Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020 10:20

Καλαμάτα: Συνέδριο για τις νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση

Γράφτηκε από την
Καλαμάτα: Συνέδριο για τις νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση

Το εκπαιδευτικό ευρωπαϊκό συνέδριο «Ecomedia - Δημιουργικότητα και καινοτομία μέσα από τις νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση» έγινε από τη Δευτέρα 19 ως και την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου στην Καλαμάτα.

Το συνέδριο διοργανώνεται από το 2009, από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με την επιστημονική επίβλεψη -σε ευρωπαϊκό επίπεδο- του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Danube του Krems της Αυστρίας.
Η εκδήλωση έναρξης του συνεδρίου φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά την Κυριακή 18 Οκτωβρίου, όπου παραβρέθηκαν προσωπικότητες που πρεσβεύουν τις αξίες τις εκπαίδευσης και της παιδείας σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Χαιρετισμό απηύθυνε η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως η οποία συνδέθηκε διαδικτυακά με το συνέδριο.
Τη σημασία των καινοτομιών και των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση τόνισαν οι παρευρισκόμενοι και ειδικοί προσκεκλημένοι, όπως καθηγητές από την Αμερική και την Ευρώπη, ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος, εκπρόσωπος του μητροπολίτη Μεσσηνίας, ο Ηλίας Γυφτέας ως εκπρόσωπος του δημάρχου Καλαμάτας, οι διευθυντές Εκπαίδευσης της Μεσσηνίας και συμμετέχοντες του συνεδρίου.
Το συνέδριο παρακολούθησε πολύ μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική.
Βασικές ενότητες του ήταν οι παρακάτω: εξ αποστάσεως εκπαίδευση / ηλεκτρονική μάθηση (μέθοδοι, προκλήσεις, εμπειρίες, διδασκαλία από το σπίτι), εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα στην τάξη, αλληλεπίδραση των ανθρώπων και των μηχανών (Ρομποτική, Τεχνητή νοημοσύνη, digital agents), «Παιχνιδοποίηση» στη μάθηση / μαθαίνοντας με και από τα παιχνίδια.
Σε αυτό το χρονικό διάστημα οι καθηγητές του συνεδρίου από την Ολλανδία και τη Γερμανία, κατάφεραν να γνωρίσουν καλύτερα την πόλη και την ευρύτερη περιοχή ακολουθώντας ένα πολιτισμικό πρόγραμμα που τους επέτρεψε να εμβαθύνουν στο πολιτισμικό και κοινωνικό υπόβαθρο της χώρας, που σίγουρα επηρεάζει -και συνυφαίνεται με- εκείνο της εκπαίδευσης.


NEWSLETTER