Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2012 21:25

Ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Π. Μισθός στην αντεπίθεση: "Κάποιοι κάνουν πολιτική για τις συγχωνεύσεις"

Γράφτηκε από την
Ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Π. Μισθός στην αντεπίθεση: "Κάποιοι κάνουν πολιτική για τις συγχωνεύσεις"

Στην αντεπίθεση πέρασε χθες ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Πελοποννήσου Πέτρος Μισθός, απέναντι στα ψηφίσματα και τις ανακοινώσεις δασκάλων και γονέων που ζητούσαν από το διευθυντή Πρωτοβάθμιας Μεσσηνίας Νίκο Κλάδη να παραιτηθεί, λόγω των προτάσεων που υπέβαλε για τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολικών μονάδων. "Κάποιοι μίλησαν και αποκάλεσαν το διευθυντή κ. Κλάδη "ξένο" επειδή δεν κατάγεται από εδώ. Αυτές οι απόψεις είναι φασιστικές. Η Μεσσηνία ήταν πάντα φιλόξενο μέρος, δε σημαίνει ο κ. Κλάδης επειδή δεν κατάγεται από εδώ δεν νοιάζεται για τον τόπο" είπε ο κ. Μισθός
Ο περιφερειακός μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε την αναβάθμιση του 8ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας και αναφέρθηκε στην τεχνολογική εκπαίδευση, η οποία σύντομα αναβαθμίζεται.
Ο κ. Μισθός ξεκίνησε λέγοντας πως τα πρόσφατα γεγονότα και οι ανακοινώσεις των συλλόγων γονέων και των εκπαιδευτικών εναντίον του κ. Κλάδη ήταν οι λόγοι που τον έκαναν να επισκεφθεί την Καλαμάτα χθες, προσθέτοντας πως οι προτάσεις για τις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις είναι κάτι το οποίο γίνεται εδώ και πολλά χρόνια κατόπιν σχετικής εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας.

 

...ΔΥΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πριν ο ίδιος ξεκινήσει να απαντά στα ερωτήματα σχετικά με το τι θα γίνει στα σχολεία του νομού, ανακοίνωσε πως βλέπει πολύ θετικά την ίδρυση Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου στην Καλαμάτα - κατόπιν πρότασης του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κώστα Βασιλόπουλου. Ακόμη, είπε πως θα αναβαθμιστεί το 8ο Δημοτικό και από 9θέσιο θα γίνει 12θέσιο.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

