Κυριακή, 12 Ιουλίου 2020 08:45

Πανελλαδικές εξετάσεις 2020: Χαμόγελα αισιοδοξίας σε Μεσσήνιους μαθητές μετά τα αποτελέσματα (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την

Χαμόγελα αισιοδοξίας σχηματίστηκαν χτες το μεσημέρι στα πρόσωπα των αποφοίτων των λυκείων όλης της χώρας. Η ανακοίνωση των βαθμολογιών στις πανελλαδικές εξετάσεις τούς γέμισε με ανακούφιση, αφού βλέπουν πως πλέον είναι ένα βήμα πιο κοντά στη νέα τους -φοιτητική- ζωή, την οποία ανυπομονούν να βιώσουν. Μαθητές από σχολεία της Μεσσηνίας μιλούν στην "Ε" για τις επιδόσεις τους, αλλά και για τους στόχους που έχουν από εδώ και πέρα

Ρεπορτάζ: Γιούλα Σαρδέλη, Τάσος Ανδρικόπουλος, Κώστας Μπούρας

 

1ο Λύκειο Καλαμάτας

Η Δηδώ Τεντζογλίδη έχοντας συγκεντρώσει 18.100 μόρια αισιοδοξεί να περάσει στη Σχολή Χημικών Μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ως εναλλακτική επιλογή θα δηλώσει τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών και πάλι στο Πολυτεχνείο. “Λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε με τον κορονοϊό βιώσαμε μια βίαιη μετάβαση στην καθημερινότητα μας, από το παραδοσιακό μάθημα σε αυτό των υπολογιστών, βγάζοντάς μας απ’ το πρόγραμμα μας. Ωστόσο η οικογένειά μου με στήριξε ξεπερνώντας το άγχος που μου δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της χρονιάς” ανέφερε η μαθήτρια του 1ου Λυκείου, τονίζοντας πως τα μαθήματα που τη δυσκόλεψαν ήταν αυτά της Χημείας αλλά και της Εκθεσης.

 

2ο Λύκειο Καλαμάτας

Η Αγγελική Λάγιου με 18.450 μόρια θέλει να περάσει στην πρώτη της επιλογή, την Αγγλική Φιλολογία. Περιμένει ακόμη το ειδικό μάθημα, άρα η αγωνία της δεν έχει πάρει ακόμα τέλος. Διάλεξε τον τομέα αυτό γιατί έχει καλή επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά και γιατί η ίδια αγαπά τις ξένες γλώσσες. “Σίγουρα ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά και το άγχος ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι. Το δύσκολο επίσης ήταν το ότι έπρεπε να πιστέψεις στις δυνάμεις σου. Μην ξεχνάμε ότι με τον κορονοϊό, όλα τα μαθήματα έπρεπε να γίνουν από τον υπολογιστή. Απαιτούσε λοιπόν να είσαι αποφασισμένος” έχει να πει η ίδια.

Η Γεωργία Μπάκα έπιασε 18.175 μόρια και θέλει να περάσει Ψυχολογία. Είναι πάρα πολύ ευχαριστημένη από τον εαυτό της και ακόμα δεν μπορεί να το πιστέψει. “Ηταν αρκετά κουραστική χρονιά, γιατί και λόγω καραντίνας βγήκαμε εκτός προγράμματος. Το να κάνουμε διαδικτυακά μαθήματα ήταν δύσκολο, αλλά είχαμε στόχο. Στάθηκαν δίπλα μου οι καθηγητές από το σχολείο και από το φροντιστήριο και η οικογένειά μου, κάθε στιγμή” παραδέχεται η Γεωργία.

Με 17.325 μόρια ο Βασίλης Μανιμάνης έχει ως στόχο του το Ιστορικό – Αρχαιολογικό στην Καλαμάτα. Στην επιστήμη αυτή τον γοητεύει η Ιστορία, γι’ αυτό και την επέλεξε. Θυσίες έκανε, όπως όλα τα παιδιά, όπως σχολιάζει ο ίδιος. Είχε ένα πρόγραμμα κάθε μέρα και διάβαζε σταθερά. Δυσκολότερο μάθημα για τον ίδιο ήταν τα Αρχαία.

