Πέμπτη, 14 Μαϊος 2020 08:12

Εκπαιδευτικοί και μαθητές στην “Ε”: Κλίμα αισιοδοξίας κατά την επιστροφή στα σχολεία (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
Εκπαιδευτικοί και μαθητές στην “Ε”: Κλίμα αισιοδοξίας κατά την επιστροφή στα σχολεία (βίντεο-φωτογραφίες)

 

Κλίμα αισιοδοξίας φέρνει στη μέχρι τώρα στασιμότητα της καραντίνας το άνοιγμα των σχολείων.

Τα -έστω και λιγοστά- εφηβικά πρόσωπα φώτισαν και πάλι τις αίθουσες της Γ’ λυκείου, με τη θετική τους ενέργεια και την όρεξη για ζωή. Η καθημερινότητα έχει πλέον αλλάξει, όμως οι λειτουργοί της εκπαίδευσης δείχνουν πως είναι πρόθυμοι να σταθούν κοντά στους μαθητές τους, όσο δύσκολες και αν είναι οι συνθήκες.

 

Ρεπορτάζ: Γιούλα Σαρδέλη

 

Η Βασιλική Κέλλη διευθύντρια του 3ου Λυκείου Καλαμάτας εξήγησε στην “Ε” πώς θα γίνεται στο εξής το μάθημα: “Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά έρχονται αυτές τις πρώτες μέρες γιατί πρέπει να υπογράψουν τις δηλώσεις τους και να τις παραλάβουν. Επίσης, φέρνουν τις φωτογραφίες τους για το απολυτήριο. Θα έχουμε απουσίες, γιατί είναι αρκετοί οι γονείς που φέρνουν έγγραφο, με το οποίο δηλώνουν πως δεν θέλουν το παιδί τους να έρθει στο σχολείο, λόγω του ότι στην οικογένεια υπάρχει άτομο σε ευπαθή ομάδα.

Η νέα καθημερινότητα είναι και για εμάς δύσκολη, λέμε στα παιδιά συνεχώς να τηρούν τις αποστάσεις, έχουμε αντισηπτικό σε κάθε αίθουσα, έχουμε θερμόμετρο σε περίπτωση που κάποιος δεν αισθάνεται καλά. Η καθαρίστρια απολυμαίνει στα διαλείμματα όλες τις επιφάνειες. Τους δίνουμε συνεχώς συμβουλές να πλένουν τα χέρια τους, να μην δανείζονται στυλό και μολύβια. Οι τάξεις είναι όλες διαφορετικά στημένες, ώστε να κάθονται διαγώνια οι μαθητές και αραιά. Εχουν ακόμη χωριστεί οι κατευθύνσεις. Οσον αφορά τα μαθήματα από απόσταση, εμείς προσπαθήσαμε αμέσως να παρέχουμε τηλεκπαίδευση με σύγχρονη και ασύγχρονη διδασκαλία. Την πρώτη εβδομάδα όπως είναι φυσικό είχαμε προβλήματα, αλλά η ομάδα υποστήριξης μας έδωσε οδηγίες. Η Γ’ λυκείου επίσης ήταν φυσικό να έχει απουσίες γιατί κάνει επαναλήψεις, όμως η Α’ και η Β’ έδειξαν εντυπωσιακή παρουσία. Μπορώ να πω πως στα παιδιά άρεσε η διαδικασία. Ολα τους είναι πιο εξοικειωμένα από εμάς. Μάλιστα μετά το Πάσχα, όπου μας ήρθαν 7 τάμπλετ, ήταν η κατάλληλη στιγμή για να δώσουμε τα 3.

Σχετικά με το Ιντερνετ, υποστηρίξαμε τα παιδιά μέσα από το δίκτυο του Δήμου Καλαμάτας για δωρεάν πρόσβαση. Από τους εκπαιδευτικούς υπήρξε μεγάλη προθυμία και πραγματικά εγώ τους θαύμασα.

Σχετικά με την ψυχολογία των μαθητών, έχω να πω πως οι φόβοι και η ανησυχία τους είναι σε φυσιολογικό πλαίσιο. Στόχος είναι τα παιδιά να είναι ασφαλή και υγιή ώστε να μπορέσουν να δώσουν εξετάσεις”.

