Τρίτη, 28 Μαϊος 2013 14:39

Καταστροφή μονοπατιού - καλντεριμιού στη Βέργα

Γράφτηκε από την
Καταστροφή μονοπατιού - καλντεριμιού στη Βέργα

Το παλιό μονοπάτι το οποίο συνδέει την Κάτω Βέργα με την Πάνω Βέργα και συνεχίζεται μέχρι την κορυφή του Καλαθιού είναι από τα σημαντικότερα παλιά μονοπάτια της περιοχής μας. Σε αυτό σώζονται αρκετά τμήματα καλντεριμιού και για μεγάλο μήκος. Λόγω της θέσης του δίπλα στη Καλαμάτα, της εντυπωσιακής του διαδρομής και θέας είναι από τα μονοπάτια που χρησιμοποιούμε περισσότερο.

Πέρα από τις προγραμματισμένες εξορμήσεις μας όπου συγκεντρώνεται πλήθος πεζοπόρων το χρησιμοποιούμε και για καθημερινές πεζοπορίες ή και για προπόνηση ορεινού τρεξίματος. Τα τελευταία χρόνια επίσης έχει αυξηθεί η χρήση του και από πολλούς άλλους Συλλόγους εκτός Καλαμάτας καθώς και από μεμονωμένα άτομα, από όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Ο Σύλλογός μας αρκετές φορές το έχει καθαρίσει και έχει τοποθετήσει την κατάλληλη Σήμανση ούτως ώστε να είναι ευκολοδιάβατο από Πεζοπόρους και Ορειβάτες.

Δυστυχώς όμως κατά καιρούς γινόμαστε μάρτυρες ενεργειών που το καταστρέφουν. Μερικά χρόνια πριν με τη διάνοιξη αγροτικού δρόμου (που συνδέει την Κάτω με την Άνω Βέργα) ένα τμήμα του καλντεριμιού γκρεμίστηκε και ένα ακόμα μεγαλύτερο καταπλακώθηκε από τα μπάζα του δρόμου. Μια ενέργεια που σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείτε τεχνικά διότι ο εν λόγω δρόμος θα μπορούσε χωρίς κανένα πρόβλημα να περάσει μερικά μέτρα νοτιότερα χωρίς να προκαλέσει ζημιά.

Πρόσφατα ένα άλλο τμήμα του μονοπατιού – καλντεριμιού εξαφανίστηκε!! Αυτή τη φορά εντός του οικισμού Κάτω Βέργας. Η καταστροφή ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 όταν «ξηλώθηκε» το καλντερίμι για την διέλευση κάποιων αγωγών χωρίς όμως ποτέ να αποκατασταθεί στην πρότερή του κατάσταση. Στη θέση του λιθόστρωτου δημιουργήθηκε ένα κομμάτι με χώμα και χαλίκια, ενώ το έδαφος στο σημείο εκείνο λόγω της κλίσης του εδάφους, των φυσικών φαινομένων και της καταστροφής του καλντεριμιού που το προστάτευε παρουσίασε σημεία διάβρωσης. Η πρόσβασή ήταν αρκετά δύσκολη μετά την επέμβαση.

Τους τελευταίους μήνες ετέθη και η ταφόπλακα. Στο κομμάτι αυτό έγινε εναπόθεση «μπάζων» με αποτέλεσμα να διακοπεί τελείως η προσπελασιμότητα. Στη θέση του πρώην μονοπατιού βρίσκεται ένας μεγάλος χωμάτινος όγκος που έχει καλύψει οτιδήποτε. Μεταξύ άλλων έχουν καλυφθεί και κάποια από τα παλιά πέτρινα αλώνια του οικισμού τα οποία αποτελούσαν πολύ σημαντικά στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Οι επιχώσεις αυτές προέρχονται από ιδιοκτησία που βρίσκεται αμέσως ψηλότερα. Κατά την μεγάλης έκτασης εκσκαφή που έγινε εκεί εξαφανίστηκε και το τμήμα του καλντεριμιού – μονοπατιού που διερχόταν ακριβώς στο όριο της ιδιοκτησίας.

Βασική μας επιδίωξη ως Ορειβατικός Σύλλογος είναι η προστασία και ανάδειξη του φυσικού μας πλούτου και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η προστασία, διάνοιξη, σηματοδότηση, καθαρισμός και ανάδειξη των μονοπατιών της περιοχής μας αποτελεί μία από τις προτεραιότητές μας. Το μονοπάτι που συνδέει την Κάτω Βέργα με το Καλάθι είναι από τα στοιχεία εκείνα που προβάλλουν ιδιαίτερα τη περιοχή μας.

Με το παρόν κείμενο θέλουμε να επισημάνουμε το μεγάλο αυτό πρόβλημα και να εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας για τη καταστροφή που έχει γίνει. Επίσης απευθυνόμαστε προς κάθε αρμόδια υπηρεσία ώστε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών την προστασία των μνημείων και την διαφύλαξη των κοινόχρηστων χώρων.

 

ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

 

 


NEWSLETTER