Τετάρτη, 01 Ιουλίου 2020 20:27

3o Δημοτικό Φιλιατρών: Μαθητές συγκέντρωσαν παλιές φιλιατρινές λέξεις

Γράφτηκε από τον
3o Δημοτικό Φιλιατρών: Μαθητές συγκέντρωσαν παλιές φιλιατρινές λέξεις

«Πού ‘σαι ρε φούλη!» είναι ο τίτλος της εργασίας των μαθητών της Δ’ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών, με την οποία συγκεντρώθηκαν παλιές φιλιατρινές λέξεις.

Η εργασία έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης, τυπώθηκε σε βιβλιαράκι με τη χρηματοδότηση της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Τριφυλίας και μοιράστηκε στους μαθητές των δημοτικών σχολείων της πόλης.

Φούλης είναι η πιο χαρακτηριστική λέξη που χρησιμοποιείται στα Φιλιατρά, προέρχεται από το “αδερφούλης” και υποδηλώνει την ένδειξη αδερφικής αγάπης. Τα παιδιά με την καθοδήγηση των δασκάλων τους και μέσα από μια μακρά έρευνα, που περιλάμβανε συναντήσεις με τους πιο ηλικιωμένους της πόλης, αλλά και από άλλο υλικό κατάφεραν να συγκεντρώσουν 1.740 λέξεις που χρησιμοποιούνταν στην περιοχή.

Οι μαθητές που συμμετείχαν ήταν οι: Ξένια Δημητροπούλου, Γκαλίνα Χρίστοβα, Γιούλα Δημητρακοπούλου, Χάρης Αλεξόπουλος, Σταυρούλα Αρβανιταντώνη, Δημήτρης Γεωργόπουλος, Σωτηρία Γεωργοπούλου, Εριον Λέσι, Δήμητρα Γριβοκωστοπούλου, Νίκος Δημητρακόπουλος, Γρηγόρης Δημητρόπουλος, Δέσποινα Ηλιοπούλου, Αργύρης Κατσούλης, Νικολέτα Καλογεροπούλου, Χαρά Μιχαλακοπούλου, Ισμαήλ Μπάχια, Αντριάνα Ντράγκιτσι, Αλέξανδρος Πετκόβ, Κλαούντια Τζάφα, Αλμπάν Ταμπάκου, Χαράλαμπος Τσίγκανος, Χαρά Γριβοκωστοπούλου, υπό την καθοδήγηση και επιμέλεια της δασκάλας τους Μαρίας Χατζή.

Στον πρόλογο της εργασίας σε μήνυμά του ο δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης μεταξύ άλλων σημειώνει: «Η ελληνική γλώσσα είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται και αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου, όπως εξελίσσονται και αλλάζουν οι ομιλητές της. Προσαρμόζεται στις ιστορικές, κοινωνικές και πολιτισμικές προκλήσεις και αντικατοπτρίζει τη διαφορετικότητα κάθε εποχής.

Η γλώσσα είναι η ταυτότητά μας. Τίποτε άλλο δεν μας συνδέει στον ίδιο τόπο, όσο η γλώσσα. Η Κοινωφελής Επιχείρηση του δήμου εκπλήρωσε την επιθυμία των μαθητών να μοιραστούν τον γλωσσικό μας πλούτο με τους μαθητές των σχολείων των Φιλιατρών και χρηματοδότησε την έκδοση. Ο Δήμος Τριφυλίας δεν μπορεί παρά να επαινέσει και να επιβραβεύσει τους μικρούς συγγραφείς για την προσπάθειά τους να καταγράψουν, να διαφυλάξουν και να παραδώσουν τον τοπικό θησαυρό λέξεων σε μία όμορφη έκδοση, τιμή στον λαϊκό πολιτισμό και στην «ντοπιολαλιά» μας.

Το μαθητικό γλωσσάρι θα βρει φιλόξενο χώρο όχι μόνο στις βιβλιοθήκες των μαθητών, αλλά και σε άλλες δημόσιες και μαθητικές βιβλιοθήκες. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές του εμπνευσμένου και χρήσιμου αυτού έργου».

Από την πλευρά του ο διευθυντής του σχολείου Γιάννης Αλεξανδρόπουλος αναφέρει: «Οι μαθητές της Δ’ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών, στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης, ήταν αποφασισμένοι να «βρουν χαμένους θησαυρούς» και να ανακαλύψουν λέξεις παίρνοντας τον ρόλο του ερευνητή. Μίλησαν με παππούδες και γιαγιάδες και κάθε εβδομάδα έφερναν «καινούριο υλικό». Καταγράφαμε τις λέξεις σε ειδικό τετράδιο, αφού πρώτα γράφαμε τις ερμηνείες τους στον πίνακα της τάξης.

Ως άσκηση έπρεπε να βάλουν τις νέες γι’ αυτούς λέξεις σε προτάσεις της καθημερινότητάς τους. Εγραφαν και ιστορίες. Επισκεφτήκαμε το ΚΑΠΗ της πόλης όπου οι γιαγιάδες το καταχάρηκαν. Κάποιοι μαθητές της τάξης από άλλες χώρες ανακάλυψαν λέξεις που τις λένε και στην πατρίδα τους. Καλέσαμε επίσης και τον Φιλιατρινό λογοτέχνη Κώστα Κόλλια-Ερανιώτη, ο οποίος έγραψε για μας ιστορίες με υλικό αυτές τις λέξεις. Μας παρέσυρε κιόλας να γράψουμε κι εμείς. Βγάλαμε τέλος και αφίσα τονίζοντας πως στο σχολείο μας, μεταξύ άλλων, ανακυκλώνουμε και παλιές λέξεις. Και ήταν αρκετοί αυτοί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας.

Οπως ευχαριστούμε και τις διάφορες «πηγές» μας απ’ όπου αντλήσαμε λέξεις. Δεν είμαι σίγουρος αν θα μπουν στο καθημερινό τους λεξιλόγιο. Γι’ αυτό όμως που είμαι πεπεισμένος, είναι πως έμαθαν ότι υπάρχει αυτός ο χαμένος θησαυρός και πλούτος της γλώσσας μας και πού ξέρεις, ίσως συνεχίζοντας να ψάχνουν, διατηρήσουν ζωντανή την ελπίδα της διάσωσης αυτού του μέρους της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ταυτότητας».

Κ.Μπ.


NEWSLETTER