Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2021 15:07

Από 8,82 έως 10,89 οι βάσεις εισαγωγής των τμημάτων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Από 8,82 έως 10,89 οι βάσεις εισαγωγής των τμημάτων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα

 

Σχεδόν 9 είναι το όριο εισαγωγής στα τμήματα του Πανεπιστημίου στην Καλαμάτα για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, όπως προκύπτει από την επεξεργασία των επιδόσεων στις πανελλαδικές των 75.435 υποψηφίων γενικών λυκείων, οι οποίοι διεκδίκησαν φέτος μία θέση στα ΑΕΙ.

Ειδικότερα για τα τμήματα των σχολών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα οι βάσεις εισαγωγής αναμένεται να κυμανθούν από 8,82 έως 10,89.

Η εφημερίδα «Καθημερινή» σε ανάλυσή της παρουσίασε χθες την ελάχιστη βάση εισαγωγής για το σύνολο των τμημάτων στα οποία δεν απαιτείται η εξέταση σε ειδικό μάθημα. Συνολικά 123 τμήματα από τα 430 -σχεδόν τα τρία στα δέκα- θα έχουν φέτος ελάχιστη βάση εισαγωγής πάνω από την περσινή τους βάση. Αυτό σημαίνει πως θα έχουν κενές θέσεις κατά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής τον Αύγουστο.

Την ίδια στιγμή, η δημοσιοποίηση χθες της κλιμάκωσης των φετινών βαθμολογιών των υποψηφίων στα τέσσερα υποχρεωτικά μαθήματα επιτρέπει να εξαχθούν συμπεράσματα για την πορεία των βάσεων εισαγωγής, παρότι καλύτερη εικόνα θα υπάρξει μετά την ανακοίνωση της κλιμάκωσης των βαθμών πρόσβασης των υποψηφίων στα ΑΕΙ. Γενικά, οι βάσεις εισαγωγής για τις σχολές υψηλής ζήτησης εκτιμάται ότι θα έχουν άνοδο. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων από τον μαθηματικό-αναλυτή Στράτο Στρατηγάκη, τις καλύτερες επιδόσεις φέτος πέτυχαν, όπως αναμενόταν, οι υποψήφιοι για τις σχολές Επιστημών Υγείας (3ο πεδίο). Ο μέσος όρος των επιδόσεών τους είναι 12,1. Αντίστοιχα, ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων του 2ου πεδίου (Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών) διαμορφώθηκε στο 11,75, του 1ου πεδίου (Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών) στο 11,11 και του 4ου πεδίου (Οικονομίας και Πληροφορικής) στο 11,03. 

Ωστόσο, η ελάχιστη βάση εισαγωγής για κάθε τμήμα ΑΕΙ προκύπτει από τον μέσο όρο των επιδόσεων του πεδίου στο οποίο είναι ενταγμένο το τμήμα, πολλαπλασιαζόμενο με έναν συντελεστή από 0,8 έως 1,2. Τα περισσότερα τμήματα περιφερειακών ΑΕΙ με χαμηλή βάση εισαγωγής έχουν επιλέξει συντελεστή 0,8 για να περιορίσουν τις κενές θέσεις που θα έχουν ακριβώς λόγω της ΕΒΕ. Ετσι, η χαμηλότερη ελάχιστη βάση εισαγωγής διαμορφώνεται στο 8,82, για τους υποψηφίους του 4ου επιστημονικού πεδίου. Αντίστοιχα είναι 8,88 για τους υποψηφίους του 1ου πεδίου, 9,4 για εκείνους του 2ου και 9,6 για του 3ου πεδίου

Αναλυτικά η εκτίμηση των βάσεων για τα τμήματα της Καλαμάτας έχει ως εξής:


NEWSLETTER