Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2013 08:45

Η κυβέρνηση ανακοινώνει το σχέδιο "Αθηνά": "Κληρώνει" σήμερα για Πανεπιστήμιο - ΤΕΙ

Γράφτηκε από την
Η κυβέρνηση ανακοινώνει το σχέδιο "Αθηνά": "Κληρώνει" σήμερα για Πανεπιστήμιο - ΤΕΙ

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται η εκπαιδευτική κοινότητα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του ΤΕΙ Καλαμάτας καθώς πλησιάζει η ώρα για τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις σχολών και τμημάτων, οι οποίες θα γίνουν στο πλαίσιο του σχεδίου "Αθηνά". Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου το υπουργείο θα δώσει σήμερα τις προτάσεις του για να ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία στα μέσα Φεβρουαρίου, για να μην μπουν στο φετινό μηχανογραφικό των πανελλαδικών εξετάσεων τα τμήματα που θα καταργηθούν.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι σχολές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που λειτουργούν στην Καλαμάτα δεν κινδυνεύουν με λουκέτο, αλλά κανένας δεν μπορεί να πει το ίδιο και για τις σχολές της Σπάρτης, του Ναυπλίου και της Κορίνθου. Κινδυνεύουν δε με λουκέτο τμήματα χαμηλής ζήτησης του ΤΕΙ Καλαμάτας, και με… συγχώνευση το Τμήμα Λογοθεραπείας. Οσο για το παράρτημα του ΤΕΙ Καλαμάτας στη Σπάρτη, κατά πάσα πιθανότητα θα μετακομίσει στην Καλαμάτα.



ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Αναφορικά με τα κριτήρια των καταργήσεων - συγχωνεύσεων σχολών και τμημάτων, σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας "Εθνος" αναφέρει: 
"Τα βασικά κριτήρια που προσμετρώνται από το υπουργείο Παιδείας για τις συγχωνεύσεις τμημάτων μεταξύ άλλων είναι τα εξής:
• Το μέγεθος των Ιδρυμάτων.
• Η αναλογία φοιτητών - διδασκόντων.
• Η διασπορά των τμημάτων ανά ΑΕΙ - ΤΕΙ κ.ά.
• Η ερευνητική δραστηριότητα και η διεθνής αναγνώριση των ιδρυμάτων: Υπάρχουν αρκετά τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ με σπουδαίο ερευνητικό έργο και διακρίσεις αριστείας. Είναι δεδομένο ότι ανεξαρτήτως της βαθμολογίας που απαιτούν για την εισαγωγή φοιτητών, δεν πρόκειται να συγχωνευθούν.
• Ακόμη, το υπουργείο Παιδείας βασίστηκε σε μελέτες που έχουν γίνει σχετικά με την απορρόφηση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας και την ελκυστικότητα των γνωστικών αντικειμένων. Ως εκ τούτου, τμήματα τα οποία συγκεντρώνουν ελάχιστες πρώτες προτιμήσεις, και επιπροσθέτως δεν καλύπτονται όλες οι θέσεις εισακτέων, βρίσκονται στην κορυφή της λίστας του υπουργείου για τα υπό συγχώνευση τμήματα.
• Κατά πόσον οι εγκαταστάσεις των ιδρυμάτων (αμφιθέατρα, βιβλιοθήκες, εργαστήρια κ.λπ.) επαρκούν για το σύνολο των φοιτητών. Το υπουργείο υποστηρίζει ότι τμήματα τα οποία δεν διαθέτουν επαρκείς υποδομές θα πρέπει να συγχωνευθούν με άλλα που έχουν ομοειδές γνωστικό αντικείμενο.
• Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, ένα από τα βασικότερα κριτήρια που θα ληφθεί υπόψη είναι το κατά πόσο σχετίζονται τα γνωστικά αντικείμενα των τμημάτων με τις αναπτυξιακές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Το συγκεκριμένο κριτήριο αφορά κυρίως σχολές της Περιφέρειας, οι οποίες θα σηκώσουν το… βάρος των συγχωνεύσεων κατά 80%.
Οπως έγινε γνωστό, ολόκληρο το σχέδιο θα παρουσιαστεί από τον  υπουργό Παιδείας την Πέμπτη και εν συνεχεία θα δοθεί για διαβούλευση στους αρμόδιους φορείς. Στόχος είναι οι τελικές αποφάσεις να ανακοινωθούν μέσα στον Φεβρουάριο προκειμένου οι φετινοί υποψήφιοι των πανελλαδικών να γνωρίζουν εγκαίρως ποια τμήματα θα συμπεριληφθούν στο μηχανογραφικό δελτίο".


NEWSLETTER