Τρίτη, 18 Μαϊος 2021 16:20

«Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» κατά Μαντά και πειραματικών σχολείων

Γράφτηκε από την

Τις επισκέψεις του Μεσσήνιου βουλευτή Περικλή Μαντά σε σχολεία της Καλαμάτας σχολιάζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών».

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: “Τι άραγε πήγε να προπαγανδίσει ο κυβερνητικός βουλευτής στα σχολεία της Καλαμάτας; Δευτέρα 10 Μάη άνοιξαν τα σχολεία και με έκπληξη διαβάσαμε στον Τύπο πως τοπικός βουλευτής βρέθηκε σε αυτά για να «συζητήσει» με τους μαθητές. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερα καλή μνήμη ειδικά αν είσαι εκπαιδευτικός ή μαθητής ή γονιός για να θυμηθεί κανείς:

  • Ότι τα σχολεία ανοιγοκλείνουν για δύο σχολικές χρονιές, ενώ θα μπορούσαν να παραμένουν ανοιχτά αν είχαν εισακουσθεί οι προτάσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας, για αραίωση τμημάτων, έλεγχο μαθητών και εκπαιδευτικών από τον ΕΟΔΥ, επαρκή μέσα και προσωπικό καθαριότητας, έγκαιρο εμβολιασμό κ.ά.
  • Ότι το μάθημα γινόταν μέσα από τη «δωρεάν» πλατφόρμα (WEBEX), που ταλαιπώρησε μαθητές και εκπαιδευτικούς, χωρίς καμιά ασφάλεια για τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών.
  • Ότι το υπουργείο επεδίωξε να γίνει μέχρι και μάθημα τύπου «Big Brother» με κάμερες μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας.
  • Ότι κόπηκαν μαχαίρι εν μια νυκτί σχολικά γεύματα στερώντας τη δυνατότητα να σιτίζονται χιλιάδες παιδιά;
  • Ότι η κυβέρνηση κάνοντας πράξη το δόγμα «το κράτος έχει συνέχεια», διατήρησε και διεύρυνε όλους τους νόμους του ΣΥΡΖΑ για την αξιολόγηση, το νόμο Γαβρόγλου κ.ά.
  • Ότι μείωσε τους εισακτέους στην τριτοβάθμια στη μέση της χρονιάς, ότι έφερε νέο νόμο που μετατρέπει την τεχνική εκπαίδευση ακόμα περισσότερο σε κατάρτιση, ότι προσπάθησε να επέμβει στα σωματεία μέσω των εκλογών των υπηρεσιακών συμβουλίων, ότι μετέτρεψε με το έτσι θέλω σχολεία σε πρότυπα και πειραματικά κ.ά.
  • Ή ότι έβαλε την αστυνομία μέσα στα Πανεπιστήμια θυμίζοντας άλλες εποχές!

Αυτά μάλλον θα τα παράλειψε ο κύριος βουλευτής ως ήσσονος σημασίας (γι’ αυτόν) ζητήματα κατά τις επισκέψεις του -τύπου τσάι και συμπάθεια- στα σχολεία της πόλης μας”. 

ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» κάνει επίσης λόγο για “αυταρχικό ορισμό των πρότυπων και πειραματικών σχολείων”.

Αναλυτικά αναφέρει: “Καταγγέλλουμε την αυταρχική στάση του υπουργείου Παιδείας, το οποίο παρά τις αντιδράσεις μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών σε όλη τη χώρα, προχώρησε στον ορισμό 50 σχολείων ως πειραματικών και πρότυπων. Στη Μεσσηνία χαρακτηρίστηκαν ως πειραματικά το 10ο Δημοτικό Σχολείο και το 7ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, κόντρα στη βούληση της πλειοψηφίας των μελών των συλλόγων διδασκόντων. Γνωρίζαμε πως το υπουργείο θα έβρισκε πρόθυμους προϊσταμένους Εκπαίδευσης για την υλοποίηση μιας τέτοιας απόφασης, αλλά τελικά βρήκε και πρόθυμους διευθυντές σχολικών μονάδων, οι οποίοι με «αδιαφανείς» διαδικασίες προσπάθησαν να κινήσουν τα νήματα! Η προσπάθεια γενίκευσης των πρότυπων και πειραματικών σχολείων συνδέεται άμεσα με την προσπάθεια να ενισχυθούν η διαφοροποίηση, η κατηγοριοποίηση, η δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων, ο διαχωρισμός των μαθητών σε αρίστους και «κακούς».

Το υπουργείο πλανάται πλάνη οικτρά αν νομίζει ότι θα προχωρήσει απρόσκοπτα στην αντιδραστική μετατροπή των σχολείων σε πρότυπα και πειραματικά με λογικές «αποφασίζουμε και διατάζουμε».

Υπάρχει θετική εμπειρία από τις μάχες που δώσαμε το προηγούμενο διάστημα και καταφέραμε «να μείνουν στα χαρτιά» διάφορες αποφάσεις του υπουργείου, για τις κάμερες στις σχολικές αίθουσες, την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια, την εφαρμογή της αντιδραστικής αξιολόγησης! Καλούμε τα σωματεία των εκπαιδευτικών και τους συλλόγους γονέων να οργανώσουν την πάλη, να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις για να ανατρέψουν αυτές τις αποφάσεις”.