Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013 10:43

Η θαλασσοταραχή προκάλεσε: Ζημιές στο αλιευτικό καταφύγιο Μαράθου

Προβλήματα και ζημιές δημιούργησε η θαλασσοταραχή το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη στο αλιευτικό καταφύγιο Μαράθου, καταστρέφοντας τμήμα του δυτικού μόλου, στον οποίο μάλιστα πρόσφατα είχαν γίνει εργασίες για την αποκατάσταση παλαιότερων ζημιών. Με διασκορπισμένους ογκόλιθους από ένα τμήμα του, το μικρό λιμάνι μένει πλέον απροστάτευτο και μαζί με αυτό τα αλιευτικά σκάφη, επαγγελματικά και ερασιτεχνικά που ελλιμενίζονται σε αυτό.


Μάλιστα χαρακτηριστικό του προβλήματος που υπήρξε από την διάλυση τμήματος του μόλου είναι ότι πολλά μικρά σκάφη που ήταν μέσα στο λιμάνι, βγήκαν από τα κύματα στην στεριά, ενώ ένα καΐκι που ήταν έξω παρασύρθηκε από το κύμα, με αποτέλεσμα να σπάσει από την μια του πλευρά.
Οι αλιείς δεν πρόλαβαν να χαρούν για πολύ τα έργα που είχαν γίνει στην περιοχή από την Περιφέρεια και το δήμο και πλέον ξαναζούν με την αγωνία για τις καιρικές συνθήκες και για το αν τα καΐκια τους θα είναι ασφαλή μέσα στο λιμάνι. Οπως λένε, είναι ευτύχημα ότι τα βράχια που πήρε το κύμα από τον μόλο δεν τα έριξε στην μπούκα του λιμανιού και να κλείσει όπως παλιά, ενώ ζητούν υλοποίηση της υπάρχουσας μελέτης για την δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου στην περιοχή που έχει έναν από τους μεγαλύτερους αλιευτικούς στόλους στην Πελοπόννησο. Τονίζουν δε πως όπως αποδείχθηκε, οι όποιες παρεμβάσεις δεν μπορούν να έχουν μόνιμο αποτέλεσμα αν δεν γίνουν ουσιαστικά έργα.
Μιλώντας για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας Ευστάθιος Ανδρινόπουλος επισήμανε: "Τη Δευτέρα το βράδυ είχαμε άσχημο καιρό, ήταν 9 με 10 μποφόρ στην περιοχή και στο μέσο του προσήνεμου μόλου άνοιξε και πάλι, με αποτέλεσμα να μπαίνει η θάλασσα μέσα στο λιμάνι. Ετσι δεν εξασφαλίζεται η ασφάλεια των σκαφών που βρίσκονται μέσα στο αλιευτικό καταφύγιο. Θα πρέπει πάλι να γίνει μια επέμβαση σε συνεργασία με την Περιφέρεια, να μαζέψουμε όλα αυτά που έχουν φύγει ώστε να ενισχύσουμε και πάλι το μεσαίο τμήμα που ήταν αδύνατο εξαρχής".
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου "Πρώτη" Διονύσιος Μαθιός επισήμανε: "Το πρόβλημα στο λιμάνι έχει ξεκινήσει στραβά και στραβά πάει, όσα χρήματα και να ρίχνουν, αν δεν γίνει πέλμα μεγάλο. Τώρα είναι 25 με 30 μέτρα πέλμα αλλά κανονικά χρειάζεται να είναι 50 μέτρα και ας είναι στην ίδια ευθεία με την θάλασσα. Αν το πέλμα έχει μεγάλο πλάτος η θάλασσα που θα έρχεται μέσα θα είναι σαπουνάδα. Τώρα δίνουν όγκο στο λιμάνι δημιουργώντας μεγάλη αντίσταση στον κυματισμό των 9-10 μποφόρ, με αποτέλεσμα να μην αντέχει και να σπάει.
Με τον παλιόκαιρο που έχει κάνει φέτος το έχει σπάσει δύο φορές και τώρα περισσότερο. Αυτή τη στιγμή το λιμάνι δεν παρέχει ασφάλεια για τα σκάφη που είναι μέσα, ενώ βλέπουμε πόσα πλαστικά σκάφη έβγαλε ο παλιόκαιρος έξω. Χρειάζεται ο μόλος να προχωρήσει ακόμη 40 μέτρα σε μήκος, πέρα από το πλάτος ώστε να προστατέψει και τον άλλο μόλο, καθώς αν σπάσει και ο άλλος τότε δεν θα υπάρχει πλέον λιμάνι. Τουλάχιστον όταν δεν μπορούμε να βγούμε έξω όταν έχει θάλασσα, μέσα στο λιμάνι να μπορούμε να καλύψουμε τις περιουσίες μας. Ο Μάραθος είναι ένα από τα μεγαλύτερα καταφύγια της Μεσσηνίας, εδώ το χωριό το 70% των κατοίκων είναι αλιείς".
Ο πρόεδρος της Τ.Κ. Μαράθου Γιώργος Μίγγας επισήμανε: "Πάλι έχουμε πρόβλημα μεγάλο, πέρυσι είχε γίνει μια πολύ καλή δουλειά από το δήμο και την Περιφέρεια με τον πλωτό γερανό που είχε έρθει, όμως αποδείχτηκε ότι σε μια γριά όσα λίφτινγκ και να κάνεις δεν έχεις αποτελέσματα. Αυτό που ζητάμε είναι η δημιουργία του νέου λιμανιού, όπως έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ -αυτό θέλουμε να προχωρήσει σαν έργο. Τα πράγματα είναι και πάλι πολύ δύσκολα για τους αλιείς, ευτυχώς από εδώ και πέρα καλοκαιριάζει και δεν θα έχει πάλι τέτοιες τρικυμίες, αλλά δεν μπορούμε να παίξουμε και πάλι με τον καιρό, καθώς με την πρώτη κακοκαιρία θα έχουμε άσχημες καταστάσεις μέσα στο λιμάνι. Αυτή την στιγμή έχει σπάσει σε τρία σημεία, το μόνο θετικό είναι ότι δεν έχει πειραχθεί η μπούκα του λιμανιού και η διέλευση γίνεται κανονικά, όμως με τον πρώτο καιρό πάλι θα έχουμε προβλήματα".

Κ.Μπ.