Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2021 15:10

Υποστελεχωμένο το Ειδικό Δημοτικό Φιλιατρών

Γράφτηκε από την

Της Αδαμαντίνης Αλεφαντινού, προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Φίλων Ειδικών Σχολείων Φιλιατρών Μεσσηνίας

 Το Ειδικό δημοτικό σχολείο Φιλιατρών λειτουργεί από το 2005 καλύπτοντας τις ανάγκες μάθησης των παιδιών με ειδικές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής και με διαρκή στόχο να προσφέρει στους μικρούς μαθητές του τα απαραίτητα εφόδια προκειμένου να αναπτύξουν στο μέγιστο βαθμό τις ικανότητές τους και να αποκτήσουν αυτονομία.

Τη φετινή σχολική χρονιά, φοιτούν στο σχολείο μας εννέα μαθητές και είναι τοποθετημένοι σε αυτό δύο εκπαιδευτικοί, ένα άτομο ειδικό βοηθητικό προσωπικό, μια ψυχολόγος η οποία διατίθεται για πέντε ώρες την εβδομάδα από άλλη σχολική μονάδα και μια γυμνάστρια για τέσσερις ώρες εβδομαδιαίως.

Eίναι δυνατόν να μην υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό σε ένα ειδικό σχολείο όπου φοιτούν παιδιά φαρμακοεξαρτώμενα; Είναι δυνατόν ειδικό σχολείο να λειτουργεί χωρίς λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, φυσικοθεραπευτή, κοινωνικό λειτουργό;

Οι τραγικές αυτές ελλείψεις δε στέκονται απλώς εμπόδιο στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο ακόμα και την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών. Η καθημερινότητα στο σχολείο θυμίζει κάθε στιγμή κατάσταση έκτακτης ανάγκης! Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, η οποία γιορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου, να τονίσουμε πως αυτό το Α στη λέξη ΑΜΕΑ δεν σημαίνει Αόρατοι άλλα Άτομα. Άτομα με ίσες ευκαιρίες στην υγεία και την εκπαίδευση, Άτομα που έχουν τις ίδιες δυνατότητες για προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική εξέλιξη, Άτομα με ευαισθησίες, ικανότητες και ταλέντα.

Κάθε άνθρωπος είναι φτιαγμένος από τη φύση του να κοιτά ψηλά, να οραματίζεται και να προσπαθεί να αγγίξει το όνειρό του. Για να το πετύχει όμως αυτό χρειάζεται φτερά που θα τον βοηθήσουν να φτάσει γρηγορότερα κι ευκολότερα. Τα παιδιά μας μπορεί να έχουν μικρότερα φτερά, παρ’ όλα αυτά, μπορούν να ανέβουν ψηλά. Χρειάζονται όμως δίπλα τους κάποιους για να τους μάθουν τον τρόπο να ανοίγουν τα φτερά τους και να πετούν όλο και πιο ψηλά.

Εμείς οι γονείς του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών, παρακαλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας να στελεχωθεί άμεσα το σχολείο μας με όλο το απαραίτητο προσωπικό για την ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία του ώστε να μπορέσουν τα παιδιά μας να πετάξουν όλο και πιο ψηλά με τα μοναδικά, ιδιαίτερα φτερά τους.