Σάββατο, 16 Μαϊος 2020 14:20

Λύκειο Αρφαρών: Ψηφιακή συνάντηση με Ευρωπαίους μαθητές

Γράφτηκε από την
Λύκειο Αρφαρών: Ψηφιακή συνάντηση με Ευρωπαίους μαθητές


Με πρωτόγνωρα συναισθήματα βρήκε την εκπαιδευτική κοινότητα του Γενικού Λυκείου Αρφαρών το άνοιγμα των σχολείων και η επανέναρξη της σχολικής χρονιάς.

Αφορμή ήταν τα όσα πρόλαβε να βιώσει την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ «INSPIRE». Οπως κάνει γνωστό σε σχετική ανακοίνωση ο συντονιστής του έργου Βασίλης Ι. Μπαζάνης (φιλόλογος): “Η πανδημία του Covid-19 έπληξε νωρίς την μετακίνηση μαθητών και καθηγητών εταιρικού σχολείου που ήταν προγραμματισμένη για τις 24 - 28 Φεβρουαρίου. Δεν είχαν περάσει περισσότερα από δύο λεπτά την Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, από την υποδοχή της ομάδας από την Βουλγαρία, 2 καθηγητών και 5 μαθητριών και τα συναισθήματα άλλαξαν στο χτύπημα του τηλεφώνου. Η κλήση από τις συναδέλφισσες Gabriella Salerno και Chiara Bisori και η ενημέρωση ότι τους απαγορεύουν την έξοδο από την χώρα, ενώ δεν ζούσαν στην «μπλε ζώνη» απαγόρευσης, στεναχώρησε όχι μόνο εμένα αλλά και τους μαθητές του σχολείου μου, που θα φιλοξενούσαν τους ιταλούς συνομηλίκους τους, καθώς και τις υπόλοιπες εταιρικές ομάδες από την Βουλγαρία, την Πορτογαλία και την Τουρκία. Η έγκαιρη απόφασή μου να συνδεθούμε με το ιταλικό σχολείο I.T. «C. Cattaneo» μέσω γνωστής εφαρμογής την επομένη, πρώτη ημέρα, του προγράμματος αλλά και την τελευταία αναπτέρωσε την ψυχολογία μας και από τις δύο πλευρές του Ιονίου. Ολοι οι υπόλοιποι τηρήσαμε ένα πλούσιο σε δραστηριότητες πρόγραμμα σχετικές με τη λαϊκό ελληνικό πολιτισμό, τον αρχαιολογικό θησαυρό της ευρύτερης περιοχής, τις γλωσσικές, χορευτικές, ενδυματολογικές (παραδοσιακών ενδυμασιών), διατροφικές μας «συγγένειες», το ολυμπιακό πνεύμα, την προφορική Ιστορία και την πολιτιστική επιχειρηματικότητα. Μπορεί να αναβλήθηκε η μετακίνηση στη Βουλγαρία στο τέλος του Μάρτη, μας δόθηκε όμως η ευκαιρία το Σάββατο 9 Μαΐου να οργανώσουμε μια ψηφιακή γιορτή για την Ημέρα της Ευρώπης. Τα συναισθήματα δεν περιγράφονται, όταν για περισσότερο από 2 ώρες, 10 καθηγητές και 40 μαθητές του σχεδίου συναντηθήκαμε διαδικτυακά από την δυτική άκρη της Ευρώπης έως την ανατολική. Οπως τονίστηκε από όλους, μπορεί να υπάρχουν πράγματα που μας χωρίζουν, αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα”.
Για τη διεξαγωγή του προγράμματος, ο κ. Μπαζάνης εκ μέρους του σχολείου απευθύνει ευχαριστίες: στον δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, στην Ιωάννα Ραβάνη και τον Γιώργο Αργυροηλιόπουλο από το ΚΠΕ Καλαμάτας, στο διοικητικό συμβούλιο του Λυκείου Ελληνίδων παράρτημα Καλαμάτας και την πρόεδρό του κ. Βικτωρία Καρέλια, στους δασκάλους του Λ.Ε.Κ. Τάσο Μίχο και Αγη Τσακαλάκο, στον Φώτη Μπουγά (Εκπαιδευτήρια Μπουγά) και από το ΙΙΕΚ «Ορίζων» στην Αθηνά Μπαλτά, στους αρχιμαγείρους και στους σπουδαστές, στο Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας και ιδιαίτερα στον Νικό Κουτσούκο, στην Βελούδω Βελισσάρη, στον Δημήτρη Αναγνωστόπουλο και στην Σύλβια Μπουφέα, στον Βασίλη Πουλόπουλο καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στην Μαρία Γερανέα Παπούλια από το Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας, στην Μαρίνα Καστόρα και στον Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο από τη Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια», στις αρχαιολόγους Μαρία Τσουλάκου και Κατερίνα Τζαμουράνη από το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας και στον Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας.


NEWSLETTER