Τετάρτη, 20 Απριλίου 2022 22:10

Στη Σουηδία μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά

Στη Σουηδία μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά

Μια αξέχαστη εμπειρία βίωσαν μαθητές και καθηγητές από τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ «Η Στατιστική στη ζωή μας», με ένα ταξίδι στη Σουηδία.

Σε αυτό συμμετέχει το Λύκειο Μπουγά, καθώς και σχολεία από τις χώρες Σουηδία, Πορτογαλία, Πολωνία και Ισπανία. Στόχος του προγράμματος είναι να δοθεί στους μαθητές μια καθαρή εικόνα της πρακτικότητας και χρησιμότητας των μαθηματικών στη ζωή και την καθημερινότητά μας.

Το πρώτο ταξίδι του προγράμματος έγινε από τις 3 έως τις 9 Απριλίου στο Staffanstorp της Σουηδίας. Οι μαθητές φιλοξενήθηκαν από οικογένειες Σουηδών μαθητών του σχολείου Hagalidskolan και βίωσαν άμεσα την κουλτούρα, τη διατροφή, τις οικογενειακές συνήθειες, τη μετακίνηση και τον τρόπο διασκέδασης τους. Μαθητές και εκπαιδευτικοί για μία εβδομάδα λειτούργησαν με βάση το Σουηδικό εκπαιδευτικό σύστημα και τους ρυθμούς του σχολείου του Staffanstorp.

Συμμετείχαν σε διά ζώσης εργαστήρια με θέμα την ανακύκλωση, τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και τη διαχείριση των απορριμμάτων. Οι ανάμεικτες ομάδες των μαθητών από όλες τις χώρες είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν πληροφορίες και να συζητήσουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα της    χώρας τους. Το πρόγραμμα είχε επίσης ξενάγηση σε βιολογικό καθαρισμό του Staffanstorp και επίσκεψη - ξενάγηση σε ένα από τα πιο σύγχρονα εργοστάσια ανακύκλωσης στο Μάλμε. Ακόμη, οι μαθητές επισκέφτηκαν ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Σκανδιναβίας, όπως και το Κέντρο Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Λουντ και είχαν τη δυνατότητα μέσα από διαδραστικά εκθέματα να εμπλακούν σε πειράματα. Η εκδρομή στο Vikinga Tider, ένα αρχαιολογικό υπαίθριο μουσείο, με επίκεντρο την εποχή των Βίκινγκ και τον πρώιμο Μεσαίωνα, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Ολοι οι συμμετέχοντες ανυπομονούν για τον επόμενο σταθμό του προγράμματος, σε λίγες ημέρες, 8 με 14 Μαϊου στην πόλη Segura de Leon της Ισπανίας.