Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2013 15:50

Τεράστια πτεροφάλαινα νεκρή στην Κυπαρισσία

Τεράστια πτεροφάλαινα νεκρή στην Κυπαρισσία

Ενα τεράστιο θαλάσσιο κήτος - πιθανόν πτεροφάλαινα - με μήκος που σύμφωνα με μαρτυρίες ξεπερνούσε τα 6 μέτρα ξεβράστηκε την περασμένη Παρασκευή στην απόμερη παραλία Σεργιάνι της Κυπαρισσίας. Η πτεροφάλαινα ήταν νεκρή και μάλιστα σε προχωρημένη σήψη. Την εντόπισε Γερμανίδα κάτοικος της περιοχής, η οποία ειδοποίησε άμεσα το Ινστιτούτο "Αρχιπέλαγος" σε στενή συνεργασία με το «ΑΡΙΩΝ - Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης & Περίθαλψης Κητωδών», ειδοποιήθηκαν οι λιμενικές αρχές και κτηνίατρος της περιοχής. Την Δευτέρα μάλιστα πραγματοποιήθηκε η ταφή του άψυχου κήτους. 

Λίγα λόγια για την πετροφάλαινα

Η πτεροφάλαινα, Balaenoptera physalus, που διέρχεται τακτικά από την Δυτική και Κεντρική Μεσόγειο, είναι ένα είδος που ζει για περισσότερο από 80 χρόνια και φθάνει μέχρι και τους 50 τόνους σε βάρος. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο είδος φάλαινας στον κόσμο, αφού γεννιέται είναι ήδη 6 μέτρα σε μήκος και μπορεί να φτάσει τα 20 μέτρα. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της είναι το αεροδυναμικό της σχήμα, το τριγωνικό της κεφάλι, το «δρεπανοειδές» ραχιαίο πτερύγιό της και τα ασύμμετρα σχήματα στο δέρμα της.

Οι πτεροφάλαινες ταξιδεύουν σε μικρές ομάδες 2 έως 7 ατόμων, εντός και εκτός των περιοχών με αρκετή γι' αυτές τροφή. Καθώς μεταναστεύουν στη Μεσόγειο συχνά διέρχονται από το Ιόνιο Πέλαγος και, σπανιότερα, από το Αιγαίο.

Από το 2008, η πτεροφάλαινα έχει χαρακτηριστεί «κινδυνεύον» από την Κόκκινη Βίβλο της IUCN. Αυτό οφείλεται στην τεράστια μείωση του πληθυσμού της που έχει προκληθεί από την εμπορική φαλαινοθηρία των προηγούμενων δεκαετίων, και πιο πρόσφατα τις συγκρούσεις με πλοία και τη ρύπανση των θαλασσών.