Πέμπτη, 30 Μαϊος 2013 08:23

Οι Μεσσήνιοι έφηβοι βουλευτές μιλούν στην "Ε" για τα όνειρα και τις αγωνίες τους

Γράφτηκε από την
Οι Μεσσήνιοι έφηβοι βουλευτές μιλούν στην "Ε" για τα όνειρα και τις αγωνίες τους

Εκθέσεις γεμάτες έμπνευση και προβληματισμούς έγραψαν οι μαθητές της Μεσσηνίας που κληρώθηκαν για να μας εκπροσωπήσουν στη Βουλή των Εφήβων για φέτος. Η "Ε" μίλησε με τους νεαρούς βουλευτές, τακτικούς και αναπληρωματικούς, οι οποίοι σε λίγο καιρό θα καθίσουν στα έδρανα της Βουλής. Ολα τα παιδιά φάνηκε πως έχουν ανάγκη να εκφραστούν και να προτείνουν λύσεις για τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα της εποχής. 

Τη Μεσσηνία θα εκπροσωπήσουν οι: Κωνσταντίνος Κατσούλης από το Λύκειο Φιλιατρών, η Αντωνία - Σταυρούλα Δουρούμη από το 1ο Λύκειο Μεσσήνης, ο Πέτρος Χριστόπουλος από το Λύκειο Θουρίας και η Γεωργία Καρούτα από το 5ο Λύκειο Καλαμάτας. Αναπληρωματικοί έχουν κληρωθεί οι: Δημήτρης Φρούντζας από το 4ο Λύκειο Καλαμάτας, Δημήτρης Χονδρός από το Λύκειο Ανδρούσας, Γεωργία Παυλίδη από το 6ο Λύκειο Καλαμάτας και Χαράλαμπος Γεωργακόπουλος από το 1ο ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας. 

Οι εργασίες της ΙΗ΄ Συνόδου του προγράμματος «Βουλή των Εφήβων», στην οποία μετέχουν μαθητές από όλη τη χώρα θα διαρκέσουν από τις 28 Ιουνίου έως και την 1η Ιουλίου. 

Η Αντωνία - Σταυρούλα Δουρούμη έγραψε έκθεση για την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στη ζωή και το περιβάλλον. Το θέμα όπως μας είπε, την προβληματίζει, αφού βλέπει πως τα πράγματα πάνε από το κακό χειρότερο και η ποιότητα ζωής χειροτερεύει. Θα ήθελε να σπουδάσει οικονομικά σε λίγα χρόνια και πιστεύει ότι στη Βουλή, θα πει αυτά που θέλει. Το να μετέχει στα κοινά, θεωρεί πως είναι μια πολύ σημαντική ευκαιρία. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με τη μουσική και τον αθλητισμό.

Ο Κωνσταντίνος Κατσούλης από το Λύκειο Φιλιατρών ασχολήθηκε με την προστασία ανηλίκων στο Διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Την ιδέα την είχε από αυτά που ο ίδιος βλέπει ως χρήστης. Παρατηρεί συμπεριφορές, αντιλήψεις των παιδιών τα οποία όπως λέει δυστυχώς πολλές φορές γίνονται θύματα. Πρότεινε κάποιες συμβουλές για τους νεαρούς χρήστες, σχετικές με την οικογένεια και το σχολείο.

Ο Κωνσταντίνος ήταν πολύ χαρούμενος που θα γίνει βουλευτής για λίγο. Ενιωσε ικανοποίηση που τα κατάφερε και τώρα έχει βάλει στόχο να εστιάσει στο ίδιο θέμα, στο οποίο θα κάνει μεγαλύτερη ανάλυση. Ονειρό του είναι να σπουδάσει Πληροφορική και να συνεχίσει να ασχολείται με το μπάσκετ.

Ενα θέμα αγροτικό επέλεξε ο Πέτρος Χριστόπουλος από το Λύκειο Θουρίας. Εγραψε για την "Αγροτική ανάπτυξη και παραγωγή". Ο μπαμπάς του έχει ελαιοτριβείο και ασχολείται με το εμπόριο ελαιολάδου, η οικογένειά του ζει στη Θουρία οπότε είναι σε καθημερινή επαφή με τα ζητήματα του χώρου αυτού. "Βλέπω τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες. Χρειάζονται περισσότερη, στήριξη, σεμινάρια, κονδύλια από το κράτος" σχολιάζει. Ο Πέτρος θέλει να περάσει στο Πολυτεχνείο, είναι 

αρκετά καλός μαθητής και ασχολείται με το μπάσκετ. Δεν του αρέσει ιδιαίτερα να παρακολουθεί ειδήσεις, γιατί πιστεύει πως τα μεγάλα ΜΜΕ προπαγανδίζουν.

Η Γεωργία Καρούτα από το 5ο Λύκειο Καλαμάτας ασχολήθηκε με ένα πολύ επίκαιρο θέμα, την ενδοσχολική βία. Δεν έχει δει σχετικά φαινόμενα στο σχολείο της, όμως έχει ακούσει στην πόλη για διάφορα τέτοια περιστατικά. Στο γραπτό της πρότεινε να υπάρχει ψυχολόγος στο σχολείο, ώστε τα παιδιά να μπορούν να λένε αυτά που νιώθουν. Αισθάνεται ωραία που θα πάει στη Βουλή και θα εκφράσει τις απόψεις της. Θέλει να μιλήσει για θέματα σχετικά με την παιδεία. Οσον αφορά τις σπουδές της, δεν έχει αποφασίσει ακόμα, αλλά μάλλον θα επιλέξει τα οικονομικά. Στον ελεύθερο χρόνο της μαθαίνει παραδοσιακούς χορούς στο Λύκειο των Ελληνίδων.

Η Γεωργία Παυλίδη από το 6ο Λύκειο Καλαμάτας ανέλυσε το θέμα της οικονομικής κρίσης και των συνεπειών της στην ψυχολογία των ανθρώπων. Το διάλεξε γιατί βλέπει διαφορές στους ανθρώπους γύρω της, ακούει για αυτοκτονίες και διαπιστώνει πως οι άνθρωποι βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο. "Ηθελα να δώσω μια αίσθηση αισιοδοξίας. Αν τύχει και πάω στη Βουλή θα ήθελα να μιλήσω για την παιδεία και το 

λύκειο σήμερα. Η Βουλή των Εφήβων είναι ένας θεσμός χρήσιμος για εμάς, γιατί πλέον μπορούμε να συζητάμε αυτά που μας προβληματίζουν, σε ένα πιο ευρύ επίπεδο, όχι μόνο στην παρέα και την οικογένειά μας" δηλώνει. 

 

Για την ενδοσχολική βία έγραψε και ο Χαράλαμπος Γεωργακόπουλος από το 1ο ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας. Το ότι κληρώθηκε μέσα στους αναπληρωματικούς βουλευτές... του ήρθε εντελώς ξαφνικό! 


NEWSLETTER