Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2018 10:21

Ταξίδι μνήμης στο έπος του '40 από μαθητές των εκπαιδευτηρίων Μπουγά (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Ταξίδι μνήμης στο έπος του '40 από μαθητές των εκπαιδευτηρίων Μπουγά (βίντεο)

 

Ενα ταξίδι μνήμης στην ιστορία και το έπος του '40 ήταν αυτό που έκαναν οι 30 μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά, από τις 12 έως τις 14 Οκτωβρίου, στο Αργυρόκαστρο και την κοιλάδα της Κλεισούρας στην Αλβανία.

Η διευθύντρια του Γυμνασίου, φιλόλογος Μαρία Κολλάτου, μίλησε χθες για "προσκυνηματική επίσκεψη στη Βόρειο Ηπειρο της Αλβανίας", όπου 8.000 Ελληνες στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες με τους Ιταλούς.

ΔΙΠΛΟΣ Ο ΣΚΟΠΟΣ

Στο ταξίδι οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τις διαδικασίες αναζήτησης και εκταφής των οστών των πρόχειρα θαμμένων Ελλήνων στρατιωτών και αξιωματικών που έπεσαν στα βουνά της Αλβανίας, μεταξύ του Νοεμβρίου 1940 και του Απριλιου του 1941. Είχαν, επίσης, την ευκαιρία μιας εκπαιδευτικής και διαπολιτισμικής γνωριμίας μέσω της φιλοξενίας τους από Ελληνες και Αλβανούς μαθητές στο 9χρονο ελληνόφωνο σχολείο (Δημοτικό και Γυμνάσιο) και το Λύκειο ''Πνοή Αγάπης'' στο Αργυρόκαστρο. Είναι σχολεία που έχει ιδρύσει η ορθόδοξη αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας και ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος.

Χθες από το χώρο των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά η Μ. Κολλάτου περιέγραψε σε σχετική συνέντευξη Τύπου τους σκοπούς του ταξιδιού στην Αλβανία - ενώ την εμπειρία τους μοιράστηκαν και 6 από τους μαθητές οι οποίοι συμμετείχαν. Οπως είπε η φιλόλογός τους, συμπερασματικά, "το ταξίδι μας τόνωσε την εθνική μνήμη των μεγαλυτέρων και συντέλεσε στη διαμόρφωση υγιούς εθνικής συνείδησης των μικροτέρων - και συγχρόνως, σύσφιγξε τους δεσμούς μας με την ομογένεια, αναγνωρίζοντας το πολύπλευρο έργο της ελληνορθόδοξης εκπαίδευσης που παρέχεται στα ελληνόφωνα σχολεία της Αλβανίας".

ΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ

Κύριοι σταθμοί του περιηγητικού ταξιδιού υπήρξαν:

α) Το Στρατιωτικό Μουσείο Πολέμου 1940-41.

β) Το χωριό Βουλιαράτες στην επαρχία Δρόπολης στο δρόμο Κακαβιάς - Αργυροκάστρου. Εκεί επισκέφτηκαν το στρατιωτικό νεκροταφείο, όπου ενταφιάστηκαν οι πρώτοι αναγνωρισμένοι Ελληνες πεσόντες του ’40-41, μεταξύ των οποίων και Μεσσήνιοι.

γ) Η κοιλάδα της Κλεισούρας και το νέο στρατιωτικό νεκροταφείο, όπου προορίζονται να τοποθετηθούν τα οστά των ηρώων που φυλάσσονται σε μεταλλικά οστεοφυλάκια. Ιστορική συγκυρία για το σχολείο υπήρξε το γεγονός ότι η επίσκεψη έγινε την επόμενη μέρα απ’ τον επίσημο ενταφιασμό των πρώτων 573 ταυτοποιημένων νεκρών. Εκεί, λοιπόν, κατέθεσαν στεφάνι και έψαλαν τον Εθνικό Υμνο.

δ) Το Ελληνοαλβανικό Λύκειο «Πνοή Αγάπης», όπου είχαν την ευκαιρία να μάθουν το πλαίσιο σπουδών και τους στόχους της εκπαίδευσης που παρέχει ένα ελληνορθόδοξο σχολείο στην Αλβανία. Αγώνες μπάσκετ και βόλεϊ μεταξύ των μαθητών των δύο σχολείων, παραδοσιακοί χοροί και ανταλλαγή δώρων ολοκλήρωσαν αυτή την πρώτη επαφή γνωριμίας εκπαιδευτικών και μαθητών.

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=QazeOHEFNtQ}

"ΩΡΑΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ"

Συμπληρωματικά, στους στόχους αυτού του ταξιδιού-προσκυνήματος οι μαθητές επισκέφτηκαν: Το Φρούριο Αργυρόκαστρου, έμβλημα της πόλης. Την παραθαλάσσια πόλη των Αγ. Σαράντα, απέναντι ακριβώς από το βόρειο κομμάτι της Κέρκυρας. Το Εθνικό Πάρκο και τον αρχαιολογικό χώρο του Βουθρωτού, πολύ κοντά στον συνοριακό σταθμό Μαυροματίου.

Ως μια "ωραία και ενδιαφέρουσα εμπειρία" γνωριμίας με την ιστορία που μαθαίνουν στο σχολείο, αλλά και με μια νέα άγνωστη σε αυτούς κουλτούρα και τόπο, περιέγραψαν το ταξίδι τους οι μαθητές της Β' Λυκείου Αναστασία Ιωάννου, της Α' Λυκείου Δημήτρης Μπουγάς και Νίκος Κάππος και της Γ' Γυμνασίου Γιώργος Τσορόπουλος, Μαρίλια Τροχάτου και Σταυρούλα Κουντούρη.

Τη συνέντευξη έκλεισε ο ιδιοκτήτης των Εκπαιδευτηρίων Φώτης Μπουγάς, ο οποίος αναφέρθηκε στις ενέργειες του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης - και επεσήμανε ότι για να εξασφαλίσει πως  θα συνεχιστεί το εκπαιδευτικό έργο των ιδιωτικών σχολείων και του Πανεπιστημίου "Logos" στα Τίρανα, ίδρυσε ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο και με το ρεύμα που πουλάει χρηματοδοτεί τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Αρχιεπισκοπής.

Ν.Κ.


NEWSLETTER