Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2018 14:23

Πορεία διαμαρτυρίας μετά μουσικής από μαθητές του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας (βίντεο)

Πορεία διαμαρτυρίας μετά μουσικής από μαθητές του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας (βίντεο)

Πορεία διαμαρτυρίας μετά μουσικής πραγματοποίησαν προχθές οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, κυρίως κατά της υποβάθμισης του θεσμού των Μουσικών Σχολείων και της έλλειψης καθηγητών μουσικών οργάνων.

Στην πορεία, που κατέληξε στο Διοικητήριο Μεσσηνίας και σε συνάντηση αντιπροσωπείας με το διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γιώργο Σταματόπουλο, συμμετείχαν καθηγητές του σχολείου και εκπρόσωποι της Α’ ΕΛΜΕ.

Στη συνάντηση αυτή τονίστηκε ότι λόγω της έλλειψης καθηγητών μουσικών οργάνων στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας δεν γίνονται πάνω από 200 ώρες μαθημάτων.

Τα Μουσικά Σχολεία διεκδικούν: Απόσυρση του σχεδίου νόμου που προβλέπει την κατάργηση της καλλιτεχνικής επιτροπής και υποβάθμιση του θεσμού των Μουσικών Σχολείων, και το οποίο θα συζητηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στη Βουλή. Διορισμούς καθηγητών με οργανικές θέσεις στα Μουσικά Σχολεία της επικράτειας. Πιστοποίηση μουσικών ικανοτήτων των αποφοίτων μαθητών. Δωρεάν μουσικά διδακτικά εγχειρίδια. Επισκευή μουσικών οργάνων. Επαναφορά των μουσικών αγώνων. Μοριοδότηση μαθητών για μουσικές σχολές, μέσω των μουσικών αγώνων.

Στη συνάντηση με το διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο πρόεδρος του 15μελούς Συμβουλίου των μαθητών Αργύρης Καραγγελής παρατήρησε πως “θέλουμε μια ξεκάθαρη στάση για το νομοσχέδιο, που υποβαθμίζει τα Μουσικά Σχολεία. Να ξέρουμε ότι έχουμε αμέριστη στήριξη, ότι αναγνωρίζεται η προσπάθειά μας”. Επεσήμανε ότι “είναι κρίμα για τους πολίτες και την πόλη να υποβαθμίζεται η αξία κέντρων πολιτισμού, όπως είναι τα Μουσικά Σχολεία”.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Βασίλης Τριγκιλίδας ανέφερε ότι “είμαστε κοντά στα παιδιά, αγωνιούμε μαζί τους, καθώς βλέπουμε ότι επιχειρείται η υποβάθμιση του Μουσικού Σχολείου” και πρόσθεσε πως “τα Μουσικά προάγουν τον πολιτισμό και φτιάχνουν όμορφους ανθρώπους”.

Ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας Βασίλης Γεωργιόπουλος είπε ότι “υπάρχει υποβάθμιση του Μουσικού Σχολείου, δεν έχουν ακόμα καθηγητές για τα μουσικά όργανα”. Κι επέκρινε το υπουργείο Παιδείας, γιατί “πήγαν να περάσουν εν κρυπτώ τη διάταξη για τα Μουσικά Σχολεία σε νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση”.

Ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Διονύσης Κοτταρίδης ενημέρωσε ότι συνεδρίασε ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου κι εξέδωσε ψήφισμα κατά του άρθρου 40 και άλλων άρθρων του νομοσχεδίου που αλλοιώνουν τη φύση, το θεσμό του Μουσικού Σχολείου. Ακόμα, εξέφρασε την αντίθεση των καθηγητών στην κατάργηση της καλλιτεχνικής επιτροπής και στη στήριξη της υλικοτεχνικής υποδομής των Μουσικών Σχολείων, της προμήθειας των μουσικών οργάνων από τους δήμους. Επεσήμανε, μάλιστα, πως από τις ελλείψεις καθηγητών μουσικών οργάνων στο σχολείο της Καλαμάτας δε γίνονται πάνω από 200 ώρες μαθημάτων, και ζήτησε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Γ. Σταματόπουλος δεσμεύτηκε ότι τα έγγραφα με τα αιτήματα θα διαβιβαστούν αμέσως στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας, όμως εκτίμησε ότι ίσως είναι καλύτερα τα μουσικά όργανα να τα αγοράζει ο δήμος και όχι το κράτος.

Γ.Σ.