Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012 14:48

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας: Υπό διωγμό η εκπαίδευση στη Μεσσηνία

Με πρότασή της η Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μεσσηνίας καταργεί στο Νομό πάνω από 28 Οργανικές θέσεις δασκάλων, οι 20 από αυτές μέσα στην πόλη της Καλαμάτας.
Εκτιμούμε ότι από το επόμενο σχολικό έτος θα δημιουργηθεί τεράστια δυσλειτουργία στα δημοτικά σχολεία, θα υπάρξουν ελλείψεις εκπαιδευτικών που σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης και τη μη εξασφάλιση της μεταφοράς των μαθητών θα δημιουργηθεί εκρηκτικό πρόβλημα.
Οσον αφορά στην ουσία της πρότασης-καταργήσεις-συγχωνεύσεις-υποβιβασμοί είναι μια πρόταση πρόχειρη, επιχειρεί βίαιη περικοπή οργανικών θέσεων, δεν αναζητεί λύση ομαλής λειτουργίας των σχολείων, δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες και καλείται για μια ακόμη φορά η εκπαίδευση να πληρώσει το τίμημα της άγριας λιτότητας που μας έχει επιβληθεί.
Ο μνημονιακός χαρακτήρας της πρότασης είναι αποτέλεσμα προσωπικής σύνταξής της από το Διευθυντή  Εκπαίδευσης Νομού Μεσσηνίας ,είναι άστοχη, άκαιρη, υποβαθμίζει αλλά και υποθηκεύει τα εκπαιδευτικά δεδομένα του νομού.  Η ταύτιση της οργανικότητας με τη λειτουργικότητα είναι ατυχής και λανθασμένη. Δεν λαμβάνεται υπ όψιν το οικονομικό και εργασιακό περιβάλλον που διαμορφώνεται και δημιουργεί νέα ήθη.
Σε μια εποχή που η δημοκρατική λειτουργία, η συναίνεση και η δημόσια διαβούλευση αποτελούν χαρακτηριστικά δημοκρατικής λειτουργίας του Ελληνικού Κράτους, ο Δ/ντής εκπαίδευσης αγνοεί κάθε συνεργασία με φορείς της εκπαίδευσης και συντάσσει πρόταση που απηχεί τις προσωπικές του απόψεις για τη λειτουργία της εκπαίδευσης στο Νομό μας.
Για τους λόγους αυτούς ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  Νομού Μεσσηνίας διαφωνεί με την πρόταση στο σύνολό της καλεί το Δ/ντή εκπαίδευσης να την αποσύρει και να διαβουλευτεί με τους φορείς  της εκπαίδευσης και της κοινωνίας.
Καλούμε  τους συλλόγους γονέων και τους δήμους του νομού σε συστράτευση και κοινή αγωνιστική πορεία προκειμένου να μην υλοποιηθεί η παραπάνω πρόταση.