 

3ο Λύκειο Καλαμάτας

Η Χριστίνα Καίσαρη έπιασε 18.125 μόρια και θα δηλώσει Νομική. Της αρέσει ο κλάδος επειδή την ενδιαφέρει το Δίκαιο και τα ζητήματα της Δικαιοσύνης. Πάλεψε πολύ για να τα καταφέρει και χρειαζόταν πρόγραμμα και θυσίες, όπως λέει. “Σίγουρα θέλει προσπάθεια, αλλά αξίζει να καταβάλουμε αυτόν τον κόπο και να δικαιωθούμε” προσθέτει κλείνοντας.

Ο Γιώργος Πολυχρονόπουλος με 16.050 μόρια θέλει να περάσει στο Μαθηματικό της Αθήνας. Προτιμά μια σχολή που εστιάζει πάνω σε μία επιστήμη συγκεκριμένα. Δεν ήταν τόσο δύσκολη η χρονιά όσο πίστευε αρχικά, δεν είχε ιδιαίτερο άγχος, και η καραντίνα τού έδωσε έξτρα χρόνο. Σε γενικές γραμμές κύλησε καλά το σχολικό έτος, γι’ αυτό και ήρθε και το καλό αποτέλεσμα για τον ίδιο.

Ο Κωστής Παπαθεοδωρίδης έπιασε 17.275 μόρια και θέλει να μπει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Η χρονιά που πέρασε ήταν καλή για εκείνον, διότι τον στήριξαν οι φίλοι του και όλοι όσοι ήταν κοντά του. Το αγαπημένο του μάθημα ήταν τα Μαθηματικά.

 

4ο Λύκειο Καλαμάτας

Η Μαρία Μουζάκη συγκέντρωσε 18.000 μόρια και στόχος της είναι η Ψυχολογία. Της αρέσει γιατί της ταιριάζει ως προσωπικότητα αυτό το επάγγελμα. Η σχολή ήταν κάτι που    το αποφάσισε φέτος. Το αγαπημένο της μάθημα ήταν η Ιστορία και θεωρεί πως το μυστικό της επιτυχίας της ήταν το “μέτρο σε όλα”: και στο διάβασμα και στις εξόδους...

Η Ναυσικά Κρίκα έπιασε 16.325 μόρια και θα δηλώσει ως πρώτη προτίμησή της τη Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Αθήνα. Είναι ο κλάδος στον οποίο έχει καλές βάσεις, αφού έγραψε 20 στην Οικονομία και 19,1 στην Πληροφορική. Φέτος, τη δυσκόλεψε περισσότερο η Εκθεση ως μάθημα, αλλά και η κατάσταση με την πανδημία, όπου όλα τα πράγματα ήταν αβέβαια και πιεσμένα. Εκτός όμως από τα αρνητικά, θα της μείνει αξέχαστη η τελευταία χρονιά του σχολείου, οι εμπειρίες με τους καθηγητές και τους συμμαθητές, καθώς και η προσπάθεια που κάνει τους κόπους να ανταμείβονται.

 

5ο Λύκειο Καλαμάτας

Ο Νίκος Κόκοτος με 17.400 μόρια θέλει να εισαχθεί στη Σχολή Πυροσβεστών στην Πτολεμαΐδα, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του και τη Νομική ως δεύτερη επιλογή. “Με καλό προγραμματισμό απ’ την αρχή της χρονιάς δεν πιέστηκα, ενώ και η διακοπή των μαθημάτων και η μείωση της ύλης με βοήθησε να καταφέρω το στόχο μου” δήλωσε.

Η Θεοδώρα Λαγογιάννη συγκέντρωσε 16.925 μόρια και στόχο έχει να περάσει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, είτε στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης είτε στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών. Η προετοιμασία για την ίδια άρχισε στα τέλη της Β’ Λυκείου, συνεχίστηκε το καλοκαίρι και κορυφώθηκε τη φετινή χρονιά με εντατικό διάβασμα. Στα μαθήματα των πανελλαδικών συνάντησε δυσκολίες στα Μαθηματικά, ενώ έγραψε πολύ καλά στην Οικονομία. “Θέλω να ευχαριστήσω τους γονείς μου και τη γιαγιά μου, τους φίλους μου αλλά και τους καθηγητές μου, που με βοήθησαν μέχρι τέλους” υπογράμμισε.

Ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος με 18.050 μόρια επιθυμεί να περάσει στη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η χρονιά για τον ίδιο ναι μεν ήταν δύσκολη, ωστόσο με καλή προετοιμασία και από τις προηγούμενες χρονιές, αλλά και με αρκετή όρεξη κατά τη διάρκεια της φετινής, υλοποίησε τον στόχο του. Το μάθημα που τον δυσκόλεψε ήταν η Χημεία, λόγω μεγάλου όγκου ύλης, ενώ τα υπόλοιπα μαθήματα του φάνηκαν βατά. “Η στήριξη των καθηγητών μου όπως και της οικογένειάς μου ήταν μεγάλη και γι’ αυτό θέλω να τους ευχαριστήσω” επισήμανε.

 

 

Εκπαιδευτήρια Μπουγά

Η Κατερίνα Ζέρβα συγκέντρωσε 19.000 μόρια και ως πρώτη της επιλογή θα δηλώσει την Ιατρική Θεσσαλονίκης. Απ’ τα μαθήματα των πανελλαδικών τη δυσκόλεψε περισσότερο η Εκθεση, ενώ και τα υπόλοιπα όπως είπε δεν ήταν τόσο εύκολα. Οπως ανέφερε, το διάστημα της καραντίνας τη βοήθησε να έχει περισσότερο χρόνο για διάβασμα. Η ίδια θέλησε να ευχαριστήσει τους γονείς αλλά και τους καθηγητές της που τη βοήθησαν ώστε να φτάσει στο στόχο της.

Ο Γιάννης Αγγουράς με 16.725 μόρια ευελπιστεί να περάσει στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών της Αθήνας. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, οι επόμενες επιλογές του θα είναι η ίδια σχολή στη Θεσσαλονίκη ή στην Πάτρα. Η αποχή από το σχολείο λόγω κορονοϊού τον διευκόλυνε, εξασφαλίζοντας παραπάνω χρόνο για να αφοσιωθεί στα μαθήματα του. “Θέλω να ευχαριστήσω τους φετινούς αλλά και τους παλιότερους καθηγητές μου, οι οποίοι συνέβαλαν στην καλή μου απόδοση, όπως επίσης και τους γονείς μου που ήταν συνεχώς στο πλευρό μου” σημείωσε.

Με 16.350 μόρια ο Παναγιώτης Γεωργιτσέας σκοπεύει να δηλώσει πρώτα το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών της Κρήτης και ως δεύτερη επιλογή το αντίστοιχο τμήμα της Θεσσαλονίκης. Η αναστολή λειτουργίας του σχολείου υπογράμμισε πως δεν ήταν θετική για τον ίδιο, καθώς η διαχείριση του χρόνου του ανατράπηκε. Το μάθημα που τον δυσκόλεψε ήταν αυτό της Εκθεσης, ενώ εκεί που τα πήγε καλύτερα ήταν τα Μαθηματικά.

H Σήλια Λεπιώτη συγκέντρωσε 18.250 μόρια και στοχεύει να περάσει στη Νομική Σχολή της Αθήνας ή, αν δεν τα καταφέρει, της Θεσσαλονίκης. Σχολίασε την κακή προετοιμασία που γίνεται σε δημοτικό και γυμνάσιο πριν από το λύκειο, με αποτέλεσμα οι μαθητές στην τελική ευθεία του σχολείου να πέφτουν απότομα “στα βαθιά”. Οπως σημείωσε, οι πανελλαδικές πέρα από το διάβασμα που απαιτείται είναι και θέμα τύχης για διάφορους λόγους. “Θέλω να ευχαριστήσω τους καθηγητές, τους γονείς μου και τη μικρή μου αδερφή η οποία με βοήθησε να ξεχαστώ από το άγχος μου” τόνισε.

Εχοντας συγκεντρώσει 18.375 μόρια η Φαίη Σπηλιωτοπούλου επιθυμεί να εισαχθεί στο Τμήμα Ψυχολογίας στην Αθήνα, ενώ η δεύτερη επιλογή της θα είναι η Νομική. “Η χρονιά ήταν δύσκολη, όμως το διάστημα που έκλεισε το σχολείο με έκανε να αφοσιωθώ ακόμα περισσότερο στα μαθήματα του. Στις εξετάσεις, τα Αρχαία ήταν το μάθημα όπου συνάντησα τα περισσότερα εμπόδια, ενώ στην Κοινωνιολογία τα πήγα πολύ καλά” ανέφερε η Φαίη, η οποία στάθηκε στη μεγάλη βοήθεια των καθηγητών της όπως και της οικογένειάς της.

