Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013 13:25

ΤΕΙ Καλαμάτας: Αποχαιρετηστήρια επιστολή Κανάκη

Γράφτηκε από την

Αποχαιρετιστήρια επιστολή με αφορμή την αποχώρησή του από την προεδρία του ΑΤΕΙ Καλαμάτας μετά από σχεδόν 4,5 χρόνια έδωσε πριν λίγο στη δημοσιότητα ο απερχόμενος πρόεδρος του Ιδρύματος Ανδρέας Κανάκης. Αναλυτικά η επιστολή του κ. Κανάκη έχει ως εξής:

"Συμπληρώθηκαν ήδη 52 μήνες αφότου ανέλαβα, με την ψήφο της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΑΤΕΙ Καλαμάτας, την ευθύνη διοίκησης του Ιδρύματός μας. Ταυτόχρονα ολοκληρώθηκε τόσο η θητεία μου ως αιρετός Πρόεδρος όσο και η ακαδημαϊκή μου καριέρα λόγω ηλικίας και συντάξιμης προϋπηρεσίας.

Με την ευκαιρία της αποχώρησής μου από την ενεργό δράση στα διοικητικά και ακαδημαϊκά μου καθήκοντα θέλω να απευθυνθώ στην κοινή γνώμη της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας, και όχι μόνο, και να εκφράσω μερικές μου σκέψεις. Με την παρούσα δεν επιχειρώ να κάνω έναν απολογισμό του έργου της απερχόμενης Διοίκησης, το οποίο θεωρώ ότι είναι θετικό για το Ίδρυμα, καθότι επιτεύχθηκαν όλοι οι στόχοι που θέσαμε κατά την έναρξη της θητείας μας, αλλά και πολλοί περισσότεροι. Άλλωστε δεν έχει τόση σημασία η δική μου αποτίμηση όσο η αξιολόγηση των τρίτων. Νοιώθω όμως την ανάγκη να αποδώσω τα εύσημα στους ανθρώπους που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συμπαραστάθηκαν στην προσπάθεια της Διοίκησης για βελτίωση των πραγμάτων στο ΑΤΕΙ και τον εξωστρεφή προσανατολισμό του Ιδρύματός μας ώστε αυτό να αποκτήσει την έξωθεν «καλή μαρτυρία». Για το λόγο αυτό:

Ευχαριστίες απευθύνω στους αντιπροέδρους κ.κ. Καπόλο Γιάννη και Γιακουμάτο Στέφανο, οι οποίοι μοιράστηκαν μαζί μου την όλη ευθύνη χάραξης και υλοποίησης της πολιτικής διακυβέρνησης, και όχι μόνο, του Ιδρύματος. Επίσης, ευχαριστώ όλες τις κατηγορίες του προσωπικού της ακαδημαϊκής μας κοινότητας (μόνιμο Εκπαιδευτικό Προσωπικό, Ειδικό Τεχνικό Προσωπικό, Διοικητικό Προσωπικό, ωρομίσθιο διδακτικό προσωπικό), που στάθηκαν αρωγοί στη Διοίκηση, υλοποίησαν τις αποφάσεις της και συνέβαλαν στη θεμελίωση της καλής εικόνας του ΑΤΕΙ προς τους εποπτικούς φορείς, τη δικαιοσύνη και την τοπική κοινωνία της Καλαμάτας.. Ειδικές ευχαριστίες ανήκουν στα μέλη του Εκπαιδευτικού και του Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού που με την άοκνη προσπάθειά τους στήριξαν την εκπαιδευτική διαδικασία, αξιοποίησαν τις υποδομές και τον επιστημονικό εξοπλισμό και παρήγαγαν νέα γνώση, μέσω των ερευνητικών προγραμμάτων, συμβάλλοντας με το δημοσιευμένο έργο τους στην αναβάθμιση του Ιδρύματος σε διεθνές επίπεδο, γεγονός που πιστοποιήθηκε από τις αναφορές στο επιστημονικό τους έργο από την διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα και από τις θετικές αξιολογήσεις των Τμημάτων του Ιδρύματος από διεθνείς επιτροπές. Ξεχωριστή μνεία οφείλεται στο προσωπικό που διαχρονικά παρείχε τη γραμματειακή υποστήριξη της Διοίκησης.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τόσο τα Διοικητικά Συμβούλια των σπουδαστών όσο και όλους τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες για τη συμβολή τους στην εύρυθμη λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας και το σεβασμό τους προς τη δημόσια περιουσία του Ιδρύματος. Η εργασιακή ειρήνη που επικράτησε στο Ίδρυμα και η κατανόηση των θέσεων της Διοίκησης ήταν επίσης μια κατάκτηση της ακαδημαϊκής κοινότητας, η οποία πιστώνεται κυρίως στους σπουδαστές και το διοικητικό προσωπικό, και τα οποία έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων εντός του χρονικού πλαισίου που είχε θέσει η Διοίκηση.

