Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2012 04:32

19.618 μόρια για τον Ιάκωβο Βλάχο: Εσπασαν τα… κοντέρ οι μαθητές της Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την

Διαβάστε το ρεπορτάζ και σε μορφή pdf

Εσπασαν... τα κοντέρ και φέτος οι μαθητές της Μεσσηνίας στον αγώνα των πανελλαδικών εξετάσεων. Τα δύσκολα θέματα δεν τους δημιούργησαν πρόβλημα, αφού χτύπησαν με την πρώτη υψηλά μόρια και πλέον ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για τις νέες τους κατοικίες, κοντά στις σχολές τους!
Λαμπρό παράδειγμα αφοσίωσης και οργάνωσης στο διάβασμα, ο Ιάκωβος Βλάχος, από το Λύκειο Αρφαρών. Ο Ιάκωβος έπιασε 19.600 (2ο/4ο πεδίο: 19.601 ή 19.584, 3ο πεδίο: 19.618 ή 19.593) μόρια! Ακούγεται απίθανο, αλλά ο μαθητής τα κατάφερε εξαίσια, ακόμα και στη Φυσική. Τώρα δεν ξέρει ακόμα πού θα δηλώσει την πρώτη προτίμησή του, αφού χρειάζεται λίγο ακόμη χρόνο για να αποφασίσει. Η "τρέλα" του είναι η Χημεία και έτσι "φλερτάρει" μεταξύ Χημικού Τμήματος και Σχολής Χημικών Μηχανικών. "Ο υψηλός βαθμός αλλάζει τα δεδομένα όμως και πλέον σκέφτομαι και την Ιατρική" παραδέχεται. Ο Ιάκωβος λέει στην "Ε" πως η χρονιά αυτή ξεκίνησε για τα παιδιά από τις 30 Ιούνη του 2011. Ερχόταν συνεχώς στην Καλαμάτα για φροντιστήρια, γεγονός που έκανε την καθημερινότητά του ακόμη πιο κουραστική. "Ηταν μια δύσκολη χρονιά, με διάβασμα, μετακινήσεις και έξοδα πολλά για τους γονείς. Μιλάμε για μια πραγματική οικονομική αιμορραγία για την οικογένεια. Δε σας κρύβω πως νιώθω ανακούφιση που τελείωσα και για αυτό το λόγο" λέει ο ίδιος. Παρά το άγχος και την κούραση, ο Ιάκωβος προτιμά να θυμάται τις καλές στιγμές από το σχολείο του. "Δεν παύεις να ζεις, επειδή δίνεις πανελλαδικές! Εντάξει, μου έλειψε η γυμναστική για παράδειγμα, δεν είχα χρόνο για κάτι τέτοιο, αλλά είχα σαν διέξοδο τη μουσική. Κατά πάσα πιθανότητα, θα δηλώσω Αθήνα, γιατί εκεί σπουδάζει ήδη η αδερφή μου νηπιαγωγός. Από τα όσα βλέπω στις ειδήσεις, η Αθήνα μου έχει προκαλέσει αλγεινή εντύπωση, μου φαίνεται μίζερη, δεν έχει καμία σχέση με την Καλαμάτα, αλλά θα κάνω ό,τι μπορώ να προσαρμοστώ. Σε αυτές τις οικονομικές συνθήκες, δεν μπορεί μια οικογένεια να σπουδάζει 2 παιδιά σε 2 διαφορετικές πόλεις" προσθέτει.
Με πολύ θερμά λόγια μιλά ο Ιάκωβος για το σχολείο του, αλλά και για την αξία του σχολείου γενικότερα. "Είναι λάθος να απαξιώνει κανείς το σχολείο και να θεωρεί ότι μόνο μέσα από το φροντιστήριο μπορεί να περάσει. Θα δώσω ένα παράδειγμα: Στο μάθημα της Φυσικής, το θέμα Γ4 ήμουν από τους "τυχερούς" γιατί το έλυσα (έγραψε 93 και 94). Τις τελευταίες μέρες που πήγαινα σχολείο, έλυνα πολλές ασκήσεις με την καθηγήτριά μας και έτυχε να λύσω μια παρόμοια άσκηση με την... επίμαχη! Εγώ πιστεύω πως αν δεν πήγαινα στο σχολείο και αν δεν είχα λύσει την παρόμοια άσκηση, δεν θα είχα γράψει ενδεχομενως το ερώτημα..." λέει χαρακτηριστικά.
