Τετάρτη, 06 Ιανουαρίου 2021 08:45

Προετοιμασία στην Καλαμάτα για το άνοιγμα των σχολείων: Τεστ για κορονοϊό σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

 

Τεστ ταχείας ανίχνευσης για τον κορονοϊό θα πραγματοποιηθούν μεθαύριο Σάββατο, στο αμφιθέατρο “Αλέξανδρος Κουμουνδούρος” στο Διοικητήριο Μεσσηνίας, στους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενόψει της επαναλειτουργίας των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου.

Στόχος είναι τα τεστ αυτά να διενεργούνται στους εκπαιδευτικούς περιοδικά, κάθε 10-15 ημέρες.

Αυτά τονίστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Δημαρχείο Καλαμάτας, υπό τον δήμαρχο, με τη συμμετοχή υγειονομικών και εκπροσώπων της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Στη συνάντηση επισημάνθηκε η ανάγκη να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος του συνωστισμού των γονιών έξω από τα σχολεία, κυρίως το μεσημέρι κατά την αποχώρηση των παιδιών, και σημειώθηκε πως πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη στήριξη των παιδιών της Γ’ λυκείου, που διανύουν την πιο κρίσιμη σχολική χρονιά.

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος παρατήρησε ότι “θα πρέπει να συνεχίσουμε με την ίδια ένταση και την ίδια προσπάθεια” για την προστασία από τον κορονοϊό, με στόχο “να αποφύγουμε τα χειρότερα που μπορεί να μην τα έχουμε δει ακόμα”. Επεσήμανε ότι ο δήμος θα υποστηρίξει τη διαδικασία του εμβολιασμού με όλες του τις δυνάμεις, ανέφερε πως πρέπει να υπάρχει κανονικότητα στα σχολεία και να νιώθουν ασφαλείς γονείς και παιδιά, και δήλωσε ότι “θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε με απολυμάνσεις”.

Ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας του ΕΚΠΑ και επιστημονικός σύμβουλος του δημάρχου Παναγιώτης Χαλβατσιώτης συμφώνησε ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, εκτιμώντας πως “δεν θεωρείται υγιής μια κοινωνία, αν το σχολείο δεν λειτουργεί με τα παιδιά. Με το άνοιγμα εξυπηρετούνται και οι γονείς”. Τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η προφύλαξη των εκπαιδευτικών και δεύτερη των ατόμων που βρίσκονται στα σπίτια, όπου επιστρέφουν τα παιδιά από το σχολείο. Για τα παιδιά προέτρεψε: “φοράμε μάσκες, κρατάμε αποστάσεις, δεν μοιράζουμε προσωπικά αντικείμενα” – και συμβούλευσε να κρατούν αποστάσεις και στο παιχνίδι και να ενεργοποιηθούν διαθέσιμοι χώροι στα σχολεία. Είπε ότι στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση είναι θετικό που οι διδάσκοντες δεν αλλάζουν τάξη και ζήτησε “οι διδάσκοντες να ελέγχονται με διαγνωστικά τεστ και περιοδικά” και “να συνδράμει στη διαδικασία ο δήμος σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας”

Ανέφερε πως στη Δευτεροβάθμια είναι διαφορετικά τα πράγματα και επεσήμανε ότι “τα παιδιά της Γ’ τάξης του λυκείου θα πρέπει να υποστηριχθούν, είναι σε κρίσιμη χρονιά. Να μην τους βάλουμε περισσότερες δυσκολίες”.

Ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας Παναγιώτης Κατσαφάδος ενημέρωσε ότι το Σάββατο 9 του μήνα θα πραγματοποιούνται τεστ στους διδάσκοντες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στο αμφιθέατρο “Αλέξανδρος Κουμουνδούρος” στο Διοικητήριο Μεσσηνίας, από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Παρατήρησε πως τα τεστ θα γίνονται περιοδικά κάθε 10-15 ημέρες και ενημέρωσε ότι “θα επισκεπτόμαστε τα δημοτικά σχολεία και θα δίνουμε οδηγίες στα παιδιά”. Επιβεβαίωσε ότι “υπάρχει μια αύξηση στα κρούσματα”, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία δηλώνοντας πως “θα πρέπει να προσέχουμε”, ενώ παρατήρησε ότι “τη Δευτέρα κάναμε 20πλάσιους ελέγχους και θα δούμε τι έχει γίνει στον πληθυσμό”. Τέλος, επέμεινε πως “πρέπει να γίνονται περιοδικοί έλεγχοι στους εκπαιδευτικούς”.

Η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Θεοφανία Σιούτη ανέφερε ότι “καλά πήγε η εξ αποστάσεως διδασκαλία, όμως δεν μπορεί να αναπληρώσει τη διά ζώσης” και ενημέρωσε πως και το υπουργείο Παιδείας θα λειτουργήσει πλατφόρμα, για να γίνονται περιοδικά rapid test στους εκπαιδευτικούς. Εθεσε το σοβαρό ζήτημα και συνέστησε να μην συνωστίζονται οι γονείς των μαθητών έξω από τα σχολεία, το πρωί και κυρίως το μεσημέρι. Ζήτησε “να το περιφρουρήσουμε και να το διαφυλάξουμε”, αιτούμενη στον δήμαρχο τη βοήθεια της Δημοτικής Αστυνομίας. Είπε ότι “δεν μπορούμε να έχουμε διαφορετικό ωράριο λήξης των μαθημάτων, γιατί υπάρχουν σχολεία με μεταφερόμενα παιδιά”, ενώ ζήτησε ακόμα να αυξηθούν οι ώρες απασχόλησης καθαριστριών σε νηπιαγωγεία, να επεκταθεί το προαύλιο, να ενεργοποιηθούν δεύτερες είσοδοι σε σχολεία και να βελτιωθεί η πρόσβαση σε αυτές.

Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Νίκος Πεφάνης παρατήρησε ότι με τη σύσκεψη γίνεται “η αρχή της επίσημης συνεργασίας για να ξέρουμε πώς θα κινηθούμε” και υπενθύμισε πως “μέχρι τώρα δεν υπήρχαν τεστ, δεν είχαμε ιχνηλάτηση”. Συμφώνησε ότι “πρέπει να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία και να δοθεί προτεραιότητα στην Γ’ λυκείου”. Προέτρεψε “οι εκπαιδευτικοί να είμαστε έξω από τα σχολεία για να μην συνωστίζονται οι γονείς, και να δούμε όλες τις παραμέτρους για να ελέγξουμε την κατάσταση”.

Ο γιατρός εργασίας του Δήμου Καλαμάτας Θεόδωρος Μαρκόπουλος ζήτησε εμμονική προσήλωση στα προληπτικά μέτρα. Πρότεινε σταδιακή άφιξη των μαθητών και ιχνηλάτηση, και να πηγαίνει κάποιος υπεύθυνος επί τόπου στο σχολείο, αν υπάρχει κρούσμα, για να βλέπει τι γίνεται και να μην κλείνουν αθρόα τάξεις.

Η γ.γ. του δήμου Μαρία Νταμάτη, αφού ο δήμαρχος αποδέχθηκε το αίτημα της κ. Σιούτη, ζήτησε να δούμε σε ποια σχολεία πρέπει να πάει η Δημοτική Αστυνομία και ενημέρωσε πως “έχουμε προσθέσει επιπλέον καθαρίστριες”.

Ο πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του δήμου Παύλος Κλάδης ενημέρωσε ότι “μοιράσαμε από 2 μάσκες σε κάθε παιδί και εκπαιδευτικό” και πρόσθεσε πως “ανοίξαμε και δεύτερες εισόδους κι έχουμε ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα”.

Ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του δήμου Ηλίας Γυφτέας είπε πως “έχουμε κάνει ό,τι χρειάζεται για να υποδεχθούμε τα παιδιά”. Εδωσε ιδιαίτερο βάρος “στις καθαρίστριες, γιατί είναι βασικός παράγοντας για την προστασία των παιδιών” και σημείωσε ότι “όταν παρουσιαστεί ένα κρούσμα, πρέπει να ξέρουμε τι ακριβώς κάνουμε”.

Κλείνοντας, ο καθηγητής Π. Χαλβατσιώτης ενημέρωσε ότι “από 16 ετών και κάτω δεν εμβολιάζεται κανένας, και σε ένα καινούργιο εμβόλιο επιτρέπεται από 18 ετών και άνω”.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς ένιωσε που έκανε το εμβόλιο, παρατήρησε ότι “δεν υπήρξε καμία παρενέργεια. Αρχισα να νιώθω πιο ασφαλής και πιο χαρούμενος. Σε λίγο καιρό θα είμαι σχεδόν απολύτως ασφαλής”. Προέτρεψε να ξεφύγουμε από θεωρίες συνωμοσίας και εκτίμησε ότι, αν υπήρχαν παρενέργειες, θα είχαν προβληθεί από τους δημοσιογράφους.

Για τις παρενέργειες σε υποδιοικητή νοσηλευτικής μονάδας που έκανε το εμβόλιο, συνέστησε “να περιμένουμε το επίσημο πόρισμα” και δήλωσε πως “μπορεί να ανήκει σε πολύ επιβαρυμένη ή ευπαθή ομάδα”.

Γ.Σ.