Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2020 16:00

Εκπαιδευτικό βοήθημα της Καλαματιανής φιλολόγου Βασιλικής Μπάκα

Γράφτηκε από την
Εκπαιδευτικό βοήθημα της Καλαματιανής φιλολόγου Βασιλικής Μπάκα


Το εκπαιδευτικό βοήθημα “Αρχαία Ελληνικά Γ’ Λυκείου” της Καλαματιανής φιλολόγου Βασιλικής Μπάκα κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις “24 γράμματα”, ενόψει της νέας ύλης και του φακέλου υλικού που άρχισε να διδάσκεται από την περασμένη χρονιά στους υποψηφίους των Πανελληνίων Εξετάσεων στη θεωρητική κατεύθυνση.

Περιλαμβάνει δύο τόμους και αποτελεί έναν ολοκληρωμένο και πλήρη οδηγό τόσο για τον υποψήφιο της θεωρητικής όσο και για τον καθηγητή που καλείται να διδάξει το μάθημα των Αρχαίων. Συνιστά αποτέλεσμα μακρόχρονης εμπειρίας στη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών και την φιλοσοφία. Για τον λόγο αυτό, επιχειρεί να συνδυάσει την επιστημονική εγκυρότητα με την παιδαγωγική αρτιότητα. Ετσι, ενώ βασίζεται σε ενδελεχή βιβλιογραφική έρευνα και περιλαμβάνει παραπομπές, είναι γραμμένο με προσιτό και κατανοητό τρόπο, ώστε να καταστεί σαφής ο φιλοσοφικός λόγος. Ειδικότερα περιλαμβάνει: ασκήσεις κλειστού τύπου με στόχο την πλήρη εμπέδωση των εισαγωγών του σχολικού βιβλίου, εισαγωγή για κάθε θεματική ενότητα, αλλά και για κάθε φιλόσοφο και φιλοσοφικό έργο που περιλαμβάνεται στην εξεταστέα ύλη, τα αρχαία κείμενα της διδακτέας ύλης μεταφρασμένα σε πίνακες με τρόπο απλό και εύληπτο, ερμηνευτικά σχόλια στο κείμενο κάθε διδακτικής ενότητας, λεξιλογικά, γλωσσικά και αισθητικά σχόλια, απαντήσεις στις ερωτήσεις του φακέλου. Ακόμα: απαντήσεις στις ερωτήσεις των παράλληλων κειμένων, κριτήρια αξιολόγησης και σύντομα τεστ, καθώς και συνδυαστικές ερωτήσεις που προκύπτουν από τη συγκριτική παράθεση των κειμένων της διδακτέας ύλης με τις απαντήσεις τους.
Τέλος, το βιβλίο αυτό φιλοδοξεί να συντελέσει όχι μόνο στην εποικοδομητική, αλλά και στην ευχάριστη επαφή των μαθητών με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, η οποία μπορεί να αποτελέσει πνευματικό αρωγό για τον σύγχρονο άνθρωπο και ειδικά για τους νέους.
Η Βασιλική Μπάκα γεννήθηκε και ζει στην Καλαμάτα, όπου εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα παραδίδοντας φροντιστηριακά μαθήματα στα αρχαία και νέα ελληνικά. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ και αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Εξειδικεύτηκε στην Ηθική Φιλοσοφία παρακολουθώντας το αντίστοιχο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, από το οποίο αποφοίτησε με άριστα. Επιπλέον, είναι τελειόφοιτη του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και εκπαιδευόμενη στη συστημική -οικογενειακή ψυχοθεραπεία. Τα ενδιαφέροντά της επικεντρώνονται εκτός από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, στον υπαρξισμό, την ψυχοθεραπεία, τη λογοτεχνία, καθώς και στη συνδυαστική μελέτη όλων των παραπάνω.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER