗ προς ιδιώτες επενδυτές».
Στην ίδια ανακοίνωση, η Greenpeace προειδοποιεί ότι «αν η κυβέρνηση υλοποιήσει τα σχέδια για την κατασκευή τριών νέων μονάδων, η λειτουργία τους κάθε χρόνο θα προκαλεί 80 θανάτους και θα επιβαρύνει την οικονομία έως και 755 εκ. ευρώ».
Η οργάνωση επισημαίνει ότι «οι επενδύσεις σε νέες και υπάρχουσες λιγνιτικές μονάδες, θα εγκλωβίσουν τη χώρα σε ένα μονοπάτι με καταστροφικές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την εθνική οικονομία τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του αιώνα».
Για το λόγο αυτό καταλήγει στην ανακοίνωσή της καλώντας την κυβέρνηση, «α) να απελευθερώσει την αγορά ενέργειας μέσω της ταχείας απεξάρτησης από το λιγνίτη και της επιθετικής ανάπτυξης των ΑΠΕ, β) να εγκαταλείψει τα σχέδια για νέες λιγνιτικές μονάδες και να ανακοινώσει σχέδιο οριστικής απόσυρσης του λιγνίτη από το ενεργειακό μείγμα μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, γ) να λάβει άμεσα τα απαραίτητα μέτρα που οδηγούν σε 100% καθαρή ενέργεια και παράλληλα προστατεύουν τις ανθρώπινες ζωές, δημιουργούν εισόδημα και θέσεις εργασίας για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και δ) να προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματος '"Χτίζοντας το Μέλλον" για την ενεργειακή αναβάθμιση 3.000.000 κατοικιών μέχρι το 2020».


NEWSLETTER