Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2021 20:34

17 Ευρωπαίοι εκπαιδευτικοί στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά

17 Ευρωπαίοι εκπαιδευτικοί στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά

Δεκαεπτά εκπαιδευτικοί από το Βέλγιο, τα Κανάρια Νησιά, και την Κροατία φιλοξενήθηκαν πρόσφατα στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά, όπου πήραν μέρος σε τριήμερο πρόγραμμα εργασίας.

Το πρόγραμμα οργανώθηκε από τους εκπαιδευτικούς: Μίνα Βλαχάκη, Τινα Γιαννακέα, Κατερίνα Γούση, Ανθή Καϊπάνου, Κώστα Κοτταρίδη, Ηλία Μαρκάκη, Βασίλη Μιχαλόπουλο, Ιωάννα Μπουγά, Εργίνα Ορφανού, Βασιλική Τσέλιου, Γιώργο Χριστάκη και έγινε πράξη με την στήριξη όλων των εκπαιδευτικών του σχολείου. Οι καλεσμένοι παρακολούθησαν διδασκαλίες και εργάστηκαν ομαδικά σε εργαστήρια που είχαν σχέση με τη Φυσική, τη Γεωγραφία, την Τέχνη, τα Ψηφιακά εργαλεία, την Τεχνολογία, τη Ρομποτική και την Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία. Περιηγήθηκαν στους χώρους του σχολείου, επισκέφθηκαν μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Καλαμάτας και της Αρχαίας Ολυμπίας, διασκέδασαν, έπαιξαν παιχνίδια, χόρεψαν, δοκίμασαν τοπικά εδέσματα και πήραν μια “γεύση” από την χώρα και την κουλτούρα μας.
Στο πρόγραμμα Εrasmus+ “Transforming fablabs into steamlabs” λαμβάνουν μέρος τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά από το 2018, μαζί με 5 σχολεία του Βελγίου, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Κροατίας. Το πρόγραμμα αυτό εστιάζει στη μετατροπή της παραδοσιακής διδακτικής προσέγγισης του STEAM, σε μια πιο ολοκληρωμένη και πολύπλευρη διδασκαλία, όπου ο μαθητής δεν είναι παρατηρητής και παθητικός δέκτης της νέας γνώσης, αλλά θέτει τον εαυτό του στο επίκεντρο της εκπαιδευτικής διαδικασίας με πειράματα, προκλήσεις, πρωτοβουλίες και απαραίτητη έρευνα όλων των απαιτούμενων πτυχών του αντικειμένου.
Ετσι, μαθητές της Δ’, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού του Σχολείου έκαναν έρευνα και εργάστηκαν υπό το πρίσμα της διαθεματικότητας. Τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά εμβάθυναν στον τομέα της επιστήμης, το σχολείο της Ιταλίας στην τέχνη, το Βέλγιο στην πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης και την απεικόνισή της μέσω ψηφιακών χαρτών, της Ισπανίας στην μετατροπή της μηχανικής ενέργειας σε ηλεκτρική και της Κροατίας στην τέχνη και στη χρήση καινούριων τεχνολογιών.