"Αυτό που γνωστοποίησε ο κ. Κλάδης ήταν απλά μία πρόταση. Δεν επρόκειτο για απόφαση. Ηταν πρόταση προς συζήτηση και διαβούλευση. Αυτό σημαίνει η λέξη "πρόταση": προτείνω στις τοπικές κοινωνίες, σε φορείς, σε συλλόγους, σε γονείς. Αυτή λοιπόν την πρόταση, την πήραν κάποιοι για τους δικούς τους λόγους και την έκαναν... απόφαση. Ξεσήκωσαν κόσμο και τοπικές κοινωνίες και πραγματικά δημιούργησαν αναταραχή από τη φημολογία και ένα αναρχούμενο καθεστώς γύρω από την εκπαίδευση. Κάποιοι από αυτούς τους παράγοντες φέρθηκαν ως τιμητές! Κάποιοι μίλησαν και αποκάλεσαν το διευθυντή κ. Κλάδη "ξένο" επειδή δεν κατάγεται από εδώ. Αυτές οι απόψεις είναι φασιστικές. Η Μεσσηνία ήταν πάντα φιλόξενο μέρος, δε σημαίνει ο κ. Κλάδης επειδή δεν κατάγεται από εδώ δεν νοιάζεται για τον τόπο. Επιστρέφω τους χαρακτηρισμούς αυτούς και πιστεύω και πως τα μέσα ενημέρωσης θα προστατέψουν τους ανθρώπους και τις υπολήψεις. Κάποιοι άλλοι έβγαλαν ψηφίσματα και ζητούσαν την παραίτησή του. Αντί να εκφράσουν τους συλλόγους που τους έχουν εκλέξει -δεν ξέρω βέβαια αν τους εξέλεξαν 5 άνθρωποι ή όχι, γιατί είναι ένα ζήτημα αυτό- κάνουν πολιτική. Πολύ δε περισσότερο, λοιδορούν μπροστά στο φάντασμα των συνενώσεων! Καμία συνένωση δε θα γίνει αν δεν περάσει μέσα από διάλογο. Ο κ. Κλάδης έκανε πρόταση, εγώ δεν την ήξερα ακόμα. Δεν είδα πρόταση ούτε από την Ενωση Γονέων, ούτε από τους δασκάλους. Λιβελλογραφήματα είδα αντί αυτών. Καμία πρόταση! Είδα μόνο διαμαρτυρίες, κλεισίματα, καταλήψεις! Γιατί; Να μην ράβουν πρώιμα κοστούμια κάποιοι. Δεν είμαι αιχμηρός, είμαι όμως θυμωμένος, γιατί εκφράζω την Πολιτεία από μια συντεταγμένη θέση. Ευχαριστώ τους δημάρχους της Μεσσηνίας για την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε" είπε ο κ. Μισθός.
Οσον αφορά το ζήτημα των συγχωνεύσεων ο περιφερειακός συνέχισε λέγοντας πως δέχθηκε τις απόψεις των δημάρχων και πως τις έχει σεβαστεί. "Για παράδειγμα είδαμε πως δεν υπάρχει λόγος συγχώνευσης  στη Χώρα. Για την Καλαμάτα υπάρχει περίπτωση συγχώνευσης μόνο σε 1-2 περιπτώσεις. Επισκεφθήκαμε πολλούς παράγοντες, συζητάμε διαρκώς. Είμαστε ακόμα στο στάδιο των προτάσεων. Θα δούμε το νέο πλαίσιο, μέχρι τώρα δεν είχαμε καταλήξει στις προτάσεις, σήμερα ο κ. Κλάδης θα ανακοινώσει το τελικό σχέδιο. Δεν νομίζω πως το σχέδιο αυτό αλλάζει σε πολλά πράγματα την προγενέστερη κατάσταση", σημείωσε και τόνισε για ακόμη μια φορά πως το βασικό κριτήριο των συγχωνεύσεων, όπως ισχύει και τα τελευταία χρόνια, είναι μόνο το εκπαιδευτικό.
Στη συνέχεια ο κ. Μισθός επανέφερε το θέμα της στάσης της Ενωσης Γονέων χαρακτηρίζοντάς την αφοριστική. "Ποια συγχώνευση από αυτές που έγιναν πέρυσι δεν πήγε καλά; Ή ποια ήταν άδικη; Δεν το κάναμε για να εξοικονομήσουμε χρήματα, μας ένοιαζε μόνο το παιδαγωγικό κριτήριο. Δεν μπορούν να υπάρχουν σχολεία με 20 μαθητές σε όλες τις τάξεις! Και επειδή με ρωτήσατε για τη μεταφορά, το είχαμε πει πέρυσι σε άλλη συνέντευξη, η Μεσσηνία ήταν η μόνη περιοχή που είχε τόσο τεράστιο κόστος μεταφοράς ανά μαθητή και υπεύθυνη ήταν η Νομαρχία (έφτανε τα 2.700 ευρώ το μαθητή). Τώρα η μεταφορά γίνεται σωστά, έχει περάσει πλέον στους δήμους, οι οποίοι πρέπει να κάνουν συμβάσεις. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή μαθητής που να μην μεταφέρεται".
Λίγο πριν κλείσει το θέμα των συγχωνεύσεων ο κ. Μισθός είπε ότι στη Μεσσηνία και σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, οι συγχωνεύσεις θα είναι ελάχιστες, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα είναι πολύ λιγότερες από αυτές που φάνηκαν στις προτάσεις.

 

ΝΕΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Ο περιφερειακός με αφορμή τον ερχομό του στην Καλαμάτα ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, το οποίο θα έχει ως θέμα "Μένουμε Ελλάδα, μένουμε Πελοπόννησο". Οι μαθητές, μέσα από εργασίες, πολυμέσα και βίντεο θα προβάλλουν τον τόπο τους και τις περιβαλλοντικές, ιστορικές και λαογραφικές του ιδιαιτερότητες, έτσι ώστε η κάθε περιοχή να γίνεται προορισμός από τους μαθητές όλης της χώρας για τις τριήμερες και πενθήμερες εκδρομές τους. Το πρόγραμμα ξεκινά από την 1η Απρίλη.
Ο ίδιος ακόμα δεν ήταν σε θέση να πει με σιγουριά αν το "Νέο λύκειο" θα εφαρμοστεί από την νέα χρονιά ή όχι, μίλησε όμως για μια νέα μορφή τεχνικής εκπαίδευσης, η οποία αποτελεί μια συνολικά εθνική προσπάθεια. Πάντως για το "νέο τεχνικό λύκειο" θα έχουμε νεότερα και επίσημα από την επόμενη εβδομάδα.

ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

"Αντιδημοκρατική και μνημονιακή" χαρακτήρισε από την πλευρά της η Ενωση Γονέων τη χθεσινή στάση του κ. Μισθού. Αφορμή στάθηκε το ότι η αντιπροσωπεία της Ενωσης περίμενε περίπου μισή ώρα έξω από τα γραφεία της Πρωτοβάθμιας, γιατί ο κ. Μισθός δεν τους είχε δεχθεί εξ αρχής. "Μάθαμε εντελώς τυχαία ότι ήταν εδώ ο κ. Μισθός, μας είδε, μας χαιρέτισε, αλλά δε μας κάλεσε να μιλήσουμε μαζί του. Εκπροσωπούμε 10.000 γονείς της πόλης, θεωρούμε πως μας αγνόησε, πως δεν ήθελε διαβούλευση με εμάς γι' αυτό και αποχωρούμε" δήλωσε ο πρόεδρος Βαγγέλης Σιδερέας. Μαζί με τους γονείς παρών ήταν και ο Σπύρος Καμαρινόπουλος πρόεδρος των δασκάλων της Μεσσηνίας.


NEWSLETTER