 

 

Λύκειο Θουρίας

Με 17.325 μόρια ο Θεόδωρος Μπουλούλης, έχοντας κλίση στις θετικές επιστήμες, σκοπεύει να δηλώσει τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ως δεύτερη κάποια στρατιωτική σχολή. Οπως μας είπε, ήταν μια ιδιαίτερη σχολική χρονιά λόγω Covid-19, η οποία αποσυντόνισε τον ίδιο και τους συμμαθητές του, όμως με τη σωστή καθοδήγηση των καθηγητών του από το φροντιστήριο και απ’ το σχολείο κατάφερε να πετύχει το στόχο του.

 

2ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα ο Σύλλογος Διδασκόντων του 2ου ΕΠΑΛ Καλαμάτας. Οπως κάνουν γνωστό με σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία φαίνεται ότι από τους 37 συμμετέχοντες μαθητές, τουλάχιστον οι 25 διεκδικούν με αξιώσεις μια θέση σε περιζήτητες σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

 

Λύκειο Κυπαρισσίας

Η Αναστασία Σκοτάδη από το Γενικό Λύκειο Κυπαρισσσίας με 19.050 μόρια πρώτευσε φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις από τα σχολεία της Τριφυλίας. Το σχολείο της, σε σχετική ανακοίνωση με την οποία συγχαίρει τη μαθήτρια, αναφέρει ότι το 40% των μαθητών του έχει πάνω από 15.000 μόρια. Μιλώντας η Αναστασία Σκοτάδη για αυτή της την επιτυχία τόνισε: «Είμαι πολύ χαρούμενη, συγκινήθηκα πολύ. Δεν το περίμενα καθόλου. Νιώθω πολύ ικανοποιημένη με τον εαυτό μου και από το ότι οι προσπάθειές μου απέδωσαν καρπούς. Νομίζω ότι η πρώτη μου επιλογή θα είναι η Ψυχολογία».

Επίσης με υψηλή βαθμολογία η Νίνα Πετροπούλου με 18.525 μόρια ανέφερε: «Δεν μπορώ να περιγράψω πώς αισθάνομαι Το περίμενα πώς και πώς, όλοι οι κόποι μου ανταμείφθηκαν. Γιατί πραγματικά, κόπιασα πάρα πολύ. Και δεν ξέρω τι να πω, νιώθω επιτέλους ότι ανταμείφθηκα και δεν το έχω πιστέψει ακόμα. Ο πρώτος μου στόχος ήταν -και νομίζω θα τον πιάσω- η Νομική Αθήνας. Εύχομαι και στους επόμενους ό,τι καλύτερο. Να τα δώσουν όλα, είναι ένας χρόνος, θα περάσει πολύ γρήγορα και ό,τι καλύτερο».

Στο ίδιο σχολείο είχαμε μια ακόμη ιδιαιτερότητα φέτος καθώς δύο δίδυμες, η Ειρήνη και η Ευαγγελία Σίμου κατάφεραν να τα πάνε πολύ καλά στις εξετάσεις με 18.425 και 17.850 μόρια αντίστοιχα. Η Ειρήνη Σίμου σημείωσε: «Κατ’ αρχάς, έχω πάθει σοκ. Είναι το αντίδωρο σε όλον αυτό τον αγώνα. Οι κόποι μου δεν πήγαν χαμένοι. Ευχαριστώ πάρα πολύ το διευθυντή μας τον κ. Αντωνόπουλο, για τη στήριξη που μας παρείχε, και τους καθηγητές μας που υπήρξαν σημαντικοί σε αυτό. Δεν είχα σκεφτεί σχολή. Περίμενα πρώτα να δω τι θα συγκεντρώσω από μόρια. Σκέφτομαι τη Νομική». Μιλώντας δε για το γεγονός ότι έδινε μαζί με τη δίδυμη αδερφή της ανέφερε: «Είχαμε άριστη συνεργασία μεταξύ μας, δίναμε η μία στην άλλη συμβουλές, βοήθεια, λύναμε απορίες η μία της άλλης. Συνεννοούμασταν και στηρίζαμε η μία την άλλη».