Ευχαριστίες εκφράζω προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου κ. Καζάκο και τα μέλη του νέου Συμβουλίου τόσο για την εποικοδομητική συνεργασία που είχαμε κατά το σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα συνύπαρξης όσο και για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό μου.

Ευχαριστίες ανήκουν επίσης στους κατά καιρούς Υπουργούς και Βουλευτές της Μεσσηνίας και Λακωνίας, στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και τους Αντιπεριφερειάρχες τόσο της Μεσσηνίας όσο και της Λακωνίας καθώς στο Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλαμάτας και Σπάρτης και στους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια των λοιπών Δήμων Μεσσηνίας, ως επίσης και στους πρώην Νομάρχες και τα Νομαρχιακά Συμβούλια Μεσσηνίας και Λακωνίας καθώς και στα Συμβούλια των Δημόσιων, Συνεταιριστικών και άλλων Φορέων, για τους οποίους ο διατιθέμενος χώρος δεν φθάνει για μια αναλυτική ονομαστική αναφορά τους, για τη συμπαράσταση που προσέφεραν όλα αυτά τα χρόνια στη Διοίκηση του ΑΤΕΙ Καλαμάτας.

Ευχαριστώ επίσης όλα τα ΜΜΕ (έντυπα, ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά) της Καλαμάτας και της Σπάρτης για το έκδηλο ενδιαφέρον που έδειξαν καθ΄ όλην την περίοδο της Προεδρίας μου για τα διαδραματιζόμενα στο ΑΤΕΙ Καλαμάτας και την αντικειμενική, αυθεντική και αμερόληπτη παρουσίαση των γεγονότων καθώς και την αυστηρή αλλά δίκαιη και εποικοδομητική κριτική επί των θέσεων και των πεπραγμένων της Διοίκησης.

Τέλος, θέλω από βάθους καρδιάς να ευχαριστήσω τη σύζυγό μου Ευφροσύνη, η οποία σε όλο το χρονικό διάστημα της άσκησης της Προεδρίας μοιράστηκε μαζί μου τις αγωνίες, τις δυσκολίες, το άγχος, τα ξενύχτια, την προσπάθεια, τις στεναχώριες αλλά και τις ευχάριστες στιγμές.

Καταλήγοντας, θέλω να ευχηθώ στο νέο Πρόεδρο-Πρύτανη κ. Βελισσαρίου, τον Πρόεδρο του νέου Συμβουλίου Διοίκησης κ. Καζάκο και τα λοιπά μέλη του Συμβουλίου καλό κουράγιο και πολλές και καλές επιτυχίες, μολονότι αναλαμβάνουν τα ηνία του Ιδρύματος σε δύσκολους και χαλεπούς καιρούς. Θεωρώ όμως ότι υπάρχουν πάντα τα περιθώρια για βέλτιστες επιλογές για την επίτευξη καλών αποτελεσμάτων".

 

Ο Πρόεδρος του ΑΤΕΙ Καλαμάτας

Καθηγητής Ανδρέας Γ. Κανάκης