Κυριακή, 08 Σεπτεμβρίου 2013 07:49

Στην Καλαμάτα η Αμφικτιονία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών

Στην Καλαμάτα θα πραγματοποιηθεί, από τις 4 έως τις 6 Οκτωβρίου, η 26η Αμφικτιονία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών.

Την πρώτη μέρα στις 6.30 το απόγευμα, η πόλη θα υποδεχθεί τη φλόγα από την 11η λαμπαδηδρομία των εθελοντών αιμοδοτών που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Η φλόγα θα περάσει και από αρκετές περιοχές του Δήμου Μεσσήνης, σε μια προσπάθεια να σταλεί το μήνυμα της εθελοντικής προσφοράς, της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού.

Χθες σε συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο Καλαμάτας:

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας επεσήμανε ότι η συμμετοχή του δήμου έχει σκοπό να συνεγείρει, να οδηγήσει σε συνειδητοποίηση τον κόσμο, καθώς όλοι μπορεί να χρειαστούμε αίμα. Παρατήρησε, μάλιστα, πως ο εθελοντισμός είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για την πόλη μας.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών Χρήστος Πρωτόπαπας σημείωσε ότι "τόχος είναι να αναδείξουμε την Περιφέρεια Πελοποννήσου ως τη σημαντικότερη Περιφέρεια στην προσφορά εθελοντικού αίματος, καθώς σήμερα στατιστικά είναι στην τελευταία θέση". Ενημέρωσε πως από τις 630.000 μονάδες αίμα που χρειάζεται κάθε χρόνο η χώρα μας, τις 25.000 με 30.000 τις εισάγει από μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης με κόστος 4,5 εκ. ευρώ. Παρατήρησε, ακόμα, ότι τεράστια ποσά δαπανώνται και για την παραγωγή φαρμάκων από αίμα, από το πλάσμα του αίματος.

Ο Ανδρέας Αδαμόπουλος, εκπρόσωπος της Επιτροπής Σχεδιασμού κι Επικοινωνίας της Ομοσπονδίας, ανέφερε τη σημασία της εκστρατείας για τη διάδοση και την προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας κι επεσήμανε την προσπάθεια να συγκινήσουν το σύνολο της κοινωνίας, μικρούς και μεγάλους.

Ο Λάμπρος Μπούκλης, σύμβουλος ποιότητας της Ομοσπονδίας, σημείωσε το μήνυμα της αλληλεγγύης, του ανθρωπισμού και τη δημοκρατίας.

Ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Δαβίλλας παρατήρησε ότι κοινωνία χωρίς εθελοντές αιμοδότες δεν μπορεί να λειτουργήσει. Ενημέρωσε πως θα υποδεχθούν τη φλόγα στην Αρχαία Μεσσήνη και θα τη διατρέξουν στον αρχαιολογικό χώρο και στα βυζαντινά μνημεία του δήμου, ενώ από το Πεταλίδι στον Αγιο Ανδρέα και από κει στην Μπούκα θα πάει με καΐκι.

Στην ενημερωτική συνάντηση παρέστησαν και παιδιά από το 24ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, που θα πάρουν μέρος στη λαμπαδηδρομία.

Γ.Σ.