Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2022 09:00

Σοβαρές ελλείψεις σε σχολικά κτήρια, σύμφωνα με την Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Καλαμάτας (βίντεο)

Σοβαρές ελλείψεις σε σχολικά κτήρια, σύμφωνα με την Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Καλαμάτας (βίντεο)

 

Σχολικές τάξεις που μπάζουν νερά, τουαλέτες με… μούχλα και ανύπαρκτες υποδομές για μαθητές με αναπηρίες: Αυτές είναι μόνο μερικές από τις ελλείψεις των σχολικών κτηρίων του Δήμου Καλαμάτας, όπως τις ανέδειξαν οι εκπρόσωποι της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων του δήμου, σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη Παρασκευή για τις δράσεις τους.

Οι ελλείψεις και τα προβλήματα στα σχολικά κτήρια καταγράφηκαν από το σύλλογο και στάλθηκαν γραπτώς στους αρμόδιους για να επέμβουν φορείς, μαζί με τις προτάσεις της Ένωσης Γονέων για την αποκατάστασή τους. Όπως ειπώθηκε, στο κάλεσμα του συλλόγου έχουν ανταποκριθεί η Επιθεώρηση Εργασίας και το αρμόδιο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας -ενώ καμία απάντηση δεν πήρε η Ένωση Γονέων από το Δήμο Καλαμάτας, που είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας για τη συντήρηση των σχολικών κτηρίων.

ΜΟΥΧΛΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΜΕ… ΥΠΟΨΙΑ ΑΜΙΑΝΤΟΥ

Πιο αναλυτικά, από το περασμένο καλοκαίρι μέλη της Ένωσης Γονέων με απόφαση του ΔΣ επισκέφτηκαν τουλάχιστον 10 σχολεία του δήμου και βρήκαν ελλείψεις σε ό,τι αφορά την υγιεινή και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων. Στη συνέχεια συνέταξαν τεχνική έκθεση 150 σελίδων, στην οποία αποτυπώνονται και φωτογραφικά τα προβλήματα. Αυτή η έκθεση, πέρα από τις υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας, κοινοποιήθηκε και σε συναρμόδιους φορείς για την ασφάλεια και την υγιεινή στους χώρους των σχολείων. Αυτό που διαπιστώνει η Ένωση Γονέων είναι πως οι κτιριακές υποδομές στην Καλαμάτα απέχουν κατά πολύ από τις σύγχρονες ανάγκες εκπαίδευσης. Ενδεικτικά αναφέρουν προβλήματα στεγάνωσης σε ταράτσες και στέγες, αλλά και συχνές υγρασίες. Επίσης, μιλούν για χώρους υγιεινής που έχουν να ανακαινιστούν δεκαετίες, όπου κυριαρχεί η… μούχλα και τα καζανάκια τύπου “Νιαγάρα”, τα σπασμένα πλακάκια και οι σπασμένες λεκάνες και πόρτες. Επιπλέον, τα κτήρια έχουν χρόνια να βαφτούν και παράλληλα “απειλούν” την σωματική ακεραιότητα των μαθητών και μαθητριών, καθώς στην τεχνική έκθεση καταγράφονται περιπτώσεις "εκτεθειμένου ηλεκτρολογικού εξοπλισμού”, τοίχων με ρωγμές, φθαρμένων δαπέδων και χρήση υλικών με… υποψία αμιάντου.

ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΜΕΑ

Καλύτερη δεν είναι η εικόνα που προέκυψε από την αυτοψία των μελών του ΔΣ της Ένωσης Γονέων στις αυλές των σχολείων. Εκεί, οι εκπρόσωποι του συλλόγου διαπιστώνουν ελλείψεις σε αθλητικές και άλλες ψυχαγωγικές για τους μαθητές και τις μαθήτριες υποδομές. Επίσης, προειδοποιούν για τον κίνδυνο κατάρρευσης σαθρών σοβάδων και κομματιών μαρμάρων, που έχουν ξεκολλήσει. Αξίζει δε να σημειωθεί πως επισημαίνουν “αδικαιολόγητες φθορές” σε πρόσφατες διορθωτικές εργασίες, αλλά και την ανυπαρξία υποδομών για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ. Ομως, παρά τις ενέργειες του συλλόγου, η υπηρεσία που ανταποκρίθηκε και προχώρησε σε επιτόπια αυτοψία και καταγραφή, ήταν η Επιθεώρηση Εργασίας -ενώ απάντησε και η Π.Ε. Μεσσηνίας. Ωστόσο, “δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση από πλευράς του δήμου”, λένε οι εκπρόσωποι της Ένωσης Γονέων, αν και, μετά το τεχνικό υπόμνημα που έστειλαν, ο δήμος προέβη σε κάποιες παρεμβάσεις.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ 

Η Ένωση Γονέων προτείνει τη συγκρότηση δύο τεχνικών ομάδων (μια για την Πρωτοβάθμια και μια για την Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή), με τις εξής ειδικότητες: Ηλεκτρολόγο, υδραυλικό, μαραγκό, ηλεκτροσυγκολλητή, ελαιοχρωματιστή. Οι ομάδες αυτές, προτείνει η Ένωση Γονέων, θα πρέπει να είναι μόνιμες και να έχουν έναν μόνιμο εργοδηγό-υπάλληλο του δήμου -ο οποίος θα υπάγεται αποκλειστικά στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή. Με απαραίτητη καθημερινή φυσική παρουσία του εργοδηγού στα σχολεία, για να γίνονται έγκαιρα οι όποιες αναγκαίες παρεμβάσεις. Σύμφωνα, λοιπόν, με τους εκπροσώπους του συλλόγου, έτσι θα μειωθεί και το κόστος συντήρησης, καθώς οι ζημιές θα εντοπίζονται και θα αντιμετωπίζονται στο αρχικό τους στάδιο, πριν προκαλέσουν μεγαλύτερα προβλήματα. Επίσης, η Ένωση Γονέων προτείνει την τήρηση βιβλίου (ηλεκτρονικού ή μη) συντήρησης, όπου θα καταγράφονται χρονικά όλες οι εργασίες και οι εργατοώρες που δαπανήθηκαν ανά σχολείο, συνοδευόμενες από φωτογραφίες πριν και μετά την παρέμβαση, με σκοπό τη δημιουργία σχετικού αρχείου.