Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2019 20:40

Συνεχίζεται το πρόγραμμα «Μικρός Κοπέρνικος»

Γράφτηκε από την
Συνεχίζεται το πρόγραμμα «Μικρός Κοπέρνικος»

Συνεχίζεται και φέτος στην Καλαμάτα το πρόγραμμα «Μικρός Κοπέρνικος: Τηλεπισκόπηση με τους δορυφόρους Sentinel της ESA, στα οικοσυστήματα της Μεσσηνίας και της Ελλάδας».

Το εν λόγω πρόγραμμα ξεκίνησε πέρυσι σε πιλοτικό επίπεδο με ομάδες μαθητών στο χώρο του 6ου Λυκείου Καλαμάτας και στη Ραφήνα.

Σκοπός του είναι η ανάπτυξη των γνώσεων και των δεξιοτήτων των νέων στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή της πληροφορίας, σε τομείς και δράσεις που αφορούν στρατηγικές διαχείρισης του γεω-περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην χρήση των δορυφορικών δεδομένων της τηλεπισκόπησης, του προγράμματος Copernicus της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Εταιρείας (European Space Agency-ESA), που αποτυπώνονται παγκοσμίως από την συστοιχία εν ενεργεία δορυφόρων Sentinel.

Οι λεπτομερείς αυτές παρατηρήσεις θα εισάγουν τους μαθητές στις πολλές σύγχρονες εφαρμογές του τομέα της γεωπληροφορικής, με παράλληλη επικέντρωση στα οικοσυστήματα της ευρύτερης περιοχής (ατμόσφαιρα, υδάτινοι όγκοι- θάλασσες, κλίμα, γήινοι όγκοι στην στεριά, αντιμετώπιση έκτακτων κρίσεων).

Η πρόσκληση συμμετοχής είναι ανοικτή επίσης προς εθελοντές καθηγητές όλων των ειδικοτήτων (φυσική, χημεία, βιολογία, γεωγραφία, πληροφορική) για να συμμετάσχουν υποστηρικτικά στην εκπαιδευτική εθελοντική πρωτοβουλία.

Οι μαθητές που θα συμμετάσχουν θα υποβάλουν την πρότασή τους στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό Climate Detectives 2020- ESA με την βοήθεια ομάδας ειδικών επιστημόνων και καθηγητών.

Οι συναντήσεις της κάθε ομάδας μαθητών θα γίνονται κάθε Σάββατο απόγευμα στο 6ο Λυκείο Καλαμάτας, με ελεύθερη συμμετοχή.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τους συντονιστές του προγράμματος: Χαρά Κιουρή, στο τηλ. 6945-428944 και δρ. Τάκη Παπαδόπουλο, στο τηλ. 6938-140396.

Οσοι μαθητές ενδιαφέρονται μπορούν επίσης να δηλώσουν και ηλεκτρονικά την συμμετοχή τους στα email:

xkiouri@hotmail.com και

takis.papadopoulos@gmail.com


NEWSLETTER