Σημαντική ήταν και η επιτυχία των παιδιών στο Λύκειο Θουρίας όπου η Σπυριδούλα Ακακίου με βαθμό πρόσβασης 19,05 νιώθει ότι οι κόποι της έπιασαν τόπο. Με αυτό τον βαθμό θέλει να περάσει στην Ιατρική Αθηνών γιατί αγαπάει αυτού του είδους την επιστήμη. Εξίσου χαρούμενη και η Ευσταθία Καλογεροπούλου με βαθμό πρόσβασης 18,38, η οποία ανέφερε πως θα χαρεί πολύ να ασχοληθεί με το επάγγελμα της δασκάλας ή της φιλολόγου.
Πρώτη στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας ήρθε η Βασιλική Κοντογιαννοπούλου, με βαθμό πρόσβασης 18,53. Η Ευσταθία Θεοδωροπούλου από το Λύκειο Κυπαρισσίας είχε βαθμό πρόσβασης 19,2 και τις επόμενες μέρες θα σκεφτεί ποια σχολή θα δηλώσει πρώτη.
Πρώτη στη θεωρητική κατεύθυνση από τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά, ήρθε η Κατερίνα-Κύνθια Ανδρεάκου με 18.619 μόρια. Θα δηλώσει ως πρώτη επιλογή τη Νομική Θεσσαλονίκης.
Εξαιρετική επίδοση είχε και ο Γιώργος Σακκάς από το 4ο Λύκειο Καλαμάτας. Με τα 19.312 μόρια που συγκέντρωσε, θέλει να περάσει στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, αφού του αρέσει ο προγραμματισμός και οι υπολογιστές. "Ξέρω ότι είναι δύσκολη σχολή, αλλά πιστεύω ότι θα τα βγάλω πέρα" λέει ο ίδιος. Να σημειώσουμε ότι ο Γιώργος είχε δείξει από τα προηγούμενα χρόνια πως έχει πολύ καλό μυαλό στις θετικές επιστήμες. Φέτος ήρθε 16ος στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πληροφορικής, στην Α' και Β' λυκείου είχε φτάσει στην τρίτη φάση του "Αρχιμήδη" και φέτος έφτασε στον "Ευκλείδη".
Από το 1ο Λύκειο Μεσσήνης, η Βασιλική Σφονδύλη με Β.Π. 18,35 είναι πρώτη στη θεωρητική κατεύθυνση. Θέλει να περάσει Νομική Αθήνας, γιατί της αρέσει πολύ αυτή η επιστήμη. Η Βασιλική είναι πολύ γλυκιά, καθώς επιλέγει να θυμάται μόνο τις καλές εμπειρίες της περασμένης χρονιάς. "Ηταν ωραία χρονιά, γιατί δεθήκαμε σαν φίλοι στο σχολείο, έχουμε πλέον πολλές αναμνήσεις. Για μένα ήταν η καλύτερη χρονιά!" δηλώνει.
Ο Ανδρέας Βλασταράς, από το ίδιο σχολείο, έβγαλε 18,82 και είναι ο πρώτος στο σχολείο στη θετική κατεύθυνση. "Θέλω να περάσω στη Σχολή Ικάρων. Είμαι πολύ ικανοποιημένος και γιατί τα πήγα καλά και γιατί κατάφερα να τα συνδυάσω όλα" λέει στην "Ε".
Ο Γιάννης Τσάμης έβγαλε 18,16 βαθμό πρόσβασης και είναι πρώτος στην τεχνολογική κατεύθυνση του 1ου Λυκείου Μεσσήνης. Νιώθει πλέον πολύ ικανοποιημένος που τελείωσε και στο μηχανογραφικό του θα δηλώσει πρώτη προτίμηση τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.



ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Το ρεπορτάζ της "Ε" με τους αριστούχους και τους πρωτεύσαντες θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, καθότι δεν είναι εφικτό να βρεθούν αμέσως όλα τα στοιχεία των σχολείων της Μεσσηνίας.