Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2013 14:15

"Γνωρίζω και προβάλλω τη Φύση και την Ιστορία της Μεσσηνίας" στην Costa Navarino

Γράφτηκε από την
"Γνωρίζω και προβάλλω τη Φύση και την Ιστορία της Μεσσηνίας" στην Costa Navarino

Ξεκινά η 2η χρονιά του Εκπαιδευτικού Προγράμματος από το Navarino Foundation και το Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής / Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

 

Σε συνέχεια της μεγάλης ανταπόκρισης που είχε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γνωρίζω και προβάλλω τη Φύση και την Ιστορία της Μεσσηνίας» το 2012, πραγματοποιείται και φέτος η πρωτοβουλία που συνδιοργανώνεται από το Navarino Foundation και το Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, η οποία τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Το πρόγραμμα που λαμβάνει χώρα στο Navarino Natura Hall by Hellenic Postbank, στην Costa Navarino, θα ξεκινήσει φέτος στις αρχές Μαρτίου, θα διευρυνθεί και θα απευθύνεται σε ακόμη περισσότερους μαθητές.

Η πρωτοβουλία που αφορούσε αρχικά σε μαθητές της 5ης και 6ης τάξης δημοτικών σχολείων της Μεσσηνίας, επεκτείνεται φέτος και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση της περιοχής, καλώντας για συμμετοχή στο πρόγραμμα, μαθητές και καθηγητές όλων των τάξεων του γυμνασίου.

Το πρόγραμμα που έλαβε χώρα από το Φεβρουάριο έως το Μάιο του 2012, αφορούσε αρχικά σε μαθητές και εκπαιδευτικούς της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού. Αγκαλιάστηκε θερμά από την εκπαιδευτική κοινότητα της Μεσσηνίας με θετική ανταπόκριση και μεγάλη συμμετοχή. Συνολικά το παρακολούθησαν περισσότεροι από 1.200 μαθητές και 100 εκπαιδευτικοί από 32 σχολεία της Μεσσηνίας.

Μέσα από ξεχωριστές διαδρομές και ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα, τα παιδιά μαθαίνουν για την προστασία του περιβάλλοντος και το νόημα της αειφορίας και γνωρίζουν τη μοναδική Μεσσηνιακή φύση και την ιστορία της περιοχής. Οι ειδικά σχεδιασμένες δραστηριότητες ώστε να εντάσσονται στη διδακτική ύλη των σχολείων, αφορούν στη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, στο πλούσιο θαλάσσιο περιβάλλον, καθώς και στις κλιματικές αλλαγές. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης, τα παιδιά συμμετέχουν σε ομαδικά πειράματα ή πειράματα επίδειξης ολοκληρώνοντας την επίσκεψη με τον πιο διαδραστικό και διασκεδαστικό τρόπο. Οι μαθητές που συμμετείχαν το 2012, είχαν μεγάλο ενδιαφέρον, ενεργή συζήτηση και συμμετοχή στο πρόγραμμα, ενώ στη συνέχεια αποτύπωσαν με τη δική τους ξεχωριστή ματιά όσα τους έκαναν εντύπωση από το πλούσιο φυσικό περιβάλλον της περιοχής τους, όπως η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, αλλά και από τα παγκόσμια φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής. Μέσα από ζωγραφική, κείμενα, κολάζ και άλλες κατασκευές, περνά η δική τους εμπειρία, για να μεταδοθεί και στις οικογένειες, τους φίλους και τους συμμαθητές τους. Επιλεγμένο υλικό βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Navarino Natura Hall by Hellenic Postbank, το οποίο εξελίσσεται σε ένα σημαντικό εκπαιδευτικό κέντρο για τη Μεσσηνιακή φύση και το περιβάλλον.

 

Navarino Foundation

Το Navarino Foundation είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία, με σκοπό την ανάπτυξη δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών που συμβάλλουν στην ανάδειξη του πολιτισμού, της οικονομίας, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής της Μεσσηνίας.

 

Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής/Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Το Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ειδικότερα η Μονάδα Έρευνας και Τεκμηρίωσης για την Ανάλυση, τον Σχεδιασμό και την Εφαρμογή Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, δραστηριοποιείται τόσο στο πεδίο της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας στις Επιστήμες της Αγωγής όσο και στο πεδίο της εφαρμογής ερευνητικών πορισμάτων στο σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

 

Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής/Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Αθανάσιος Κατσής

Καθηγητής

Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής

E: katsis@uop.gr

T: 27410 74987

F: 27410 74990

 

TEMES

Μαρίνα Παπατσώνη

Marketing & Business Development Director

E: mpapatsoni@temes.gr

T: 210 949 0013

F: 210 949 0218

 

 

 


NEWSLETTER