Ο μαθητής Αρης Χανδρινός μας είπε: “Η καθημερινότητα ήταν σπίτι, καμιά βόλτα και μετά πάλι σπίτι. Παρακολουθούσα και μαθήματα μέσα από τον υπολογιστή, το διάβασμα δεν ήταν το ίδιο όπως με τις “κανονικές” ημέρες γιατί απορρυθμίστηκα, αλλά προσπαθούσα να μπω σε πρόγραμμα. Χάρηκα πάντως που τώρα συνάντησα τους φίλους, αλλά και τους καθηγητές μου στο σχολείο. Είναι παράξενο που πρέπει να κάνουμε όλες αυτές τις νέες κινήσεις, με το αντισηπτικό, με τα θρανία σε απόσταση, αλλά θα προσπαθήσουμε να είμαστε όσο πιο κοντά ο ένας στον άλλον γίνεται, ακόμα κι αν καθόμαστε μακριά”.

Ο Ιάσων Καλαποθαρέας σημείωσε: “Ολη αυτή η κατάσταση μας έριξε την ψυχολογία, ήταν πολύ δύσκολο. Μας ήρθαν όλα πάνω κάτω και έπρεπε να προσαρμοστούμε. Τα καταφέραμε με τα μαθήματα στον υπολογιστή, αλλά λίγο τον σιχαθήκαμε μετά από τόσες ώρες! Θέλουμε αποτοξίνωση! Τώρα που γυρίσαμε στην τάξη είμαστε καλύτερα που είδαμε τους φίλους μας”.

“Η νέα καθημερινότητα δεν είναι και τόσο ευχάριστη, ήρθαμε στον παλιό μας χώρο, αλλά με νέες συνθήκες. Εχουμε πάρει όλα τα μέτρα, το σχολείο έχει εφοδιαστεί με αντισηπτικά, γάντια, μάσκες. Ενημερώσαμε τους μαθητές και τους λέμε ότι με το που έρχονται το πρωί στο σχολείο πρέπει να πλύνουν τα χέρια τους και ότι πρέπει να βάζουν αντισηπτικό σε κάθε διάλειμμα. Οι αίθουσες καθαρίζονται στο διάλειμμα, όσο προλαβαίνουμε. Τα παιδιά δεν έχουν έρθει όλα, έχει έρθει αυτή την εβδομάδα η Γ’ λυκείου. Εκτός από το φόβο για τον ιό, τα απασχολεί πολύ η προετοιμασία για τις πανελλαδικές. Την επόμενη εβδομάδα ίσως φανεί περισσότερο το πρόβλημα, που θα έρθουν περισσότεροι μαθητές. Οι έφηβοι, λόγω του αυθορμητισμού και της ηλικίας, ξεχνούν κάποιες φορές και δεν τηρούν τα μέτρα και τις αποστάσεις, όμως εμείς τους τα θυμίζουμε διαρκώς. Δεν είχαν συνηθίσει έτσι, αυτή είναι μια νέα πραγματικότητα. Ισως δεν έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης, είμαστε εμείς όμως πάντα εκεί για να τους την θυμίζουμε. Στην αρχή οι καθηγητές δυσκολεύτηκαν με τα μαθήματα εξ αποστάσεως, γιατί ήταν κάτι καινούριο, αλλά μετά όλα πήγαν πολύ καλά. Δεν είχαν όλοι οι μαθητές την ίδια διάθεση, όμως ακόμα και αν δεν παρακολουθούσαν μάθημα, έκαναν τις εργασίες τους” δήλωσε η Βασιλική Πανταζή διευθύντρια του 4ου Λυκείου Καλαμάτας.

Στο 4ο Λύκειο Καλαμάτας η Κωνσταντίνα Στυλιανοπούλου μας είπε πως “το διάβασμα στο σπίτι δεν ήταν και τόσο εύκολο, γιατί δεν υπήρχε το απαραίτητο κίνητρο… Τώρα που γυρίσαμε στο σχολείο, αυτό θα αλλάξει, θα μπούμε σε καλύτερο ρυθμό. Το μάθημα μέσα από την τεχνολογία είχε δυσκολίες, για τεχνικούς λόγους, αλλά σε γενικές γραμμές ήταν ικανοποιητικό. Σχεδόν όλα τα παιδιά είχαν άνετη πρόσβαση στο Διαδίκτυο και οι καθηγητές συμμετείχαν, έστελναν ασκήσεις και διαγωνίσματα. Τώρα, σχετικά με την ψυχολογία μας, ήμασταν τρομοκρατημένοι μέχρι να καθοριστεί η ημερομηνία των πανελλαδικών και η ύλη, αλλά πλέον είμαστε πιο ήρεμοι. Είχαμε νομίζω όλοι περισσότερο άγχος για τις εξετάσεις παρά για τον κορονοϊό”!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER