Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2013 09:48

Ενημερωτική σύσκεψη για το "Βοήθεια στο σπίτι"

Γράφτηκε από τον
Ενημερωτική σύσκεψη για το "Βοήθεια στο σπίτι"

Ενημερωτική σύσκεψη για το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" που πλέον μετονομάζεται σε "Κατ' οίκον φροντίδα και κοινωνική επιχειρηματικότητα" έγινε χθες το πρωί στην Τρίπολη παρουσία εκπρόσωπων των δήμων και των Κοινωνικών τους Φορέων, όπως και εργαζόμενων στο πρόγραμμα. Η ουσία είναι ότι το πρόγραμμα σταματά να υφίσταται με την σημερινή του μορφή και θα μετατραπεί σε κατ' οίκον φροντίδα, την οποία όμως δεν μπορούν πλέον να αναλάβουν οι δήμοι και οι Κοινωνικοί τους Φορείς, αφού δεν μπορούν να κάνουν προσλήψεις προσωπικού που απαιτούνται για την υλοποίηση του προγράμματος. Επίσης δεν υπάρχει η δυνατότητα ούτε στους δήμους που έχουν την οικονομική ευχέρεια να προχωρήσουν σε τέτοιες προσλήψεις. 

 

Το πρόγραμμα, όπως τονίστηκε από τον σύμβουλο του υφυπουργού Εργασίας Νίκου Παναγιωτόπουλου κ. Ρέμο, περνά στους ιδιώτες όπου οι εργαζόμενοι μέχρι τώρα στο πρόγραμμα θα μπορούν να στραφούν στην κοινωνική επιχειρηματικότητα και να αναλάβουν την υλοποίηση του προγράμματος, με τους δήμους να μπορούν να τους στηρίξουν μόνο σε κάποια υποτυπώδη βάση, όπως παρέχοντάς τους στέγη ή αυτοκίνητο για την μετακίνηση.

Σε αυτό το σχεδιασμό εκφράστηκε η έντονη αντίδραση των εργαζομένων που παρευρίσκονταν στην σύσκεψη και μίλησαν για τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν στην εφαρμογή του. Χαρακτηριστικό είναι ότι πλέον οι εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι ασφαλισμένοι στο ΤΕΒΕ. Οι ίδιοι πρέπει να συστήσουν κοινωνικές επιχειρήσεις, που απαραίτητα θα πρέπει να έχουν τρία άτομα, κοινωνικό λειτουργό, νοσηλευτή και οικιακή βοηθό, ενώ θα πληρώνονται από το ΙΚΑ για κάθε ωφελούμενο από το πρόγραμμα, χωρίς ωστόσο να έχουν καθοριστεί ακόμη τα κριτήρια με τα οποία θα μπορεί να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα ως ωφελούμενος.

Ολα αυτά, όπως όλα δείχνουν, τινάζουν στον αέρα το πρόγραμμα που ίσχυε ως τώρα, και όπως χαρακτηριστικά μας τόνισε η πρόεδρος του Κοινωνικού Φορέα του Δήμου Τριφυλίας Βιβή Παντελάκη, πλέον για να προχωρήσει οι εργαζόμενοι σε αυτό πρέπει να κάνουν ένα δικό τους συνεταιρισμό. Σημείωσε ότι θα υπάρχει σύντομα συνάντηση με τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα που το υλοποιούν στον δήμο, καθώς τα χρονικά περιθώρια πιέζουν, αφού αυτό θα πρέπει να γίνει σε ένα μήνα. Στο Δήμο Τριφυλίας μας επισήμανε υλοποιούνται δύο δομές. Η μία αφορά την ΔΕ Γαργαλιάνων και η άλλη τις ΔΕ Αυλώνα και Αετού, μέσα από τις οποίες εξυπηρετείται μεγάλος αριθμός ατόμων. Τόνισε πως θα είναι μεγάλο πλήγμα αν σταματήσει να λειτουργεί, αφού ειδικά στην σημερινή εποχή με τα τόσα οικονομικά προβλήματα υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να συντηρηθούν μόνοι τους, που δεν μπορούν ούτε καν να πάρουν τα φάρμακά τους.

 


NEWSLETTER