Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021 14:50

«Κυνηγοί» ψευδών ειδήσεων οι µαθητές της Μεσσηνίας

Γράφτηκε από τον
«Κυνηγοί» ψευδών ειδήσεων οι µαθητές της Μεσσηνίας

Παρουσίαση του προγράµµατος «Επιµόρφωση στον εντοπισµό ψευδών ειδήσεων και ανάπτυξη διαδικτυακής πλατφόρµας για την καταγραφή επιχειρηµάτων αναγνώρισης ψευδών ειδήσεων» έγινε σε συνέντευξη Τύπου το πρωί της Τετάρτης στο «Κύµα» από τους Ηλία Καλφακάκο οικονοµολόγο και Βασίλη Πουλόπουλο επίκουρο καθηγητή Πανεπιστηµίου Πελοποννήσου, συνιδρυτές της ΑΜΚΕ «Ο Σπόρος».

Το εν λόγω πρόγραµµα υλοποιείται στο πλαίσιο του «Active citizens fund», του οποίου τη διαχείριση στην Ελλάδα έχει αναλάβει από κοινού το Ίδρυµα Μποδοσάκη και το SolidarityNow, µε φορέα υλοποίησης τον «Σπόρο». Την ενηµέρωση για το πρόγραµµα και τον διαχειριστή επιχορήγησης έκανε διαδικτυακά η Τζένη Λαζάρου (Programme Officer Active citizens fund).

Το πρόγραµµα το οποίο θα υλοποιηθεί στη Μεσσηνία για τους επόµενους έξι µήνες, αφορά κυρίως την εκπαιδευτική κοινότητα (µαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και κηδεµόνες), αλλά και όποιον ενδιαφέρεται να ενηµερωθεί γύρω από το πρόβληµα των ψευδών ειδήσεων.

Η Τζένη Λαζάρου τόνισε πως το έργο αυτό έχει ως στόχο να “φυτευτεί ο σπόρος” έτσι ώστε να διαδοθεί η αξία της κριτικής στην καθηµερινότητά µας, µε στόχο να αντιµετωπιστεί το φαινόµενο των ψευδών ειδήσεων που έχει πάρει µεγάλες διαστάσεις, µε αποτέλεσµα την ασύµµετρη πληροφόρηση των πολιτών µε τέτοιο τρόπο ώστε να µην µπορούν να λάβουν λογικές αποφάσεις. Στη συνέχεια, η ίδια προχώρησε σε αναλυτική παρουσίαση του προγράµµατος, αναφέροντας πως αποτέλεσε θετική εξέλιξη το γεγονός πως το έργο του «Σπόρου» ήταν ανάµεσα σε αυτά που έλαβαν χρηµατοδότηση, καθώς είναι ένας νέος φορέας µε πολλά περιθώρια εξέλιξης.

Από την πλευρά του, ο Ηλίας Καλφακάκος δήλωσε πως ζούµε σε µια εποχή µε τεράστια αναπαραγωγή ειδήσεων που προέρχονται από επίσηµους αλλά και ανεπίσηµους φορείς. «Σε κάθε περίπτωση παραµένει εξαιρετικά δύσκολη η ανάλυση της κάθε είδησης και πληροφορίας. Σε αυτό το πλαίσιο το παρόν πρόγραµµα έχει στόχο να επιµορφώσει για τον τρόπο µε τον οποίο µπορεί κάποιος να ελέγχει την εγκυρότητα κάποιας είδησης και να αναπτυχθεί µια διαδικτυακή πλατφόρµα στην οποία θα καταγράφονται οι µέθοδοι ανάλυσης πληροφοριών, ενώ παράλληλα θα γίνεται καταγραφή επιχειρηµάτων ώστε να εντοπίζονται και να επισηµαίνονται τα fake news» εξήγησε ο κ. Καλφακάκος, λέγοντας στη συνέχεια πως σκοπός του προγράµµατος είναι η ενηµέρωση πρωτίστως νέων ανθρώπων ηλικίας 14 µε 18 ετών, αλλά και γονέων και εκπαιδευτικών. «Η ενηµέρωση θα γίνει µέσα από ένα online workshop, στη διάρκεια του οποίου οι συµµετέχοντες θα γνωρίσουν τον τρόπο λειτουργίας του ∆ιαδικτύου, τον τρόπο δηµιουργίας και διάδοσης µιας πληροφορίας και πώς µέσα σε αυτήν θα πρέπει να λειτουργούν µε κριτική σκέψη ώστε να έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν τη σηµαντική πληροφορία µέσα στο χάος περιεχοµένου που παρέχει το ∆ιαδίκτυο» είπε.

Τέλος, ο Βασίλης Πουλόπουλος στάθηκε στο γεγονός πως η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή από το πρόγραµµα «Active citizens fund» ούτως ώστε να χρηµατοδοτηθεί και να “τρέξει” στη Μεσσηνία. «Μέσα στο διάστηµα του Ιουλίου και του Αυγούστου θα προχωρήσουµε σε εκπαίδευση εκπαιδευτικών όλων των βαθµίδων. Ηδη έχει γίνει µια πρόσκληση προς τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθµιας και της δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης, µε την ανταπόκριση µέχρι στιγµής να είναι µεγάλη. Στη συνέχεια, από το Σεπτέµβριο µέχρι το Νοέµβριο σκοπός µας είναι περισσότερα από 350 παιδιά από τη Μεσσηνία να συµµετάσχουν στα workshops που θα γίνουν, προκειµένου να αποκτήσουν κριτική σκέψη σχετικά µε την αντιµετώπιση των ψευδών ειδήσεων» υπογράµµισε. «Ευελπιστούµε οι µαθητές της Μεσσηνίας να γίνουν οι πρώτοι “κυνηγοί” ψευδών ειδήσεων στην Ελλάδα, έχοντας την επιλογή µέσα από την πλατφόρµα µε την µέθοδο του πληθοπορισµού (crowdsourcing) να βοηθούν στο να εντοπίζουµε τέτοιες ειδήσεις και να τις αναγνωρίζουµε, µε στόχο όλο και περισσότεροι άνθρωποι να αποκτούν κριτική σκέψη απέναντι στα fake news» σηµείωσε ο Βασίλης Πουλόπουλος.

«ACTIVE CITIZENS FUND»

Το πρόγραµµα «Active citizens fund», ύψους 12εκ. ευρώ, χρηµατοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι µέρος του χρηµατοδοτικού µηχανισµού του Ευρωπαϊκού Οικονοµικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 - 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραµµα στοχεύει στην ενδυνάµωση και την ενίσχυση της βιωσιµότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δηµοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συµµετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωµάτων. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το fakenewshunter.gr.


NEWSLETTER