Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021 21:03

Χωρίς προβλήματα το άνοιγμα των Λυκείων στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από την
Χωρίς προβλήματα το άνοιγμα των Λυκείων στη Μεσσηνία

 

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα έγινε σήμερα η επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών των λυκείων της Μεσσηνίας στις τάξεις.

Απαραίτητη προϋπόθεση προσέλευσης στο λύκειο, εκτός από την υποχρεωτική χρήση μάσκας και τα υπόλοιπα γνωστά μέτρα προστασίας από τον κορoνοϊό, ήταν η βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος από τη διενέργεια του πρώτου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test). Ολα τα τεστ των παιδιών στη Μεσσηνία ήταν αρνητικά εκτός από μία περίπτωση, όπου το self test ήταν θετικό, αλλά ακολούθησε επαναληπτικό τεστ που ήταν αρνητικό.

Υπήρξαν και ελάχιστες περιπτώσεις παιδιών που δεν επιθυμούσαν οι ίδιοι ή οι γονείς τους να κάνουν το τεστ, στα οποία σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου δεν επετράπη η είσοδος στις τάξεις.

 

ΔΥΟ ΤΕΣΤ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Κάθε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας, εκπαιδευτικοί, μαθητές, διοικητικό και λοιπό προσωπικό των γενικών και επαγγελματικών λυκείων, καθώς επίσης και το ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό (ΕΕΠ και ΕΒΠ) των σχολείων Ειδικής Αγωγής είναι υποχρεωτικό να υποβάλλονται σε self test δύο φορές την εβδομάδα και να φέρουν μαζί τους στο λύκειο τη σχετική βεβαίωση (για τους εκπαιδευτικούς) ή κάρτα (για τους μαθητές) αρνητικού αποτελέσματος κάθε Δευτέρα και Πέμπτη. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι είναι υποχρεωτικό το self test ακόμα και για όσους μαθητές και εκπαιδευτικούς έχουν εμβολιαστεί.

«Το πιο σημαντικό τεστ γίνεται εκτός σχολείου», αναφέρει το σχετικό σποτ (https://www.youtube.com/watch?v=D0Hu3MvSUF0) του υπουργείου Παιδείας, ενώ οδηγίες για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου είναι διαθέσιμες στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr, αλλά και σε βίντεο (https://youtu.be/uqy9EtE1uuE).

Όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος στο self test, οι απουσίες 1-2 ημερών μέχρι να γίνει το επαναληπτικό test δεν θα προσμετρώνται. Τα επαναληπτικά tests πρέπει να γίνονται εντός 24 ωρών, εξ ου και η λειτουργία των δημόσιων δομών και τις Κυριακές.

 

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Εκτός από τη διενέργεια των self tests κατ' οίκον, στα λύκεια ισχύουν κανονικά όλα τα μέτρα προστασίας από τη διασπορά του κορονοϊού. Αναλυτικότερα: Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, οι μαθητές θα κάνουν διαφορετικά διαλείμματα ανά ομάδες, ενώ σταθερές θα είναι οι ομάδες μαθητών στα αθλήματα και άλλες δραστηριότητες. Επίσης, προβλέπονται η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί αιθουσών και κοινόχρηστων χώρων, οι τακτικοί αερισμοί των χώρων, καθώς επίσης και ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων Πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά. Στην περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν επιδείξει τη σχολική κάρτα κατά την είσοδό του στην τάξη, δεν θα γίνεται δεκτός, θα λαμβάνει απουσία και θα αποχωρεί από το σχολείο. Εάν ο μαθητής είναι ανήλικος, θα παραμένει στον ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί στο σχολείο για την αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης του κορονοϊού, μέχρις ότου οι κηδεμόνες του τον παραλάβουν, τηρουμένων όλων των ισχυόντων υγειονομικών μέτρων προστασίας.

Για τους μαθητές, των οποίων το επιβεβαιωτικό τεστ βγει θετικό, παρέχεται η δυνατότητα ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα, χωρίς η παρακολούθηση να είναι υποχρεωτική. Το ίδιο ισχύει και για τους μαθητές που νοσούν ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

 

(φωτογραφία αρχείου)


NEWSLETTER