Η Ευαγγελία Σίμου μας είπε: «Οι πανελλαδικές ήταν ένας αγώνας απαιτητικός στον οποίο όμως καταφέραμε να αντεπεξέλθουμε. Εγώ δεν αγχώθηκα ιδιαίτερα. Ηθελε μεθοδικότητα, συστηματικότητα, πρόγραμμα και να είμαστε πιστοί στο πρόγραμμα. Δεν μου φάνηκαν ιδιαίτερα δύσκολες οι εξετάσει. Παρ’ όλα αυτά, είτε εύκολα είτε δύσκολα, πρέπει να είσαι προσεκτικός. Η αλήθεια είναι ότι ξεκίνησα με την Ψυχολογία στο μυαλό μου, όμως στην πορεία του χρόνου, βλέποντας εις βάθος τα μαθήματα, είναι η αλήθεια ότι οι προτιμήσεις μου πολλαπλασιάστηκαν χωρίς όμως να έχω κάτι συγκεκριμένο αυτή τη στιγμή. Περίμενα και τ’ αποτελέσματα για να σκεφτώ πιο συγκεκριμένα».

Η Ευαγγελία – Μαρία Πανταζοπούλου με 16.300 μόρια σημείωσε: «Εγραψα 16.300, ήταν πολύ καλά και περνάω εκεί που θέλω στην Αθήνα! Κάποια Οικονομική σχολή σκέφτομαι ή Πληροφορική. Δεν έχω αποφασίσει σίγουρα, αλλά είμαι πολύ ευχαριστημένη!»

 

Λύκειο Φιλιατρών

Η Αμαλία Φλαριώτη με 17.250 μόρια και την υψηλότερη βαθμολογία στα σχολείο της ανέφερε: «Ηταν μια δύσκολη πορεία καθώς ήταν χωρίς φροντιστήρια, τα κατάφερα όμως και πέτυχα αυτό που ήθελα. Δεν ήξερα αν θα τα καταφέρω, όμως είμαι πολύ ικανοποιημένη. Νοιώθω ανακούφιση, γαλήνη και αισιοδοξία. Οι σχολές που θα επιλέξω θα είναι Λιμενικό και Αστυνομία».

Η Γαρυφαλιά Δρακοπούλου με 17.225 μόρια τόνισε: «Είμαι πολύ χαρούμενη καθώς περίμενα να συγκεντρώσω πολύ λιγότερα μόρια. Αυτό που θέλω περισσότερο είναι τα Παιδαγωγικά σε Αθήνα αλλά και Πάτρα. Είμαι ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα και θα δω στην πορεία τι θα διαλέξω ακριβώς».

Η Μαριάννα Καυκά με 17.025 μόρια μας είπε: «Νιώθω ευχαριστημένη και θέλω να περάσω στο Βιολογικό ή το Χημικό. Φέτος ήταν δύσκολα τα θέματα της Χημείας, όλοι το λένε, αλλά νομίζω ότι μπόρεσα να αντεπεξέλθω. Και η Εκθεση ήταν λίγο περίεργη αλλά σε γενικές γραμμές όλα καλά».

Η Αναστασία Παναγοπούλου με 16.800 μόρια ανέφερε: «Είμαι χαρούμενη και ανακουφισμένη, σίγουρα είμαι ικανοποιημένη με το βαθμό μου και αυτό που θέλω είναι οι Πολιτικές Επιστήμες».

 

Λύκειο Γαργαλιάνων

Η Βασιλική Νικολοπούλου με την υψηλότερη βαθμολογία στο σχολείο της, συγκεντρώνοντας 17.750 μόρια, τόνισε: «Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένη με την απόδοσή μου, δεν το περίμενα είναι η αλήθεια. Με βάση τα περσινά δεδομένα πιάνω τη σχολή που θέλω, που είναι η Ψυχολογία Αθηνών. Ευχαριστώ πολύ τους καθηγητές μου και εύχομαι τα καλύτερα για τους επόμενους».

Η Παναγιώτη Πανταζή, με 17.475 μόρια, ανέφερε: «Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα. Αισθάνομαι πάρα πολύ καλά. Με βάση τα περυσινά δεδομένα πιάνω την πρώτη μου επιλογή, που είναι η Πληροφορική. Και εύχομαι καλή επιτυχία σε όλα τα υπόλοιπα παιδιά».


- Το ρεπορτάζ της “Ε” θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Οποιος γονέας ή εκπαιδευτικός επιθυμεί, μπορεί να επικοινωνήσει στο elefklm@gmail.com για να γνωστοποιήσει την επιτυχία κάποιου μαθητή ή μαθήτριας.