Τρίτη, 29 Μαρτίου 2022 17:00

21ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας: “11 μέρες του Απρίλη 1826” από τη Λίλη Λαμπρέλλη

Τους ήρωες του ’21 θα συστήσει η συγγραφέας Λίλη Λαμπρέλλη, μέσα από τη νουβέλα της “11 μέρες του Απρίλη 1826” στους μαθητές της ΣΤ τάξης του 21ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας. Η διαδικτυακή συζήτηση, που διοργανώνει ο Σύλλογος Γονέων σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων, θα γίνει την Πέμπτη 31 Μαρτίου.

Στόχοι της δράσης είναι να εντρυφήσουν οι μαθητές σε ένα άγνωστο εν πολλοίς κομμάτι της ελληνικής ιστορίας, όπως επίσης, να εμπνευστούν από τα ιδανικά της γενναιότητας, του αλτρουισμού, της φιλοπατρίας, της μαχητικότητας, αλλά και να έρθουν σε επαφή με το αγαθό της φιλαναγνωσίας και τη λογοτεχνία.

Ο Σύλλογος Γονέων των μαθητών του 21ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, προκειμένου να υποστηρίξει πληρέστερα τη δράση αυτή, δώρισε στη σχολική βιβλιοθήκη 8 αντίτυπα του βιβλίου, ώστε να έχουν πρόσβαση σε αυτά οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί πριν από τη συζήτηση με τη συγγραφέα.

Σχετικά με το βιβλίο: Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Νικηταράς, Παπαφλέσσας, Κωνσταντίνος Κανάρης, Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, Δημήτριος Υψηλάντης, Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, Μαντώ Μαυρογένους, Γεώργιος Καραϊσκάκης, Οδυσσέας Ανδρούτσος, Ανδρέας Μιαούλης και τόσοι άλλοι μεγάλοι ήρωες, που με το αίμα τους και τους αγώνες τους λευτέρωσαν την πατρίδα από την μακραίωνη και αδυσώπητη σκλαβιά… Εκτός, όμως, από τους μεγάλους αγωνιστές, υπήρξαν και κάποιοι άλλοι… μικροί. Μικροί ήρωες στην ηλικία και στο μπόι, ναι! Μεγάλοι, ωστόσο, κι αυτοί στην ψυχή, στη γενναιότητα και στο ηθικό ανάστημα! Ποιοι ήταν, λοιπόν, κείνοι οι μικροί – μεγάλοι ήρωες, που τους λέγανε Γελεκτσήδες, επειδή φορούσαν μοναχά ένα γελέκι, γιατί τα άγουρα κορμιά τους δε σήκωναν ακόμη τις βαριές, μάλλινες κάπες; Ποια ήταν κείνα τα εντεκάχρονα και δωδεκάχρονα παιδιά, σε μια πλωτή πολιτεία, περιζωσμένη από δυο ποτάμια και μια λιμνοθάλασσα, που, σκαρφαλωμένα στις ντάπιες, γεμίζανε τα όπλα των πολεμιστών, που, βουτώντας τα χέρια τους στ’ αγριοχόρταρα και τη λασπουριά της λίμνης, βρίσκανε βόλια του εχθρού και τα δίνανε για λιώσιμο, που μαζεύανε πέτρες, για να τις σφεντονίσουν στον Τούρκο, που καραδοκούσε έξω από το ένδοξο αλωνάκι; Ποια ήταν κείνα τα παιδιά στο μαρτυρικό Μεσολόγγι, που μεγάλωσαν ταχιά, ακούγοντας μόνον ιστορίες του πολέμου και παίζοντας μόνον παιχνίδια της μάχης; Ποια ήταν κείνα τα παιδιά που, προσμένοντας τις βάρκες με το στάρι που δε φανήκανε, ξεπετάχτηκαν μες στη σκοτεινιά της φαρμακερής πείνας;

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.