Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012 11:04

Ξεσηκωμός για τα κάγκελα στο Λύκειο Φιλιατρών

 

Μείζον ζήτημα έχει δημιουργηθεί στα Φιλιατρά για τα κάγκελα που τοποθετήθηκαν στο νέο Λύκειο, τα οποία επεκτείνονται και μέχρι τα υπάρχοντα κτήρια του Γυμνασίου και του Λυκείου της πόλης. Τα κάγκελα, όπως επισημαίνουν φορείς αλλά και απλοί πολίτες της περιοχής, δεν συνάδουν με την αρχιτεκτονική των δύο υπαρχόντων κτηρίων, ούτε με τον περιβάλλοντα χώρο αλλά ούτε και με το απέναντι πάρκο της Βλαχέρνας απ' το οποίο τα χωρίζει απλώς ένας δρόμος.

Χθες υπήρξε παρέμβαση του δημάρχου Τριφυλίας Κώστα Κόλλια προς την Περιφέρεια, που είναι ο φορέας εκτέλεσης, και σήμερα στην περιοχή αναμένεται η αρχιτέκτονας του έργου. Οπως μας επισήμανε ο κ. Κόλλιας, εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι τα συγκεκριμένα κάγκελα που έχουν μπει δεν είναι αυτά που ορίζει η μελέτη.

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ

ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ

 

Ο Σύλλογος Διδασκόντων έστειλε την εξής επιστολή στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:

«Σε έκτακτη κοινή συνεδρίαση του συλλόγου των διδασκόντων Γυμνασίου και Λυκείου στις 26-03-2012 ημέρα Δευτέρα και ώρα 13:00 μ.μ. μετά από ομόφωνη απόφασή μας, διαμαρτυρόμαστε έντονα για την τοποθέτηση του απαράδεκτου "κιγκλιδώματος" στην περίφραξη του κτηριακού συγκροτήματος (του Γυμνασίου, του παλιού Λυκείου και του υπό κατασκευή νέου Λυκείου Φιλιατρών) και ζητάμε την αντικατάστασή του για τους εξής λόγους:

Το κτήριο του παλαιού Λυκείου είναι ένα σπάνιο νεοκλασικό κτήριο και έχει κατασκευαστεί από το 1926 με χρήματα των Φιλιατρινών πολιτών.

Εναντι του κτηριακού συγκροτήματος υπάρχει πάρκο που στεγάζει βυζαντινή εκκλησία και το κτήριο της Φιλαρμονικής του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών και είναι περιστοιχισμένο από πέτρινο τοίχο με καλαίσθητο σιδερένιο κιγκλίδωμα νεοκλασικού τύπου, όμοιο με αυτά που υπήρχαν στον μαντρότοιχο των σχολείων πριν αυτός γκρεμιστεί και αντικατασταθεί από τον παρόντα τοίχο.

Το σχολικό συγκρότημα βρίσκεται στην είσοδο της πόλης, επομένως αποτελεί τη βιτρίνα της και προσβάλλει την αισθητική τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών της πόλης, όπως διαμορφώνεται αυτήν την στιγμή.

Ως εκπαιδευτικοί, που οι περισσότεροι έχουμε φοιτήσει ως μαθητές σε αυτά τα σχολεία, συμμεριζόμενοι τις διαμαρτυρίες των μαθητών και των γονέων τους και σεβόμενοι την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του τόπου μας στον οποίο υπάρχουν πολλά παραδοσιακά νεοκλασικά κτήρια, διαμαρτυρόμαστε και ζητάμε την άμεση αντικατάσταση του κιγκλιδώματος από νέο σιδερένιο, καλαίσθητο, εναρμονισμένο με τον περιβάλλοντα χώρο και την αρχιτεκτονική του νεοκλασικού κτηρίου του παλιού Λυκείου και συνάμα ασφαλές για τους μαθητές».

 

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ

ΚΑΙ Ο "ΠΥΡΣΟΣ"

 

Επιστολή διαμαρτυρίας έστειλε και το Διοικητικό Συμβούλιο του "Πυρσού", ως εξής:

«Τα μέλη του Δ.Σ. του Μορφωτικού Συλλόγου Φιλιατρών "Ο Πυρσός" συγκεντρωθήκαμε στο Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο τη Δευτέρα 26/3/2012 στις 8 το βράδυ και ομόφωνα αποφασίσαμε να διαμαρτυρηθούμε για το απαράδεκτο, ακαλαίσθητο και αταίριαστο στην παράδοση, την αρχιτεκτονική αισθητική και τον περιβάλλοντα χώρο της γύρω περιοχής στην πόλη μας "κιγκλίδωμα" της περίφραξης του κτηριακού συγκροτήματος Γυμνασίου - παλαιού Λυκείου και του υπό κατασκευή νέου Λυκείου.

Διαμαρτυρόμαστε, γιατί θεωρούμε ότι είναι προσβολή στους κατοίκους της πόλης μας που μαθήτευσαν στο σπάνιο ιστορικό νεοκλασικό σχολείο που κατασκευάστηκε το 1926, από τους παππούδες μας, με δικά τους χρήματα, και που αντί να αναδειχτεί και να αξιοποιηθεί όπως του αξίζει από την Πολιτεία, το υποτιμούν και μαζί με αυτό την ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό της πόλης μας. Στην περιοχή αυτή, στο έμπα των Φιλιατρών, δίπλα στο πάρκο της Βλαχέρνας, σε δύο πολιτιστικά και πνευματικά κέντρα και σε αρκετά νεοκλασικά και ανακαινισμένα κτήρια, ζητάμε να σεβαστούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της πόλης μας και να αντικατασταθεί αυτό το κάθε άλλο παρά "κιγκλίδωμα" από ένα καλαίσθητο εναρμονισμένο με τον όλο περιβάλλοντα χώρο, όπως ήταν και πριν το γκρέμισμα του μαντρότοιχου που υπήρχε».

 

Κ.Μπ.